29.10.2007 NTVMSNBC
Göç mevsiminin yaşandığı bugünlerde doğaseverler ve kuş meraklıları Ankara’nın çevresinde bulunan değişik kuş türlerini gözleme fırsatı buluyor. Bu türlerin ne olduğuna ve nerelerde görülebileceğine gelince...
Çöl Gölü Çöl Gölü, Bala ve Haymana ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Ankara’nın 7 kilometre güneyindeki küçük bir kapalı havza içinde yer alan bu göl, 1500 hektar alana sahip tuzlu ve sığ bir göldür. Göl küçük derelerle beslenir. Büyük cılıbıt bu alanda ürüyor. Sakarca, angıt ve çamuran olmak üzere çok sayıda su kuşu bu gölde kışlıyor. Flamingo, dikkuyruk ve uzunbacak ise genelde üreme sonrası dönemlerinde Çöl Gölü’nde gözüküyor. Bölgede üreyen diğer kuşlar arasında ise yeşilbaş, uzunbacak, kılıçgaga, akçacılıbıt ve kızkuşu bulunuyor.
Mogan GölüGölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan, hafta sonları çok sayıda vatandaşın tercih ettiği Mogan Gölü, alaca balıkçıl, macar ördeği, pasbaş patka ve dikkuyruğun üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsü kazanır. Sonbahar sonunda ve ilkbahar öncesinde aralarında Macar ördeği, pasbaş patka ve sakarmekenin de bulunduğu çok sayıda su kuşu burada gözleniyor. Alanda üreyen diğer türler arasında, küçük batağan, bahri, kızılboyunlu batağan, kara boyunlu batağan, küçük balaban, boz ördek, yeşilbaş, saz delicesi, sakarmeke ve uzunbacak sayılabilir.
Kızılcahamam OrmanlarıAnkara’nın Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçelerini kapsayan bu bölge çıplak İç Anadolu Platosu’nun kuzey ucunda ormanlık ve dağlık bölge de kara leylek, sakallı akbaba, küçük akbaba, kızıl akbaba, kara akbaba ve küçük kartalın üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsü kazanır. Özellikle Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nda nesli tükenmekte olan karaakbabalara sıkça rastlanılabilir.
Kavaklı DağıAnkara’nın Güdül ve Bolu’nun Dörtdivan ilçeleri sınırlarındaki Kavaklı Dağı, kara akbaba üreme sahası özelliğiyle dikkati çekiyor. Sakarya Nehri’nin kollarından olan Kirmir Çayı’na akan Savari Deresi’nin oluşturduğu 10 kilometre uzunluğundaki vadi de kara akbaba üreme sahasıdır.
İnözü VadisiBeypazarı’nın kuzeyinde bulunan yüksekliği 100 metreye ulaşan İnözü Vadisi’nin kayalıkları yuva yapan karaleylek, bıyıklı doğan popülasyonu ile önemli kuş alanı statüsü kazanıyor. Vadide üreyen diğer kuşlar arasında ise küçük akbaba ve kuzgun bulunuyor.
Sarıyar BarajıSarıyar Barajı’nın bulunduğu alan Beypazarı, Nallıhan ve Eskişehir’in Mihalıççık ilçelerini kapsıyor. Sarıyar Baraj Gölü’ne akan akarsuların ağızlarındaki sulak alanlar ve gölün kuzeyindeki kayacıklarda kuluçkaya yatan önemli türler arasında gece balıkçılı, karaleylek, küçük akbaba, bıyıklı doğan sayılıyor. Göç sırasında ise çok sayıda leylek ve angıt için bu bölge konaklama noktası özelliğiyle dikkati çekiyor. Küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl, gece balıkçılı aynı kolonide bu bölgede kuluçkaya yatıyor. Bölge kara çaylak ve gökdoğanın üreme alanı özelliği de taşıyor.
Beynam OrmanıAnkara-Kayseri kara yoluna üzerinde bulunan başkente 40 kilometre mesafedeki karaçam türünün ağırlıklı olarak yer aldığı Beynam Ormanları,0 şah kartal ile değişik yırtıcı kuşları izleme alanı olarak doğaseverleri bekliyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/424515.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013