YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 14 Eylül 2009

Neoperl Su Tasarruf Ürünleri

  •  Bu yazı Maviprogram’ın tanıtım bülteninden derlenmiştir.

    Maviprogram, su ve enerji tasarrufuna önemli katkılar sağlayan Neoperl ürünlerinin Türkiye temsilcisidir. Neoperl, WELS: Water Efficiency Labelling and Standards Scheme, LEED: Leadership in Energy and Environmental Design, CSA International , NSF International  ve Underwriters Laboratories gibi  uluslararası bağımsız ürün ve su kalite ve ölçüm merkezlerinin ve çevreyle ilgili kurumların referanslarına sahiptir.

    Dünyada nüfus artışına paralel olarak su talebi her geçen gün artmaktala birlikle iklim değişiklikleri sonucu kuraklık pek çok bölgede etkili olmaktadır. Suyun korunması şimdi çok daha önemli ve kritik olmuştur. Çeşitli ülkeler, sıhhi tesisat armatürleri üzerinde akış oranlarını sınırlama gibi muhtelif su koruma ve su tasarruf önlemlerini uygulamak için harekete geçmişlerdir.

    Amerika  Birleşik Devletleri’nde ” ASME Standard A112.18.1 M”  musluklar ve duşlar için maksimum akış oranlarını belirlemiştir.  Avrupa’da EN 246 Standartları ile tesisat musluklarının akış oranlarının genel tanımlarını düzenlenmiştir. Avustralya Hükümeti , “Su Verimliliği Sınıflandırması ve Standartları“ ile WELS programını hayata geçirmiştir. 

    Neoperl sunduğu ürünlerle su akışına şekil vererek, kontrol ederek ve su kalitesini koruyarak bir numaralı kaynağımız olan suyun korunmasını katkı sağlamaktadır. Neoperl’in yaratıcı ve akıllı teknik çözümleriyle yüksek performanslı Ticona thermo plastik malzemelerin buluşması su tüketiminin düşürülmesine önemli katkı ve kolaylık getirir. Eviye, lavabo ve duş armatürlerine uygulanan akış düzenleyiciler hiçbir konfor kaybı hissettirmeden %70 lere ulaşan bir ekonomi sağlamaktadır.

    Bu ürünler ekonomik olmalarının yanında, güçlü ve ince ağ yapıları, anafor etkisinde hava ile suyun mükemmel karışımları ile standart ev temizlik ürünlerinin aşındırıcı ve yıpratıcı etkilerine, bakteri ve kireçlenmenin neden olduğu kirliliğe yüksek mukavemet özellikleri bulunmaktadır.

    Bir musluğun tüm performansını belirleyen parça aeratördür. Bir aeratör, gömlek (housing), kartuş (insert)  ve contadan oluşmaktadır. Aeratör,
            
    • Akışın düzgünlüğünü ve çapını kontrol eder,
    • Su sıçramalarını ve tesisat sesini azaltır,
    • Su tasarrufu sağlar ve enerji harcamalarını azaltır,
    • Basınca göre en uygun performansa ulaşılmasını sağlar,
    • Uluslararası tesisat norm ve standartlarını karşılar.

    Suyun akış kalitesi değerlendirilirken akışın doğrusal düzgünlüğü, çapı, sıçrama sınırları ve akış performansı göz önüne alınmaktadır. Bununla birlikte belli bir konforun ve tatminin de karşılanması gerekmektedir. Basınç kaybı yaşanmadan arzu edilen miktarda su sarf edilmesi Neoperl ile mümkün olmaktadır.

    Standart aeratörler de akış miktarı basınç çoğaldıkça artmaktadır. Neoperl PCA (Basınç Dengeleme) teknolojisi buna izin vermez. Su tasarrufu sağlanmasının yanısıra suyun eşit miktarlarda dağıtımına imkan tanır. Özellikleri, yapısı ve boyutları titizlikle seçilmiş “dinamik elastomer O-ring”, basınçla birlikte su kanallarından oluşan oturma yuvasına baskı uygulayarak su geçişini azaltmakta, basınç azalmasında ise gevşeyerek geçişe izin vermektedir.

    Bu durumda basınç dalgalanmalarından etkilenmeyen sabit su akış miktarı sağlanmış olur. Birkaç musluk aynı anda açıldığında yaşanan konfor kayıpları hissedilmez.

    Position 1:  (0 bar)
    Position 2:   (3 bar)
    Position 3:   (5 bar)
                                    
    Banyo lavabo veya mutfak eviye muslukları tam açıkken ve normal basınç değerlerinde, dakikada ortalama 15 ila 22 litre arasında su tüketilmektedir. Basınç normal değerlerden yüksek olduğunda ise bu miktar çok daha yükselmekte, aksi durumlarda ise azalmaktadır. Akış düzenleyici kartuşlarla bu miktarı dakikada 3 litre, 5 litre veya 7 litreye düşürmek mümkündür. Böylece %65-85 oranlarında su tasarrufu sağlanmış olur.

    Banyo lavabo muslukları için dakikada 5 litre, mutfak muslukları için dakikada 7 litre su akışına izin veren akış düzenleyiciler idealdir. Kamuya açık alanlarda ki musluklar içinse dakikada 3 litre sprey akışlı kartuşlar yeterlidir. (Her ürün akış miktarlarına göre farklı renklerde kodlanmıştır.)

    Duş esnasında dakikada ortalama 20-30 litre su sarf edilmektedir. Aynı şekilde, duş akış kontrol regülâtörleriyle hiçbir konfor kaybı yaşanmadan bu miktarı dakikada 9 litre veya 12 litreye düşürmek mümkündür. Böylece %50 -70 oranlarında su tasarrufu elde edilir.

    Ürünler, tıkanma ve kireçlenmeye karşı yüksek dirençlidir.  Özel tasarım gövdesi kesinlikle ezilmez ve kırılmaz.  Uluslararası kalite sertifikaları yanında tüm ürünlerin test raporları bulunmaktadır.

    Kyoto Protokolü gereği 2020 yılına kadar sera etkisi yaratan gazların salımının %20 azaltılması konusunda ciddi çalışmalar yürüten AB ülkeleri, sıcak su üretimi için gereken enerjiden de tasarruf edilmesine önem vermişlerdir.  Sıcak su tasarrufunun başarı ile uygulanabilmesi için konfor kaybının asgari seviyede olması gerekmektedir. PCA (basınç dengeleme) özellikli su tasarruf kartuşları sağladıkları akış kontrolü ile bu görevi başarıyla yerine getirmişlerdir. 1m3 suyun 37C sıcaklığa ulaşabilmesi için gereken enerji miktarı 30 kW saattir.  Hesaplamalara göre sadece Almanya’ da söz konusu ürünlerin kullanılmasıyla birlikte küresel ısınmaya neden olan ve sera gazı etkisi yaratan CO2 gazı salınımı yılda 5 Milyon ton azalacaktır.

    Öte yandan suyun kuyudan, göletten ya da barajdan nihai kullanım alanına kadar ki ulaşımı için de enerjiye ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır. Diğer bir enerji talebi ise tekrar atık suyun taşınması ve arıtılması işlemlerinde ortaya çıkmaktadır. Kısacası su tasarrufu zincirleme bir dizi tasarrufu beraberinde getirmektedir.

    Hava ve çevre kirliliğinin ziraat ve hayvancılıkta neden olduğu olumsuz koşullar, pompaj, sair makine ve teçhizat işletme, bakım ve tamir giderleri, adam/saat maliyetleri vb. diğer alt faktörlerde hesaba alındığında tasarrufun boyutu tahminlerin ötesinde genişlemektedir.

    Küçük bir yatırım ile ciddi ve büyük bir etki elde edilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse;  1000 kişinin ikamet ettiği bir yerleşimde, her kişinin günde sadece 1 dakika el yıkadığı dikkate alındığında; 1000 dakika x 15 litre (Musluklar tam açıkken ve  1 ile 5 bar basınç aralığında, ortalama  15 ile 22 lt/dk  su tüketilir) = en az 15,000 litre su harcanmış olur. Su tasarruf kartuşlarıyla bu miktar (3 litre/dak. akışlı tercih edildiğinde) 1000 dakika x 3 lt = 3,000 litreye düşer, yani %80 oranında bir tasarruf sağlanır.

    Uzman gerektirmeyen montaj kolaylığı,  son derece ekonomik yatırım tutarı, birkaç ay içersinde elde edilen tasarruf ile karşılanmaktadır.

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu