YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2009

Önce Çevre Sonra Teknoloji

  • 22.02.2009 Taraf

    Dünya Mobil Kongresi'nde cihaz üreticileri ve altyapı sağlayıcılarının birleştiği ortak nokta çevre duyarlılığı oldu. Barcelona'daki fuarda baz istasyonundan cep telefonuna herkes çevreye duyarlı ürünlerini ön plana çıkardı

    Hafta içerisinde İspanya'nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi ve Fuarı'nda üreticiler birbirinden ilginç yeni ürünlerini pazara sunarken buluştukları ortak nokta “Çevre Duyarlılığı” oldu.

    Alcatel-Lucent: Alcatel-Lucent'ın fuar sırasında duyurduğu “Alternatif Enerji Programı” telefon operatörlerinin elektiğin bile ulaşmadığı sahalarda alternatif enerji kaynakları ile düşük maliyetle, çok hızlı kurulabilen baz istasyonları yerleştirmesine olanak tanıyacak. Programında iddialı olan Alcatel-Lucent 2012 yılına kadar 100 binin üzerinde noktaya alternatif enerji kaynakları ile çalışabilen baz istasyonları yerleştirmeyi hedefliyor.

    Alcatel-Lucent diğer taraftan da GSM/EDGE ağlarınında kullanılan baz istasyonlarındaki enerji tüketimini yüzde 27'ye kadar düşürecek Dinamik Güç Tasarrufu (Dynamic Power Save -DPS) özelliğini de fuarda sergiledi. Ocak ayında Çin'de demosu gerçekleştirilen teknoloji yazılım tabanlı bir özellik olduğu için, şirketin 1999 yılından beri kurduğu 500 binin üzerindeki baz istasyonunda uygulanabilecek. Ortalama yüzde 24 enerji tasarrufu sağlayan teknoloji daha düşük güç tüketimi ile çevre duyarlılığını ön plana çıkarmayı da hedefliyor.

    Motorola: Motorola'nın Barcelona için duyurduğu yeni bir çevreci ürünü yoktu ancak geçtiğimiz ay ABD'de duyurduğu Renew modelini çevreci ürünü olarak tanıttı. Motorola’nın W233 modeli, kullanılmış plastik su şişelerinden elde edilen plastik malzemeyle üretilmiş. Avrupa pazarında 2 yıllık operatör kontratıyla birlikte 9.99 euro’ya satılacak olan telefon, düşük seviyede enerji tüketiyor. Bu cihazı satın alanlar eski telefonlarını posta ücreti ödemeksizin Motorola’ya gönderip, cihazın geri dönüşüm işlemine girmesini sağlayabiliyor.

    Samsung: Samsung’un fuarda sergilediği Blue Earth (mavi dünya) modeli ise hem kullandığı teknoloji hem de kullanılan malzeme ile en çevreci ürün olarak fuarda dikkatleri üzerine çekti.  Motorola'nın W233 modeli gibi su şişelerinden üretilen cihazın en önemli özelliği ise güneş enerjisi ile çalışabiliyor olması. Cihazın arka kapağındaki güneş enerjisi hücreleri telefonun elektrik şebekesine bağlanmadan çalışabilmesine olanak sağlıyor.

    Mısır koçanı: LG'nin KP108E modeli ise mısır koçanlarından ve kullanılmış araç lastiklerinden üretilmiş. Bu model de Samsung'un “mavi dünya”sı gibi güneş enerjisi ile çalışabilecek.

    Plastik klavye: Sony Ericsson’un konsept modeli ‘GreenHeart’ ise kullanılmış biyoplastik malzemelerden ve geri dönüştürülmüş plastik klavye takımlarından üretilmiş.

    ZTE: Çinli üretici ZTE'nin tanıttığı Coral 200 güneş enerjili telefonu ise yine güneş ışınlarıyla çalışarak elektrik sarfiyatının önüne geçmeyi planlayan ürünlerden. ZTE'nin Digicell için üreteceği bu ürün arka kapağındaki güneş panelinde şarj olarak çalışacak. Ürünün Temmuz gibi pazarda olması bekleniyor.

    http://www.taraf.com.tr/haber/28355.htm

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu