YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2013

Kuşlar için kurtarılıyor

  • Türkiye'nin kuş türlerinin yüzde 80'inin bulunduğu fakat sazlıklardan dolayı sularının yarıdan fazlasının toprak alan haline geldiği Yayla Gölü kurtarılıyor.

    Denizli'nin Buldan ilçesine sekiz kilometre mesafede bulunan, 50 hektar alanı kapsayan gölü sazlıklardan kurtaracak proje hayata geçirildi. Bin 150 metre râkımlı göl sazlıkları ve toprakla dolmasını önlemek, biyolojik çeşitliliğini sürdürmek amacıyla hazırlanan Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi'nde, Ramsar Sulak Alan Yönetim Planlaması rehberi kullanılarak sulak alan kapsamında değerlendirildi. Akdeniz ve Süleyman Demirel üniversiteleri öğretim görevlileri, sekiz ay boyunca süren biyolojik çeşitliliği araştırma çalışmalarıyla göl ve çevresinde, 57 familyaya ait 188 bitki türü tespit etti. Sulak alan bölgesinde 40,4 hektar sazlık ve kara haline gelen alan, 29,6 hektar da su yüzeyi tespit edilirken 23,7 hektarın temizliği, üç yıla yayılan ve üç etaptan oluşan bir plan dahilinde saz ve dip çamuru temizliğine başlandı.

    Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli, Aydın ve Manisa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Ali Aygören ve ilgili yetkilerle birlikte Yayla Gölü'nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Gölün bazı bölümlerinin donduğu görüldü. Demir, incelemelerinin ardından basın mensuplarına hakkında bilgi verdi. Yayla Gölü'nün özellikle son yıllarda karasallaşmaya doğru gittiğini söyleyen Vali Demir, bununla ilgili kamu kurumlarının yıllardır ne yapabilecekleri konusunda çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Çeşitli kurumların yaptığı çalışmaların olumsuz duruma engel olamadığını, çalışmalara özellikle çevre konusunda hassasiyeti olan kesimlerin de karşı çıktığını dile getirdi. Demir, "Bunlar haklıydı, çünkü altyapısı yapılmadan yapılan çalışmalar her zaman zarar verebilir. Faydalı bir iş yapalım derken hukuki ve teknik bilimsel çalışmalara uygun yapmadığımızda zarar verebiliriz. Özellikle 2012 yılının sonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız'ın sağladığı ödeneklerle burada bir çalışma yapıldı. Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi hazırlandı. Göle çok acil olarak müdahale etmek gerekiyordu. Eğer müdahale edilmeseydi, belki bir 10 sene sonra burada bir göl göremeyebilirdik. Bu proje çalışmasında öncelikle buradaki bitki ve hayvan varlığının tespiti yapıldı." dedi.

    21 Aralık 2013 Ntvmsnbc
    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu