YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2014

"Türkiye’de Sürdürülebilir Yatırımlar” raporu yayınlandı

  • Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (SU CGFT) ve UN Sustainable Stock Exchanges Initiative (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Borsalar Girişimi) ortaklığında, İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu desteği ile gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik Endeksi Çalıştayı Projesi'nin son raporu “Türkiye’de Sürdürülebilir Yatırımlar, 2014” (Sustainable Investment in Turkey: The Case in Context – An Update) yayınlandı.

    “Türkiye’de Sürdürülebilir Yatırımlar, 2010” (Sustainable Investment in Turkey, 2010) (IFC, 2011) raporunun devamı niteliğini taşıyan rapor genel olarak sermaye piyasalarının sürdürülebilir yatırımlar konusundaki rolü üzerine ve özel olarak borsaların ve borsalar tarafından oluşturulan sürdürülebilirlik endekslerin etkilerine odaklandı. Bu çerçevede Türkiye bir vaka çalışması olarak ele alındı. Raporda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanarak gelişmekte olan piyasalarda endekslerin hangi koşullarda sürdürülebilir şirketler yaratmada olumlu bir rol oynayabilecekleri analiz edildi.

    Beş bölümden oluşan raporda ulaşılan sonuçlar şöyle:

    1. Sürdürülebilir yatırımların ön koşulu yatırımların çeşitlendirme avantajlarından vazgeçmeden sürdürülebilir şirketlere yönelmesini sağlayacak çok sayıda şirketin önemli oranda hisselerinin işlem gördüğü derinliği olan borsalar.

    2. Sürdürülebilirlik konusunda küresel kabul görmüş genel geçerli ölçeklerin olmadığı bir ortamda, derecelendirme şirketleri gibi aracı kurumlar yatırımcılara şirketlerin sürdürülebilirlik performansı konusunda bilgi sağlamak adına önemli bir rol oynuyor. Karşılaştırılabilir ölçeklerin yokluğu bilgiye olan talebi olumsuz etkiliyor ve sürdürülebilirlik performansının ölçülmesini yüksek maliyetli bir iş haline getiriyor.

    3. Kurumsal yatırımcılar sürdürülebilirlik konusundaki şeffaflığı artırmaya yönelik çaba gösteren ana paydaş olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gelişmekte olan piyasalarda sürdürülebilir yatırımları çekmek için tasarlanan enstrümanlar yatırımcıların taleplerini dikkate almalı. Düzenleyicilerin ve borsaların sürdürülebilirlik ile ilgili yaptığı çalışmalar yatırımları teşvik edecek başka düzenlemelerle desteklemeli. Özellikle emeklilik fonlarında yapılan düzenlemeler henüz marjinal kalan hisse senedi yatırımlarının artarak sürdürülebilir şirketlere yönelmesini sağlayabilir.

    4. Sürdürülebilirlik ile ilgili bilgilerin açıklanmasına ve sürdürülebilirlik risklerinin yönetilmesine yönelik düzenlemeler artırılmalı. Sürdürülebilirlik ile ilgili bilgilere erişim ve diğer gelişen ekonomilerdeki benzer endeksler, gelişmekte olan pazarlarda Ekonomik, Sosyal ve Yönetimsel (ESG) konulardaki verilerin daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlıyor. ESG verilerinin erişilebilir olması gelişmekte olan piyasalar özelinde sürdürülebilirlik endekslerinin geliştirebilmesine olanak sağlıyor. Bu endekslerde yer alan şirketler sürdürülebilir yatırımlar açısından daha çekici hale geliyor. Global endeksler gelişmekte olan pazarlardaki en büyük firmaları kapsarken, küçük firmalar için yerel girişimler daha önemli bir rol oynuyor.

    5. Dünyada yerel yatırımların büyük bir bölümünü bireysel yatırımcıların hisseleri oluştururken, Türkiye’deki yüksek gelir sahibi bireyler sermaye piyasalarından uzak duruyorlar. Bu potansiyel yatırımcılar, yakın zamanda hazırlanacak Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dayanarak hazırlanan endekslere yatırım yapma konusuna cesaretlendirilebilir. Türkiye’deki piyasanın boyutu ürün geliştirme ve pazarlama konusunda ortak bir yaklaşım gerektiriyor. Önde gelen portföy yönetimi şirketleri işbirliği içinde sürdürülebilir yatırım araçları geliştirebilirler. Sürdürülebilir yatırım ürünlerine olan talebin düşük olması nedeniyle, böyle bir ortaklık ürün geliştirme maliyetlerini düşürebilir.

    6. Sürdürülebilir KOBİ’lerin farklılaştırılması, inovasyonun desteklenmesi ve bu firmaların uzun dönemli finansa erişimi için kilit önem taşıyor. Bunun için Türkiye’deki KOBİ’lere özel olarak uyarlanmış ESG kriterleri geliştirilebilir. Kriterler, bu firmaların büyük bir kısmının daha küçük şehirlerde olduğu göz önüne alarak toplumsal etkileri de kapsamalıdır. Basit puanlama veya raporlama sistemleri, sürdürülebilir KOBİ’lerin ayakta kalmasına ve yabancı yatırımcıyı çekmesine yardımcı olabilir. Vergi muafiyeti KOBİ’leri kurumsal ve bireysel yerel yatırımcılar için daha cazip kılabilir. Yatırım koruma fonu veya sigorta düzenlemesi gibi önlemler yardımcı olabilir.

    Rapor hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu