YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2013

Yenilenebilir enerji 2020’de Körfez’i de saracak

  • 18 Şubat 2013 Enerji Günlüğü
    Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre yenilenebilir enerji, 2020 yılında Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin ekonomilerine de önemli katkılarda bulunacak.

    2013 Gelecek Dünya Enerji Zirvesi’nin sektör destekçilerinden Frost & Sullivan, yenilenebilir enerjinin, dünya petrolü ve doğalgaz rezervlerinin önemli bir bölümünü barındıran Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin yakın geleceği bakımından da büyük bir önemi olacağına vurgu yapıyor.

    Frost & Sullivan uzmanlarına göre enerji sorununa çözüm bulmak amacıyla dünya ülkeleri yenilenebilir enerjiye doğru yol aldıkça, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler de ekonomik krize ve Arap Baharı kapsamında yaşanan toplumsal değişime karşılık gelecek şekilde ekonomik programlarını çeşitlendirmeyi amaçlıyor ve yapısal bir dönüşüme doğru evriliyorlar.

    Bu bağlamda 2013 Gelecek Dünya Enerji Zirvesi sektör destekçilerinden Frost & Sullivan’ın hazırladığı “Yeşilin Geleceği” başlıklı bültende yakın geleceğe dair önemli gelişmelere yer veriliyor. Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki yenilenebilir enerji ve akıllı şebeke potansiyeline odaklanan çalışma, bölgedeki yenilenebilir enerjinin ve akıllı şebekelerin gelişimini destekleyebilir nitelikte bir ortamın oluşturulmasına ilişkin ihtiyacı da vurguluyor.

    Enerji talebi 2020'de ikiye katlanacak
    Frost & Sullivan, enerjiye olan talebin 2020 yılında ikiye katlanarak 215 Gigawatt’a ulaşmasını öngörüyor. Her ne kadar Körfez İşbirliği Konseyi dünyanın kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin yüzde 22.5'ine, petrol rezervlerinin ise yüzde 35'ine sahip olsa da, söz konusu konvansiyonel yakıt kaynaklarının önümüzdeki yıllarda artacak olan enerji ihtiyacının hızına yetişebilmesi beklenmiyor. Dolayısıyla Körfez İşbirliği Konseyi, artan taleple başa çıkabilmek için karma enerjiyi yeniden gözden geçirerek, yenilenebilir enerjiyi önemli bir katkı olarak devreye almayı hedefliyor. Yenilenebilir enerjinin benimsenmesi yönünde duyurulan mevcut planlara göre Körfez İşbirliği Konseyi için 2020'ye kadar 25GW oranında bir potansiyel görülüyor.

    Yenilenebilir enerjilere geçişin Körfez İşbirliği Konseyi açısından birçok avantajı beraberinde getirmesi bekleniyor. Frost & Sullivan uzmanlarına göre endüstriyel gelişimden bağımsız olarak yenilenebilir enerji, bu sektörde faaliyet gösteren deneyimli personelin işini kolaylaştırarak Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki işsizlik oranını da azaltacak. Diğer yandan, içinde bulunduğumuz dönemde Körfez İşbirliği Konseyi pahalı petrol ve benzini, enerji elde etmek için yüksek oranda sübvanse edilen oranlarla kullanıyor. Yenilenebilir enerji bu yakıtların potansiyel olarak piyasa fiyatlarıyla ihraç edilmesine yardımcı olarak Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerine bir başka fırsat da sağlamış olacak.

    Konvansiyonel kaynaklar yetersiz
    Konvansiyonel enerji kaynaklarından uzaklaşmanın önemini vurgulayan Frost & Sullivan Enerji ve Elektrik Sistemleri Başkanı Abhay Bhargava şu görüşü ileri sürüyor: “Sadece petrol, benzin veya dizelin kullanılması, aşırı taleplerden kaynaklanan yükle başa çıkmanın bir yolu olsa da, enerji taleplerini karşılamada kalıcı bir çözüm değil. Nükleer enerji dikkate değer bir seçenek olarak düşünülse bile içinde bulunduğumuz on yılda uygulanabilir görülmüyor. Ancak nükleer enerji kaynaklarını başarılı bir şekilde kullanan BAE buna bir istisna. Arz talep açığı ve bir kaynak olarak güneş ışığının Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerindeki bolluğu, güneş enerjisinin artan ihtiyaçları karşılamada verimli bir enerji kaynağı olarak dikkate alınmasını sağlıyor. Körfez İşbirliği Konseyi yönetimleri, aşırı talebi karşılayabilmek amacıyla eskiyen enerji altyapısının yenilenmesi ve yeni çeşitlendirme planlarının desteklenmesine yönelik olarak yeni projeler önermekteler.”

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu