YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 08 Aralık 2014

İSO 14. Çevre ve Enerji Ödülleri sahiplerini buldu

  • İstanbul Sanayi Odası'nın 14. Çevre ve Enerji Ödüllerinde birincilikleri Eczacıbaşı, Kaleseramik, Kordsa Global ve Vestel Elektronik aldı.

    İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 14. Çevre ve Enerji Ödülleri'nde birincilikleri Eczacıbaşı, Kaleseramik, Kordsa Global ve Vestel Elektronik aldı. 

    İSO'nun 1995 yılından bu yana çevre alanında verdiği, bu yıldan itibaren Çevre ve Enerji Ödülleri olarak adlandırılan etkinlikte, firmaların 2013 yılına ait ürün ve projeleri ile yarıştı.

    Jüri üyeleri, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü temsilcisi, sanayi temsilcileri ve üniversitelerin çevre bölümleri, enerji enstitüsü ve araştırma merkezlerinden akademisyenlerden oluşturuldu. Jüri, firmaların çevre faaliyetlerini detaylı bir şekilde incelerken, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının takibine ilişkin uygulamaları da ön planda tuttu.

    Beş kategoride toplam 18 ödülün dağıtıldığı İSO 14. Çevre ve Enerji Ödülleri'nde, "İnovatif Çevre Dostu Ürün" dalında birincilik ödülünü resorsinolsüz ve formaldehitsiz banyo ile Kordsa Global alırken, "Çevre Dostu Uygulama" dalında birincilik ödülüne çevre dostu krom kaplama sistemiyle Vestel Elektronik layık görüldü.

    "Enerji Verimliliği Uygulama Projesi" kategorisinde birincilik ödülünü ısı geri kazanım projeleri ile Kaleseramik elde ederken, "Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi" dalında birincilik ödülü Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi'nin oldu.

    "Enerji Verimli Ürün" kategorisinde de Jüri Özel Ödülü  Enel Enerji Elektronik'in, "İnovatif Çevre Dostu Ürün" kategorisinde KOBİ alanında Jüri Özel Ödülü Net Pak Ambalaj'ın, Jüri Teşvik Ödülü ise Artaş Endüstriyel Tesisler'in oldu.

    Törende konuşan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Bakanlık olarak tehlikeli atıkların depolanmasına karşı olduklarını belirterek "AB'de bu tür bir uygulama söz konusu değil. İSO gibi sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak bu atıkları yok etmeliyiz" dedi. 

    Öztürk, 2015 yılının sera gazı salımının azaltılmasında milat olacağına işaret ederek, "Bu konuda yeni bir süreç başlıyor. Dünyada sera gazı salımının yüzde 50'sinden sorumlu olan Çin ve ABD anlaştı ama kamuoyuna açıklamadılar. Bizlerin de bakanlıklar ve sanayiciler olarak ortaklaşa bu konuya ilişkin politikaları oluşturmamız gerekiyor" dedi.

    İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı M. Ata Ceylan da İSO'nun Türkiye'de henüz Çevre Bakanlığı'nın kurulmadığı 1987 yılından bu yana çevre konusunda çalışmalar yürütmeye başladığını hatırlatarak, "Sorumlu sanayiciler olarak doğayı korumayı dert edinmekteyiz. Ayrıca iş dünyasının iklim değişikliği ile savaşında en uygulanabilir araç olan enerji verimliliğini yaygınlaştırmak önem taşıyor. Firmaların bu alandaki yatırımlarının kamu tarafından desteklenmesi zaruridir" ifadelerini kullandı.

    İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında çevre ve enerji duyarlılığı konusunda Avrupa Birliği'ndeki (AB) çalışmalara değinerek, 2010-2012 yıllarında sanayi, tarım, su ve gıda hizmetleri alanında faaliyet gösteren firmaların yüzde 45'in eko-inovatif olduğunun altını çizdi. 

    Neredeyse hiç atık üretmeyen ve hammaddeleri kapalı devrede geri dönüştürerek kullanan ekonomi modeli olan döngüsel ekonominin, aynı zamanda çok önemli bir maddi tasarruf aracı olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "Öyle ki AB Komisyonuna göre döngüsel ekonomi 2030 yılına kadar 600 milyar avro tasarruf yapılmasına imkan sağlayacak. Türkiye'de mevzuatın, atık ya da ürün değişimine olanak tanıyan, süreci kolaylaştıran bir özellikte olmasına ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu