YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2014

Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı işbirliği ile fıstığımız bol oldu

  • Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın 2011 yılında başlattığı Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmayı amaçlayan Fıstığımız Bol Olsun projesinin birinci etabı sonuçlandı. Projeyle ağaç başına verimlilikte yüzde 49 artış sağlanırken, komşu bahçelere göre verim artışı dekar başına ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. Projenin 5 yıl olarak planlanan ikinci etabında ise en önemli hedef daha fazla sayıda çiftçiye ulaşmak.

    Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü, 2011 yılında uygulaması başlatılan Fıstığımız Bol Olsun projesi, hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi hem de tüm Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan ve toplamda yaklaşık olarak 210.000 kişinin geçimini sağladığı Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı, ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamayı hedefliyor. 
     
    Projede bugüne kadar 336 dekar alana sahip 23 bahçede teorik ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, erozyonu önleme, yeni bahçelerin tesisi gibi çalışmalar gerçekleştirildi. Bahçelerde, toprak verimliliğinin sürdürülmesi, aşılı fidan üretiminin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, tarımsal sekilerin örneklenerek çiftçilere aktarılması ve sürdürülebilir üretim sisteminin oluşturularak üreticilerin gelir seviyesinin artırılması için çalışmalar yürütüldü. 

    Yapılan ölçümlere göre proje bahçelerinde, ağaç başına ortalama yüzde 49 verim, meyve kalitesinde önemli bir özellik olan çıtlama oranında ortalama yüzde 24 oranında artış sağlandı. Hastalık ve zararlı etmenler kontrol altına alındı. Verim artışları, komşu bahçelere göre değerlendirildiğinde ise dekar başına artış ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. Var yılı ile yok yılı arasındaki verim farklılığı azaltıldı. 2013 yılında ise ağaç başına verimlilik %67 olarak gerçekleşti.
     
    Nestle ve TEMA yetkilileri, projenin beş yıl sürmesi planlanan ikinci etabında daha fazla çiftçiye ulaşmayı hedefliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu