03.07.2009 NTVMSNBC
Gaziantep'te çöplerden elde edilen gazla elektrik üretecek. Bu sayede atıkların depolanması için ayırdığı 2.5 milyon dolarlık bütçeyi de başka yatırımlarda kullanabilecek...
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çöplerden elde edilen gazla elektrik üretimini sağlayacak ''Katı Atık Düzenli Depolama Alanının Rehabilitasyonu ve CNG & Elektrik Üretim Tesisi Projesi'' ile her yıl katı atıkların depolanması için ayırdığı 2.5 milyon doları yeni yatırımlarda kullanabilecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Güney Koreli Clean Energy and Vehicle (CEV) firmasının yürüttüğü ve Ekim ayında tamamlanacak projeyle, Büyükşehir Belediyesi katı atıkların depolanması için her yıl ayırdığı 2.5 milyon doları yeni yatırımlarda kullanma imkanına kavuşacağı belirtildi.
Firmanın kurduğu tesiste 29 yıl süreyle çöplerden elde ettiği gazla elektrik üretirken, yaklaşık 58 milyon dolar Gaziantep halkı içi yeni yatırıma dönüşeceği ifade edildi.
Türkiye'de sadece 3 şehirdeki çöpten elektrik üretilebilen tesislerde, çevreye zararlı etkisi ve küresel ısınmaya neden olan çöp gazının sadece bir kısmı değerlendirilebiliyor, kalan gazlar yine çevreye bırakılıyor.
Gaziantep'teki tesiste ise elektrik üretiminin yanı sıra geriye kalan düşük miktarda ve kullanılamaz durumdaki gaz toplanıp basınçlandırılarak, tamamı araçlarda yakıt olarak kullanılacak ve zararsız hale getirilecek.
Bu uygulama, Büyükşehir Belediyesinin öngördüğü şekilde, çöpten enerji elde edilmesi, araçlarda yakıt olarak kullanılabilir hale getirilmesi ve depolanmasının aynı projede yer alması yönüyle Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip bulunuyor.
CEV Enerji'nin, 10 milyon dolar tutarında sağladığı karşılıksız finansmanla Mazmahor mevkisindeki katı atık düzenli depolama yerinde gerçekleştirilen projede, tesisin dikey ve yatay borulama çalışmaları tamamlanarak, elektrik üretim hatlarının proje aşamasına geçildi.
Tesis, 3,393 megavat kurulu güce sahip olacak, ilk etapta 1,13 megavatlık elektrik üretilecek.
Bugüne kadar yaklaşık 2.5 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı tesisin çöp depolama alanının işletmesini de üstlenen CEV Enerji, 29 yıl boyunca çöpten dışarı çıkan, çevre kirliliği oluşturarak küresel ısınmaya sebebiyet veren gazları ve bunların oluşturduğu kötü kokuları yok etmekle birlikte, kurulacak serada bu alanın çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere bitki yetiştirecek.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Dünya Ekonomik Forumu CEO İklim Liderleri İttifakı’na üye 100’den fazla CEO ve üst düzey yönetici,...
Trendyol, BÜYEM iş birliğiyle e-ticaret sektörünün ilk Sürdürülebilirlik Akademisi’ni hayata...
Şişecam Global Tedarikçi Zirvesi'nde Şişecam’ın sürdürülebilirlik temelinde inşa edilen yeni iş...
Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, CEO’lar taahhütlerini eyleme dönüştürme konusunda ilerleme...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013