YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2015

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü sürdürülebilir enerji laboratuvarına dönüşüyor

  • Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü, elektrik ihtiyacının tamamını kendi rüzgâr santralinden karşılayan dünyadaki ilk üniversite kampüsü oldu. 

    Boğaziçi Üniversitesi, Kilyos Sarıtepe Kampusu’ne kurulan rüzgâr enerji santrali ile kendi elektriğini kendi üretecek. Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali (BÜRES) projesi dâhilinde kurulan rüzgâr türbini, 27 Aralık 2014’te elektrik üretmeye başladı. BÜRES projesi ile Boğaziçi Üniversitesi ‘’Dünyada tüm elektrik ihtiyacını sahip olduğu ve kendi işlettiği rüzgâr enerji santralinden karşılayan ilk üniversite kampusu" haline geliyor.

    Rüzgar santralinin Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle kurulduğunu ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, bu sayede Sarıtepe Kampüsü’nün yıllık enerji ihtiyacının tamamını karşılanacağını belirtti.

    Kilyos Sarıtepe Kampüsü 1 MW’lık rüzgar türbini sayesinde yıllık elektrik tüketiminin %40 fazlasını üreterek bir yılda yaklaşık 900 ton karbon, 1 milyon kWh enerji ve 400.000 TL bütçe tasarrufu gerçekleştirecek.

    Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali’yle birlikte Ar-Ge çalışmalarının da yapıldığına dikkat çeken Proje Koordinatörü Emre Otay, “Kampusumuzun tüm enerji ihtiyacını karşılayacağımız bu proje ile kendi kendine yetebilen, doğaya saygılı, sürdürülebilir bir yaşam alanı hedefliyoruz” dedi.

    Projeyle eş zamanlı olarak Ar-Ge çalışmalarının da başlatıldığını belirten Otay, “Enerji santralı yapım çalışmalarının yanı sıra mühendislik araştırmalarına odaklandık. Öncelikle türbine ve etrafına yerleştirdiğimiz sensörlerle mekanik, geoteknik ve çevresel verilerin yanı sıra enerji üretim ve tüketimini izleyeceğiz. Buradan öğreneceklerimiz ışığında rüzgar enerji santrallerinin sürdürülebilirliğini araştıracağız” dedi.

    Emre Otay, binalarda enerji verimliliği konusunda yine Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampusu'nde başlatılan çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi. Binaları enerji verimli hale dönüştürmek için yapılacak doğru hesaplanmış yatırımların, yenilenebilir enerji santrali yapmaya oranla çok daha faydalı ve ekonomik olduğuna dikkat çeken Emre Otay, bu doğrultuda Sarıtepe Kampusu’nde Avrupa Komisyonunun öne çıkardığı Yaşayan Laboratuvar konseptinde Kent Laboratuvarı adı altında bir proje geliştirdiklerini belirterek; “Projenin içinde enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmenin yanı sıra akıllı harcamak, fazlasını saklamak ve karbon salımını kontrol etmek var. Bu kampustaki esas hedefimiz Sıfır Net Enerji düzeyine erişmek. Doğaya saygılı, komşularına enerji ve su açısından yük olmadan yaşayabilen, sürdürülebilir, yeşil bir kampus olmak istiyoruz” diye konuştu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu