YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2015

Caretta caretta yavrularını sakın elinize almayın!

  • Gelişimlerinin sağlıklı olabilmesi için yavruların kumsalda kendi mücadelesini vererek denize ulaşması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yardım etme duygusuyla hareket edilip canlıların ele alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

    Mersin'deki yuvalama alanlarında önümüzdeki günlerde yumurtalardan çıkış yapacak yavru caretta carettalar kumsalda zorlu bir mücadele verip denize ulaşacak.

    Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "caretta caretta" ve "kelonya midas" türü deniz kaplumbağalarının Mersin'de 5 farklı yuvalama alanına sahip olduğunu söyledi. 

    Ergene, yavruların yumurtadan çıkıp kumsalı aşarak denize ulaştığını anlatarak, şöyle devam etti: "Bu yürüyüş gören herkesin ilgisini çekiyor. Tabi bu tarz bir olayla karşılaşanlar bazen iyi niyetle de olsa yanlış davranışlarda bulunabiliyor. O minik canlıların kumsalda yürüme mücadelesi insanları üzüyor ve yardım etme duygusuyla onları ellerine alıp denize bırakıyorlar. Bu doğru bir davranış değil çünkü kumsaldan denize kadar kendi başlarına yürümeleri gerekiyor. Bu sayede hem kasları, akciğeri açılacak hem de kumsalın kokusunu yapısını kavrayacak ki tekrar oraya dönebilsin."

    Yavruların denize girdiğinde balıklara kolaylıkla yem olmaması için de karın kısmının sürtünmesi gerektiğine dikkati çeken Ergene, "O kuma sürtünerek böylece yumurta kokusunun oradan gitmesi gerekiyor. Tüm bunları canlı o kumsalı yürüyerek gerçekleştiriyor. Ancak biz bu canlıları toplar denize bırakırsak bunları gerçekleştiremez ve balıklara kolay yem vermiş oluruz. Bizim için kısa bir mesafe ancak onlar için çok uzun bir yol. Onların denize ulaşmasını bekleyelim ancak elimize kesinlikle almayalım" dedi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu