YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 28 Haziran 2015

SKD Türkiye'den İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu

  • İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin etkin şekilde uygulanmasının, sürdürülebilirliğin en önemli faktörlerinden biri olduğunu belirten SKD Türkiye, bu amaçla kapsamlı bir kılavuz hazırladı.

    Toplumsal, ekonomik ve çevresel pek çok kriteri kapsayan sürdürülebilir kalkınmanın en ön önemli konu başlıklarından biri de İş Sağlığı ve Güvenliği. Bu gerçekten hareket eden Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye, İş Sağlığı ve Güvenliğini Doğru Anlamak ve Uygulamak konulu yeni bir kılavuz hazırladı. 

    Kılavuzu hazırlayan SKD Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Grubu'nun kuruluş amacı, iş sağlığı ve güvenliğinin şirketlerde en üst seviyede ele alınmasını ve tüm operasyonel birimlerin performans kriteri haline getirilmesini sağlarken, iş sağlığı ve güvenliği kriterleri ile ilgili ortak bir dil oluşturmak. Bu bağlamda kılavuzda iş sağlığı ve güvenliğinin, sürdürülebilir bir yönetim sisteminin olmazsa olmazı, kurum kültürünün çok önemli bir parçası olduğu ve şirketlerde en üst düzeyde ele alınması gerektiği özellikle vurgulanıyor.

    Çalışanların yaşam hakkını gözetecek ve iş kazaları ve meslek hastalıklarını önleyecek bir kültürün oluşturulmasının tüm iş dünyasının sorumluluğu olduğu belirtilen kılavuzda iş sağlığı ve güvenliği her boyutuyla ele alınıyor. Kılavuz sadece işletme çalışanlarını değil, alt işveren ve tedarikçi firmalar ile çalışanlarını, ziyaretçileri, stajyer ve mesleki beceri öğrencilerini de hedefliyor.

    Kılavuzda paylaşılan bilgilere göre:
    - Ülkemizde her gün iş kazaları sonucunda ortalama 4 çalışan hayatını kaybediyor. (ÇSGB verileri)
    - Dünyada her yıl 2,3 milyon çalışan iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor. (ILO verileri)
    - İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına yeterince önem verilmemesinin maliyeti, yıllık gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 4’ü olarak tahmin ediliyor. (ILO verileri)

    Kılavuzu daha detaylı incelemek için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu