YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2009

Siemens'ten Az Enerji Ve Su Harcayan 100 Milyon Avroluk İlk ‘Yeşil Kompleks'

  • 03.04.2009 Radikal

    KOCAELİ - Siemens kriz ortamında yatırıma ara vermedi. Siemens AŞ’nin Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde temelini geçen yıl attığı ‘yeşil tesisin’ ilk fazı, dün düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

    Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikasını (LEED Gold) almaya aday tesis, aynı zamanda Avrupa’nın en modern üretim alanlarından biri olacak. İstanbul’da 90 bin metrekare alanda, enerji, endüstri ve sağlık sektörlerine yönelik faaliyet gösteren Siemens AŞ, Türkiye’deki büyüme planları çerçevesinde, kriz ortamında önemli bir yatırıma imza attı. Büyüme stratejisi doğrultusunda 150 bin metrekare alana yatırım yapan Siemens’in, Faz I ve Faz II olmak üzere gerçekleştireceği toplam yatırımın rakamı 100 milyon avroya ulaşacak.

    Hilmi Güler de katıldı

    Yeni Siemens Gebze Tesisi, bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Siemens AG CEO’su Peter Löscher, Siemens AG Enerji Sektör CEO’su Wolfgang Dehen ve Siemens AŞ Genel Müdürü Hüseyin Gelis’in katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Türk mühendisliği sayesinde enerji sektörüne yönelik ürünlerde ‘dünya teslimatçısı’ sıfatıyla beş kıtada, yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleştiren Siemens AŞ, ilk faz için yaklaşık 35 bin metrekare kapalı alanda enerji sektörüne yönelik üretimine ve idari fonksiyonlarına devam edecek.

    Siemens Gebze Tesisleri, Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikasını (LEED Gold) almaya da aday oldu.

    ‘Türkiye’de fırsatlar var’

    Siemens AG CEO’su Peter Löscher açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Siemens olarak mevcut ekonomik durgunluktan korkmuyoruz. Tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim ki her krizin bir sonu vardır ve her kriz fırsatları da beraberinde getirir. Türkiye’deki büyük fırsatları görmeye de devam ediyoruz. Siemens Türkiye Enerji Sektörü bugün ürünlerini beş kıtaya ve 80’den fazla ülkeye ihraç etmektedir. Gebze’deki yeni tesisimizle birlikte mevcut ihracatımız daha da artacaktır” dedi. Siemens AG Enerji Sektör CEO’su Wolfgang Dehen de konuşmasında, “Enerji teknolojileri alanında çarpıcı gelişmelerin olduğu bir dönemdeyiz. Teknolojik yenilikler ve tamamen yeni sistem modelleri ile insanlığın gelecekte yeterli enerjiye sahip olmasını sağlamanın temellerini atıyoruz.

    Temiz, verimli, sürdürülebilir ve uygun maliyetli enerji. Gebze’deki yeni tesisimiz geleceğe önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi. Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis de, Siemens’in Türkiye’de pekçok ilke imza attığını ifade ederek, “Zor zamanlarda ülkemize yatırım yapmaya devam etmenin haklı gurunu yaşıyoruz. Kartal tesislerimizden sonra Gebze tesislerinde yaratacağımız üretim ve istihdamla Türkiye’ye sağladığımız katma değeri daha da artıracağız” diye konuştu.

    Bakandan Siemens’e övgü

    Açılışta konuşla yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler de, Siemens’ten yüksek teknoloji de üretmesini istedi.  2020’ye kadar 120 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacaklarını anlatan Güler, Türkiye’de enerji üretminin yüzde 12’sinin Siemens ürünleriyle gerçekleştirildiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “Sadece elektrik enerjisine 105 milyar dolar yatırım yapacağız. Yenilenebilir enerji önceliğimiz. Türkiye’nin rüzgar haritasını çıkardık. Türkiye rüzgar enerjisinde 35 ülke arasında son sıradayken 12. sıraya çıktı.

    Yatırımlarda yüksek teknolojiyi tercih etmek istiyoruz. Siemens  markalı rüzgar tribünlerini sadece kullanılmasını değil, Türkiye’de üretilmesini de istiyorum. Yüksek teknolojiyi satın alarak değil, Türkiye’de üretilmesini de istiyoruz.“
    Siemens Gebze Tesisleri, aynı zamanda Avrupa’nın en yenilikçi tesislerinden biri olacak. Çalışanlarına sağlıklı bir ortam yaratacak olan tesis, doğal kaynakların verimli şekilde kullanılması neticesinde, enerji maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlayacak. Aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma gibi uygulamalarda, yüksek verimli, teknolojik ve yenilikçi sistemlerin kullanılması ile yüzde 25 enerji tasarrufu hedefleniyor. Benzer şekilde; sensörlü bataryaların kullanılması ve yağmur suyunun toplanarak yeniden değerlendirilmesi ile binalarda yüzde 50 su tasarrufu sağlanacak.
    Ayrıca ithal çim yerine az su tüketen yerel bitkilerin tercih edilmesi ve sprinkler sulama sistemi yerine damlama sisteminin kullanılması ile peyzaj alanlarında yine aynı oranda su tasarrufu elde edilmesi planlanıyor. Siemens, taşındığı Gebze’deki (GOSB) binaları için ‘LEED GOLD Yeşil Bina Sertifikası’ almayı hedefliyor. Bu kapsamda, USGBC’ye (U.S. Green Building Council-Amerika Yeşil Bina Konseyi) gerekli başvuralar yapılmış, tasarım ve inşaatla ilgili yeşil bina kriterleri tamamlanmış.

    Atık ısıyla sıcak su

    Yeşil tesiste enerji tasarrufu, çevreye en az zararı vermek, geri dönüşümlü doğal malzeme kullanmak adına en küçük ayrıntılar bile düşünülmüş. İşte bunlardan birkaçı: Üretimde kullanılan basınçlı hava kompresörünün atık ısısıyla sıcak su elde ediliyor. Bu sistemde de yine aynı şekilde gaz tasarrufu sağlanıyor. Kışın ofislerde biriken ve dışarı atılan kirli sıcak havanın ısısıyla, dışarıdan alınan soğuk hava ısıtılarak, yazın ise ofislerde biriken ve dışarı atılacak olan serinleştirilmiş kirli havayla dışarıdan alınacak sıcak hava soğutularak enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmiş.

    Çatılarda, güneş enerjisinden faydalanılarak sıcak su elde ediliyor. Daha yakıt tasarrufu sağlayan, emisyon değerleri düşük kazan seçilmiş. Tüm binanın ısıtma ve soğutma, elektrik ve mekanik sistemlerini otomatik olarak devreye alan ve çıkaran otomasyon sistemi var.

    Yağmur suyunu depolayan çatılar

    • Siemens GOSB Kampüsü 150 bin metrekarelik arsada bulunan topografyaya mümkün oldukça az müdahale edilerek, mevcut eğimler kullanılarak ve arazinin yapısı bir avantaja dönüştürülerek projelendirilmiş.
    • Otoparkta; bisiklet alanları, düşük emisyonlu ve yüksek yakıt verimli araçlar için tercihli alanlar ayrılmış.
    • Isı adası etkilerini düşürmek, dolayısıyla soğutma yüklerini azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla çatı kaplaması güneş ışınlarını büyük ölçüde yansıtacak özelliklerde beyaz renkli olarak tercih edilmiş.
    • Mesai saatlerinin dışında gereksiz aydınlatmanın önüne geçmek için aydınlatma otomasyonuyla sistem kontrol ediliyor.
    • Mümkün oldukça yerel ve az su ihtiyacı olan bitkiler seçilmiştir. Damlama sistemi kullanılmış.
    • Binalardaki çatı yağmur suları kaba filtreden geçirilerek ham su deposuna gönderiliyor. Bu su doğrudan bahçe sulama, ya da yangın tertibatında kullanılanıldığı gibi yumuşatılarak kampüs kullanım suyu olarak da değerlendiriliyor.

    Sıcak havada güneş kırıcılarla tasarruf

    • Binalarda yer alan tüm pisuvarlar su harcamayan sistem. Kullanılan su tekrar geri kazanılarak çevrenin korunması amaçlanmış ve bu doğrultuda biyolojik arıtma sistemi kurulmuş.
    • Isı ve debi ayarlı fotoselli armatürler var.
    • Ofislerde gün ışığı ve harekete duyarlı, çalışanların masalarının yanına konan kişisel ayaklı armatürler kullanılmış. Bu sistem sayesinde aydınlatmada yüzde 50 tasarruf hedeflenmiş. Koridorlarda ve ıslak hacimlerde hareket sensörlü aydınlatma var.
    • Soğutma klima yüklerini düşürmek ve yaz aylarında güneşin ısıtma etkisini engellemek için ofis cephelerinde güneş kırıcılar kullanılmış. Güneş kırıcıların yönü, açısı ve boyutları yapılan bilgisayar destekli mühendislik çalışmaları sonucunda optimum bir şekilde tasarlanmış.
    • Zararlı UV güneş ışınlarını minimum seviyede, faydalı gün ışığını maksimum seviyede içeri alan özel camlar kullanılmış.
    • Binaların soğutma işlemi sırasında soğutma gruplarından ortaya çıkan atık ısıyla sıcak su elde ediliyor. Bu şekilde ısıtıcı kazanlar daha az kullanılarak doğalgaz tasarrufu sağlanıyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu