YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2010

“Güneş Enerjisi Bir Tercih Değil, Mecburiyet”

  • 11.07.2010  Yeşil Ekonomi

    Dr. Ahmet Lokurlu: “Güneş şimdiye kadar sadece ısıtmada kullanılıyordu, bizim alâmetifarikamız ise güneşle soğutmamızdır”

    Güneş enerjisinin kullanımına başlanmasından beri en akıllıca buluş olarak nitelendirilen ve güneş enerjisinin soğutma amacı için kullanılmasını sağlayan sistemin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu: “Güneş şimdiye kadar sadece ısıtmada kullanılıyordu, bizim alâmetifarikamız ise güneşle soğutmamızdır” dedi.

    Güneşin şimdiye kadar ısıtma için kullanıldığı biliniyor. Dr. Lokurlu’nun kurduğu sistemle güneşin en yoğun ve dik geldiği dönemlerde en çok ihtiyaç duyulan soğutmanın, güneş enerjisi kullanarak yapılması.

    Dr. Lokurlu, SOLITEM sistemlerinin; Türkiye, Kıbrıs, Fas, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerin büyük AVM’lerinde, hastanelerinde, otellerinde kurulduğunu, Meksika ve Brezilya’da ise kurulum çalışmalarına başlandığını belirtti. TIME Dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” seçilen Lokurlu’ya göre; Türkiye güneş enerjisini verimli kullanmada potansiyelinin yanına yaklaşabilmiş bile değil.

    Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu’nun kurduğu SOLITEM; dünyaya güneş enerjisi ile soğutma sistemleri kuruyor. Şimdiye kadar, Türkiye, Kıbrıs, Fas, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerde kurulmuş parabol güneş enerjisi sistemlerinin, Meksika ve Brezilya gibi güneşi bol ülkelerde de kurulumlarına başlandı. Dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneşin en güvenilir ve sonsuz enerji kaynağı olduğundan hareketle kurulan SOLITEM sistemleri; büyük AVM’ler, 100 kapasite ve üstü oteller, hastaneler, fabrikalarda kurulumları yapıldı. 5 yılda kurulum maliyetini amorti eden sistem, yazın soğuma, kışın ise ısınma için kullanılabiliyor.

    SOLITEM’in teknoloji ve üretim alanında dünyada eşi olmayan Ankara’daki fabrikası ise Eylül ayında, çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den bakan ve başbakanlık düzeyinde katılım ile açılacak. Tüm üretimin robotlarla gerçekleştirildiği fabrikayı ise dünyanın bir çok ülkesinden heyetler görmeye geliyor. Bu ülkelerin başında ise dünyaya teknoloji ihraç eden Japonya var.

    Haberin tamamı için tıklayın: http://www.yesilekonomi.com/haberdetay.asp?id=NDUw

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu