YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 23 Aralık 2010

ÇEVREYE YATIRIM FONU

  • ÇEVREYE YATIRIM FONU

    Türkiye’de bugüne kadar kurulmuş ilk çevre fonu olan “Çevreye Yatırım Fonu” çevresel sorunlara duyarsız kalmak istemeyen yatırımcılar için bir taraftan yatırım seçeneği oluştururken diğer yandan da çevreye yatırım yapma imkânı sunuyor.

    İki yıl önce TEMA Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen,  İş Bankası iştiraki İş Portföy Yönetimi’nin uzman kadrosu tarafından yönetilen fon çevreye ve doğaya saygılı şirketlere yatırım yaparken, aynı zamanda sağladığı gelirden TEMA Vakfı için kaynak yaratmaktadır.

    Böylece Çevreye Yatırım Fonu yatırımcıları hem çevreyi koruma alanındaki sosyal girişimleri desteklemekte hem de fonun yatırım ömrü boyunca devam edecek olan bu işleyiş ile çevre projelerine uzun vadeli, sürdürülebilir bir kaynak yaratmaktadır.

    Portföyünün bir bölümü ile Çevre Yönetim Sistemleri’ni üretimlerinin her aşamasına entegre eden şirketlere yatırım yapan fon, bugünden çevresel önlemler alan şirketlerin uzun vadede diğerlerinden daha karlı olacağı inancıyla yönetilmektedir.


    FONUN ÖZELLİKLERİ:

    Çevreye Yatırım Fonu, Türkiye İş Bankası A.Ş. tarafından kurulmuş olan ve tasarrufların çevresel sorumluluk ilkeleriyle profesyonel olarak yönetilen bir yatırım portföyü bünyesinde değerlendirilmesini hedefleyen Türkiye'nin ilk yatırım fonudur.

    Fon, sosyal değerlere saygılı, çevreye duyarlı şirketlere ve potansiyel getirisi yüksek yatırım araçlarına profesyonel portföy yönetimi anlayışı ile yatırım yapar.

    Türkiye'nin çevre konusunda öncü konumda yer alan sivil toplum kuruluşlarından TEMA Vakfı'nın da uzmanlığından yararlanmak suretiyle, fon portföyünün belirli bir bölümü ile üretimlerinin her aşamasında doğaya ve dünyaya saygılı şirketlere yatırım yapan fon ortaklık yoluyla bir taraftan çevreye duyarlı şirketlerin büyümesine katkıda bulunurken bir taraftan da bu alandaki sosyal girişimleri desteklemektedir.

    Çevre odaklı yatırım stratejisi kapsamında, fonun göze aldığı bazı unsurlar; firmaların yakın zamanda çevre kirliliği nedeni ile para cezası almamış olmaları, silah ve tütün mamülleri üretmiyor olmaları ve TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesine sahip olmalarıdır.

    FONUN YAPISI:

    Çevreye Yatırım Fonu, B Tipi Değişken Fon türünde kurulmuştur. Değişken fonlar içtüzüklerinde belirli sınırlamaları (%51 hisse,%51 tahvil vb.) bulunan fonlara kıyasla, değişen piyasa koşullarına daha çabuk uyum sağlamakta ve yatırımcılarına getiri fırsatları yaratmaktadırlar. Bu esnek hareket kabiliyeti ve sınırsız portföy yapısı dolayısıyla, bu tür fonlar piyasa koşullarındaki değişikliklerden yatırımcılara yüksek getiri fırsatı yaratmak amacıyla dinamik portföy yönetim anlayışıyla yönetilirler.
    Fon, bu esnek portföy yönetim anlayışı içinde kendi yatırım kriterlerine uyan, çoğunlukla finansal yönden güçlü çevresel ve sosyal değerlere duyarlı şirketlerin hisselerinin yanı sıra Hazine bonosu ve Devlet tahvillerini de içerecek bir yatırım portföyüne sahiptir.

    Kasım 2010 itibariyle, kuruluşundan itibaren yatırımcılarını yaklaşık %50 getiri sunan fonun, aynı tarih itibariyle yatırımcı sayısı 2.100’e, büyüklüğü de 25 Milyon TL’ye ulaşmıştır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu