YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2009

Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik

  • Philips, uzmanlığını kullanarak enerji verimliliği ve sağlık alanlarındaki küresel sorunlarla mücadele ederken bir yandan da tüm pazarlarda çevre üzerinde insanlar olarak yarattığımız olumsuz etkiyi azaltan ve sosyal eşitliği geliştiren iş çözümleri sunmaktadır.

    Sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığı ve verimli enerji kullanımı konusunda bir fark yaratma odağı, Philips’in Vizyon 2010 Stratejisi’nin bir parçasını oluşturan yedi stratejik alandan birisidir. Kendine zorlu hedefler koyan marka, EcoVision4 Programı aracılığıyla şunları yapmaya karar vermiştir:

    • Önümüzdeki beş yıllık dönemde toplam gelirinin %30’unu çevre dostu yeşil ürünlerden elde etme (2006’da bu oran %15’ti);
    • 2012 yılı itibariyle yeşil inovasyonlara yaptığı yatırımı iki katına çıkararak 1 Milyar Euro rakamına ulaşma;
    • 2012 yılı itibariyle operasyonlarında enerji verimliliğini daha da artırarak %25’lere çıkarma.

    Aydınlatmada dünya lideri olan Philips, yıllardır enerji verimliliği sağlayan aydınlatma çözümleri geliştirmede en ön saflarda yer almıştır. 1980’lerde kompakt floresan lambayı icat ettiği dönemden beri uygulama alanlarında sürekli olarak yenilikleri hayata geçirmeyi sürdürmektedir. Günümüzde yeni aydınlatma teknolojileri bir yandan %80 oranında enerji tasarrufu sağlarken diğer yandan da çok daha iyi ışık kalitesi sunmaktadır.

    Philips, ev, ofis, cadde ve otel gibi her türlü segmente yönelik enerji tasarruflu aydınlatma çözümleri sunmaktadır. Ürünleri arasında evler için enerji tasarruflu ampuller, yol aydınlatması için Cosmopolis ve ofis aydınlatması için de Actilume aydınlatma kontrolü çözümleri yer almaktadır.

    Enerji Verimliliği İle İlgili Çeşitli Rakamlar

    • Bugün tüm dünyada tüketilen elektriğin %19'u aydınlatma amacıyla kullanılır.
    • Toplam küresel enerji tüketiminin %70’inden kentler sorumludur; bu küresel toplamın %40’ını da binalar oluşturur.
    • Aydınlatma için harcanan elektriğin küresel toplamda %60’ı kamu binaları ve ticari binalar tarafından, %15’i ise sokak aydınlatmaları tarafından kullanılır.
    • Küresel olarak ev dışındaki binalarda enerji verimliliği sağlayan aydınlatma ürünlerini kullanılacak olursa, 330 milyon tonluk karbondioksit emisyonu ve 62 Milyar Euro tasarruf sağlanabilir.
    • Ev dışı binalarda kullanılan mevcut aydınlatma teknolojisinin %80’i eski ve verimlilikten uzaktır. Bu binaların sadece %1’inde günışığını ya da insan hareketini tespit edebilen kontrol mekanizmaları bulunur.
    • Geleneksel floresan lambalar, akkor ampullere kıyasla çok daha verimlidir. Eğer ofisinizde ya da fabrikanızdaki tek bir geleneksel T8 floresan ampulü enerji tasarrufu sağlayan TL5 ile değiştirecek olursanız, %10 ila %15 arasında ilave enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.
    • Eğer dünyadaki tüm aydınlatma sistemleri enerji tasarruflu aydınlatma çözümleri ile değiştirilirse 120 Milyar Euro’luk elektrik enerjisi tasarrufu yapılabilir. Ayrıca atmosfere salınan karbondioksit oranı da 630 milyon ton oranında azaltılabilir. Bu rakamlar 500 termik elektrik santralinin üretimine veya yıllık 1 milyar 800 milyon varil petrole eşdeğerdir.
    • Türkiye’de her evde 3 adet normal ampul, enerji tasarruflu ampulle değiştirildiği takdirde, yılda 4.400 GWh’lik, yani 1 Milyar YTL’lik enerji tasarrufu (Keban Barajı’nın yıllık üretimi 6.600 GWh), 2,7 milyon tonluk, yani 120 milyon ağacın temizleyeceği CO2 salımından tasarruf sağlanır.

    Philips Ve Yeşil Ürünler

    1994 yılından beri Philips üretim ve ürün gelişimini kapsayan pek çok çevre programı yürütmüştür. Çevre sorumluluğu bilinciyle geliştirdiği EcoVision Programı’yla sürdürebilirliği, ürün tasarımı ve gelişimi süreç ve prosedürlerine uygulayan, eşgüdümlü ve ölçülebilir programlar oluşturmuştur. EcoVision Programı’nın odak noktası enerji ve su kullanımı ile emisyon ve atığı azaltmaktır.

    EcoDesign, EcoVision Programı’nın ürün geliştirme kısmıdır. EcoDesign işleminin bir parçası da çevre iyileştirme seçeneklerinin keşfedildiği ve hedefler ile amaçların belirlendiği ürün değerlendirme sürecidir. EcoDesign yaklaşımında Philips Yeşil Odak Alanları’na önem vermektedir.

    Bu odak alanları:

    • Enerji verimliliği,
    • Ambalajlama,
    • Tehlikeli maddeler,
    • Ağırlık,
    • Geri dönüşüm ve yok etme,
    • Yaşam boyu güvenilirliktir.

    Bir ürün eğer Philips Yeşil Odak Alanları’ndan bir veya daha fazlasında gözle görülür bir çevresel iyileşme sağlıyorsa ‘Yeşil Ürün’ unvanı alır. Bu ürünler, piyasadaki benzer ürünlerle kıyaslandığında Philips Yeşil Odak Alanları’nın bir veya daha fazlasında >%10 oranında iyileşme yaratırlar. Philips’in ‘Yeşil Ürün’ satış süreçleri bağımsız bir firma tarafından hazırlanan yıllık sürdürülebilirlik raporu ile doğrulanır.

    Philips’in 5. çok yıllık planı olan son EcoVision Programı, Yeşil Ürünler’den elde edilen gelirin ve Yeşil Yenilikler için yapılan yatırımların artmasını ve tesislerinde enerji verimliliğinin geliştirilmesini hedeflemektedir.

    Yeşil Ürünlere Örnekler

    Philips ev, işyeri, cadde ve hastane gibi tüm alanlar için enerji verimli aydınlatma çözümleri sağlamaktadır. 
    LED  aydınlatma son derece enerji verimlidir ve yüksek tasarruf fırsatları sunar. Örneğin, akkor ampulden LED’lere geçmek, enerji tüketimini %80 oranında azaltmakta ve lamba başına CO2 salımının yılda 53 kg azalmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, teknoloji ilerledikçe bu oran daha da artabilir. 

    Philips’in ev kullanımı için ileri teknoloji ile geliştirdiği yeni enerji tasarruflu ampul serisi piyasadaki en geniş ve en yüksek performanslı enerji tasarruflu seri olma özelliğini taşımaktadır. Philips bu seriyle evinizin her noktasında enerji tasarruflu ürün kullanımını sağlamayı hedeflemektedir. Yeni seri, %80e varan enerji tasarrufunun yanısıra,  klasik ampule eşdeğer parlak ışık sağlayan alternatifleri de içerir. 

    Seride her türlü avizeye sığabilen küçük boyut seçenekleri bulunan spiral şekilli ‘Tornado Enerji Tasarruflu’, normal ampul görünümlü ‘Softone Beyaz Enerji Tasarruflu’, klasik ampuller ile birebir aynı şekil ve aydınlatma etkisine sahip %30 oranında enerji tasarrufu sağlayan ‘Eko Klasik’ ampuller ile yeni bir başlangıç yaparak aydınlatma konforundan ödün vermeden elektrik masraflarını azaltmak mümkün.

    Tüketici Yaşam Tarzı Ürünleri

    42" LCD TV
    Philips 42’’ LCD televizyonlar, ağırlığı ve paketlemesi azaltılmış, HD görüntü kalitesinde en fazla enerji tasarrrufunu sağlar. 

    Philips Sonicare FlexCare
    Ağız sağlığında yeni bir yol sunan Philips Sonicare FlexCare, yılda %50’ye varan enerji tasarrufu sağlar.

    Portable Music Player SA5125
    Philips MP3 çalar, şarj ederken ve üretimde kullanıldığı materiali ile enerji tüketimini azaltır ve her yerde sevdiğiniz müziğe rahatlıkla ulaşmanızı sağlar.

    Ambisound HTS8100
    Philips’in yüksek teknolojisi ile ürettiği Ambisound ses sistemi %73 enerji tasarrufu sağlar.

    Philips Su Isıtıcısı Serisi
    Philips su ısıtıları, %66 oranında enerji tasarrufu sağlar.

    Sağlık Bakım Ürünleri

    Achieva 3.0T X-serisi MRI Tarayıcı
    Nakliye masrafları %16 geri çekilerek ve hastaneye kurulum gereksinimlerinde esnekliğe gidilerek, ürün ağırlığında düşüş elde edilmiştir.

    IntelliVue MMS X2 Hasta Monitörü
    Hasta monitörünün kullanım süresince enerji tüketiminde %52, ürün ağırlığında %59 ve ambalaj ağırlığındaysa %30 azalma sağlanmıştır. Ürün ömür döngüsünün bütünü üzerindeki çevresel etki, EcoScan ölçümüne göre %43 geriletilmiştir.

    MML1831-PCR Tıbbi Monitör
    Yeni 18 inç MML1831-PCR monitör, yeşil ürün MML1821-PCR monitörün geliştirilmiş modelidir. Altlığı ve iç kaplamasının yeniden tasarlanması ve balans ağırlığının atılması suretiyle, monitörün bütününün toplam ağırlığında %20, ambalaj ağırlığında da %15’lik bir düşüş elde edilmiştir.

    Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanında tüm dünyada aktif rol oynayan Philips, EcoVision4 Çevre Programı kapsamında koyduğu hedeflere ulaşma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Philips, 2008 yılında Yeşil Ürün satışlarından elde ettiği gelirin toplam satış içindeki payını %20’den %25’e çıkardığını açıklamıştır.
    Philips’in yeşil ürün satışlarının toplam satış içindeki yüzdesi 2003 yılından itibaren artmıştır.

    2004: %3  
    2005: %7 
    2006: %15 
    2007: %20 
    2008: %25

    Philips, ürün ve faaliyetlerinin enerji verimliliğini artırmaya yönelik oluşturduğu sürdürülebilirlik programı EcoVision4’e tüm hızıyla devam etmektedir. 2007 yılına oranla % 72 artışla piyasaya 91 yeni Yeşil Ürün sunan Philips, Ecovision4 Programı kapsamında ‘Yeşil Ürün’ satışlarının toplam satış içindeki oranını 2012 yılına kadar %30’a çıkarmayı hedeflemektedir.

    Philips, 1994 yılında başlattığı EcoVision Çevre Programı’nı 2007-2012 dönemi için hedefleri aşağıdaki gibi güncellemiştir:

    • Yeşil Ürünler’in toplam gelir içindeki payını %30’a çıkarmak. Bu ürünlerle enerji verimliliğine katkıda bulunmak ve bireyleri önemli sonuçların elde edilmesini sağlayabilecek kolay değişiklikler yapmaya teşvik etmek;
    • Faaliyetlerinin enerji verimliliğini %25 oranında artırmak. Şirket içi faaliyetlerde enerji verimliliği ve karbondioksit emisyonunun azaltılması konularına yoğunlaşmak; 
    • Yeşil Yenilikler alanındaki yatırımlarını iki katına yani 1 Milyar Euro’ya çıkarmak. Ürünlerinin kimyasal içeriğini azaltmak ve ürünlerini toplama ve geri dönüşüm amacıyla daha iyi tasarlamak da dahil olmak üzere yeşil teknoloji alanında ürün iyileştirmeye ve büyük buluş niteliğindeki çözümlere odaklanmak.

    Philips kendi faaliyetlerine ilişkin karbon ayakizini %5 oranında azaltmayı başarmıştır. Ayrıca 2008 yılında Yeşil Yenilik alanına 282 milyon Euro yatırım yapmıştır.

    Philips Yeşil Ev Projesi

    Tüm dünyada enerji verimliliği konusunda çözümler geliştiren Philips, Türkiye’de de bu yöndeki çalışmalarını sürdürmektedir. Philips, 2007’den bu yana yürüttüğü bilinçlendirme projesi “Hedef:Küresel Aydınlanma” hareketine şimdi de Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (EİE) desteğiyle devam etmektedir. ‘Philips Yeşil Ev’ ile tüm Türkiye’yi gezecek olan Philips, herkesi Yeşil Elçi olmaya davet ediyor.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu