YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2009

16 Ülkeyi Örnek Gösterip, Hibrid Otoya ’Ticari İndirimi’ İsteyecek

  • Hürriyet

    Toyota, hibrid modeli Prius için Türkiye’de yüzde 10’luk hafif ticari araç vergisinin uygulanmasını isteyecek. Avrupa’da 16 ülkede hibrid araçlara önemli teşvikler verildiğini kaydeden Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, "Eylülde satışa sunulacak yeni Prius’un yıllık satış hedefi 100 adet. Eğer hibrid teknolojisi ticari araç kategorisinde teşvik edilirse bu sayı 20 kat artar" dedi.

    Japon otomotiv devi Toyota, yakıt tasarrufu sağlayan çevreci hibrid (melez) teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması için hükümetten ticari araç formulü isteyecek. Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, Hollywood yıldızlarının gözde aracı olan Prius için hükümetten hibrid araçlara yönelik yüzde 10’luk hafif ticari araç vergisinin uygulanmasını talep edeceklerini söyledi. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun hibrid araçlara destek verecekleri yönündeki açıklamasını hatırlatan Orhon, tüm dünyada hükümetlerin çevreci araçları teşvik ettiğine dikkat çekti.

    16 ülkede hibrid teşviği

    3’ncü nesil Prius’un İsveç’te gerçekleşen uluslararası tanıtımında konuşan Orhon, Avrupa’da 16 ülkede hibrid araçlara önemli teşvikler verildiğini vurguladı. Orhon, şöyle konuştu: "Hollanda’da hibrid otomobil alana 6 bin 400 Euro’ya varan indirim var. Yaptığımız hesaplamaya göre eğer hibrid konusunda vergi teşviği uygulanırsa hem çevreci araçlar yaygınlaşır, hem de daha fazla hibrid araç satılacağı için hükümetin vergi geliri artar. Vergi indirimsiz olarak satılacak olan 100 araçtan elde edilecek gelirle, vergi indirimli olarak satılacak olan 300 aracın geliri aynı olacak."

    Teşvikle talep 20 kat artar

    Sahip oldukları yüksek teknoloji nedeniyle hibrid araçların fiyatlarının zaten yüksek olduğunu söyleyen Orhon, şunları dile getirdi. "Türkiye’de uygulanan vergi sistemiyle fiyat daha da yükseliyor. Eylül ayında satışa sunacağımız yeni Prius’un yıllık satış hedefi bugünkü vergi sistemiyle 100 adet. Hibrid teknolojisi teşvik edilirse, bu sayı 20 kat artar. Türkiye, 27 Ağustos’ta Kyoto Protokolü’ne girmiş olacak. Yani çevrenin korunması için yapılması gereken taahhütler yerine getirilecek. Bu doğrultuda çevreci hibrid araçların desteklenmesiyle hükümet önemli bir adım atabilir."

    Fiyatı 80 bin TL

    Hükümete çevreci araçların teşvik edilmesi konusunda çağrıda bulunan Orhon, şunları anlattı: "Hibrid teknolojisini Türkiye’de tanıtmak için bir dizi etkinlik düzenledik. Aralarında işadamı, sanatçıların olduğu 200 ünlü isim Prius’u test ederek, hibrid teknolojisini yakından tanıma fırsatı buldu. Çok pozitif bir geri dönüşüm aldık. Herkes araçla ilgilendi, arayıp fiyatını sordu. Ancak bizde tüm dünyanın aksine Türkiye’de hibrid araçlara vergi teşviğinin sağlanmadığını, bu yüzden yeni Prius’ta fiyatın 80-100 bin TL arasında olacağını aktardık. Tabii hafif bir şok yaşandı. Yeni Prius’da 1.8 litrelik motor olduğu için vergisi mevcut 1.5 litrelik Prius’a göre yüksek. Çevre Bakanı’nın da aktardığı gibi vergi indirimi olsa, fiyat yaklaşık 55 bin TL’ye yani bir D segmenti aracın normal fiyatına geriler."

    Hibrid’e teşvik veren ülkeler

    İngiltere’nin başkenti Londra’da hibrid araçlar şehir merkezine giriş yapan otolardan alınan ücretten muaf. Günlük 8 pounddan başlayan bu ücret yıllık 2 bin 80 sterline kadar çıkıyor.

    İrlanda hibrid otomobillere tescil vergisinde yüzde 50 indirim yapıyor.

    Fransa hibrid aracı olanların yıllık gelir vergisinden 2 bin Euro muafiyet sağlıyor.

    Portekiz, satış vergisinde yüzde 40 indirim yapıyor.

    İspanya yüzde 50’ye kadar KDV geri ödemesi uyguluyor.

    Hollanda, aracın emisyonuna göre 6 bin Euro’ya kadar vergi indirimi yapıyor.

    İtalya 2 bin Euro’ya kadar destek sağlıyor.

    Belçika, gelir vergisinde indirim uyguluyor.

    Yunanistan’da hibridler satış vergisinden muaf tutuluyor.

    Yeni Prius’ta tüketim düştü, performans arttı

    Eylül'de Türkiye’de satışa sunulacak üçüncü nesil Prius’un performansı ilk nesline oranla yüzde 35 artı. Bunda en büyük etken benzinli motorun 1.5 litrelik (toplam 111 beygir) seçenekten 1.8 litrelik (toplam 136 beygir) seçeneğe yerini bırakmış olması. Yakıt tüketiminin yüzde 23 düştüğü, karbondioksit salımının ise yüzde 25 azaldığı Yeni Prius, daha fazla stil sahibi olurken, elit bir görünüme bürünmüş. 3.9 litrelik yakıt ile 100 km yol kat edebilen yeni Prius’un motor parçalarının yüzde 90’ı yeniden tasarlandı. Hibrid sistem gücü yüzde 22 artırılarak 136 DIN bg’ye çıkarıldı. Yeni nesil Prius’ta sürüş performansını artırmak ve yakıt tasarrufu sağlamak için 3 farklı sürüş modu var. Sadece elektrik motorunun çalışması ile sessiz sürüş sunan ve 50 kilometreye varan hızlarda karbondioksit salımını sıfıra indiren EV modu, yüzde 10-15 arasında yakıt tasarrufu sağlayan ECO modu ve sistem performansını artıran Power modu bulunuyor.

    Auris’te Fransa’yı solladık

    TOYOTASA Genel Müdürü İbrahim Orhon, mart ayında Auris satışında Fransa ve İtalya gibi Avrupa’nın en büyük hatchback pazarlarını sollamayı başardıklarını söyledi. Türkiye’nin sedan ülkesi olduğunu ancak ÖTV indiriminin önemli katkısıyla hatchback otomobillerin en fazla satıldığı iki Avrupa ülkesini geçtiklerini belirten Orhon, "Toyota’nın Türkiye’deki satışları içinde en büyük payı Corolla alıyor. Ama mart ayında bu tablo değişti ve Auris satışları ÖTV teşviğiyle patladı" dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu