YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2015

Tuz Gölü'nün rengi kırmızıya döndü

  • Göldeki renk değişiminin nedeninin bir alg türü olan 'dunaliella salinalar' olduğu belirtiliyor.

    Kışın buz mavisi, yazın ise beyaz rengiyle dikkati çeken Tuz Gölü'nün rengi bir alg türü olan "dunaliella salinalar" nedeniyle kırmızıya döndü. Koyuncu Kaldırım Tuzlası Ar-Ge Müdürü Mehmet Sait Koyuncu, "Tuz Gölü, buz mavisi ve beyaz rengine ek olarak yılın belirli dönemlerinde kızıl ve kızıla yakın tonlarda renge bürünürken, dünyada nadir görülen büyüleyici bir görüntüye kavuşuyor" dedi.

    Tuz Gölü'nde bu yıl kızıllığının geçen yıllara nazaran daha fazla olmasının sebebinin yağış miktarı ve dönemi olduğunu vurgulayan Mehmet Sait Koyuncu, "Yağış miktarı ile tuzluluk oranı düştüğü için 'dunaliella salina' adındaki canlı kendini korumak amacıyla 'gliserin artı vitamin A' dediğimiz, başka bir deyişle halk arasında bilinen 'beta karoten' isimli kimyasal yapıyı sentezliyor ve doğal bir şekilde kırmızı formu alıyor. Dunaliella salinaların çok olduğu bölge kırmızı görünüyor" diye konuştu.

    Koyuncu, "dunaliella salina"nın göle gelen flamingoların da besin zincirinde bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: 
    "Tuzlu sulak alanlar, flamingolar için en önemli yaşam alanlarıdır. Tuz Gölü de flamingolar için dünyadaki önemli yaşam alanlarından biri. Flamingolar, Tuz Gölü'nü bir kuş cennetine dönüştürürken, kuluçkaya yatarak da büyük bir kreş oluşturmaktadır. Flamingoların buraya gelmesinde, göldeki artemia salinalar da etkilidir. Flamingolar artemia salinalarla (bir tür eklembacaklı) beslenirken, artemia salinaların besin kaynağı ise 'dunaliella salina' dediğimiz alglerdir."

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu