Bu yazı Nokia’nın tanıtım bülteninden derlenmiştir.
Bugün teknoloji dünyasının gündemindeki konuların başında çevre geliyor. Çevre dostu teknolojiler giderek yaygınlaşıyor. Test, üretim ve dağıtım gibi aşamaların hepsinde çevreye daha duyarlı yaklaşım sergilenmesi yönünde çabalar artıyor.
Çevreci teknoloji anlayışıyla birlikte, geri dönüşüm uygulamaları da önem kazanıyor. Dünya genelinde enerji kaynaklarının hızla azaldığı düşünüldüğünde, günlük yaşamın bir parçası haline gelen teknoloji ürünleriyle sağlanacak enerji tasarrufunun ne kadar önemli olduğu daha kolay anlaşılıyor. Örneğin, bir mobil telefonun toplam yaşam döngüsünü dikkate alındığında, tüm aşamalarda çevre üzerindeki etkilerini azaltmanın mümkün olduğu söylenebilir.
Nokia da çevreci uygulamalarıyla sektörüne öncülük ediyor. Örneğin, kullanıcıları şarj işlemi tamamlandığında uyarıp cihazın fişini prizden çekmelerini hatırlatan mobil cihazlar sunuyor. Bu işlev sayesinde, Avrupa’da 100 bin evin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Ayrıca Nokia, malzeme oranının yüzde 54 azaltıldığı paketler de sunuyor. Bu paketler sayesinde, ürün dağıtımı için daha az araç kullanıldığından, yakıt tüketimi ve karbon salımı önemli ölçüde azalıyor ve tasarruf sağlanıyor.
Geri dönüşüme öncelik
Bugün Nokia cep telefonlarının yüzde 65-80’i geri dönüşüm işlemine tabi tutulabiliyor. Mobil cihazlarda kullanım ömrü dolan Nokia ürünlerine yönelik uygulamalar yasal gerekliliklere uygun olarak devam ediyor. Nokia, geri dönüşüm amacıyla ürünlerini geri alma kampanyasını ilk 90’lı yılların sonunda başlattı. Oluşturulan toplama noktaları yoluyla 85 ülkede istenmeyen cep telefonları ve cep telefonu aksesuarlarını geri alan Nokia, perakende satıcılar, operatörler ve yetkili yerel birimler tarafından yürütülen kampanyaları destekliyor.
Homegrown (Evde Yetiştirilmiş) Projesi
Nokia tasarım ekibi, “Homegrown” (evde yetiştirilmiş) adı verilen bir proje yürütüyor. Proje, mobil cihazların önümüzdeki 3-5 yılda nasıl daha sürdürülebilir biçimlerde yapılabileceğini araştırıyor. Ekibin geliştirdiği konseptler, geri dönüşüm, enerji, sosyal kapsam gibi belli çevresel ve sosyal sorunlara hitap ediyor; mobil teknolojinin avantajlarını daha fazla insana ulaştırıyor. Bu çerçevede bugüne kadar dört konsept geliştirildi:
• Remade (Yeniden Yapım) – Geri dönüştürülmüş malzemelerin mobil cihaz yapımında nasıl kullanılabileceğine odaklanıyor.
• Zero Waste Charger (Sıfır İsraflı Şarj) – Şarj aletlerinin bir mobil cihazdan çıkarılması ama şebeke prizine takılı bırakılması durumunda oluşan enerji israfını azaltmaya yönelik yöntemleri araştırıyor.
• People First (Önce İnsan) – İnsanların iletişim hakkında düşünme biçimlerinin üç evrensel boyutunu -zaman, listeler ve insanlar- dikkate alarak, yeni kullanıcı ara yüzü fikirlerini inceliyor. Söz konusu ilkeler, herkes için değer taşıyabilecek bir ürün ya da çözüm yaratmak için kullanılabiliyor.
• Wears in, Not out (Eskimesin Yenilensin) – Mobil cihazlarda daha çok servisin sunulmaya başlamasıyla, insanların gelecekte cihazlarını fiziksel değil de dijital olarak nasıl yükseltebileceklerini araştırıyor. Bu da insanlara mobil telefonlarını nasıl kullanacakları ve güncelleyecekleri konusunda ek bir seçenek sunuyor.
Çevreci ürünler
Çevreye zararlı maddelerin kullanımının kısıtlanmasına ilişkin Avrupa Birliği Direktifi’ni ilk uygulayan üretici olan Nokia, ambalaj atıkları, piller ve elektronik atıklar konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeye özen gösteriyor. Servis ağında ISO 14001 Çevre Yönetimi Standartları’nın düzenli takibini denetlemeler yoluyla yapıyor. İlk kez 2007 yılında “yeşil enerji”den yararlanmaya başlayan Nokia, 2010 yılına kadar global enerji ihtiyacının yüzde 50’sini “yeşil enerji” kullanarak karşılamayı amaçlıyor.
Nokia 3110 Evolve, çevre dostu Nokia ürünlerine güzel bir örnek. Bu mobil cihaz, yüzde 50 geri dönüştürülebilir malzemeden üretilen biyolojik kapak içeriyor, yüzde 60’ı geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ufak bir pakette Nokia’nın yüzde 94 daha az enerji harcayan en enerji etkin şarj adaptörüyle birlikte sunuluyor.
Greenpeace onayı
Nokia yetkilileri kurumsal olarak, çevreye saygı duymak ve etik davranmak konusunda önemli bir sorumlulukları olduğuna inandıklarını ifade ediyorlar. Çevresel kaygılar tasarım ve üretim süreçlerini şekillendiriyor. Çevre ve kurumsal sorumluluk, Nokia markasının ve kültürünün ana unsurları arasında yer alıyor. Nokia, ayrıca faaliyetlerine de olumlu katkı sağlayan girişimlerle, sektör standartlarını belirlemeyi amaçlıyor. Bu amaca ulaşmada ilk basamak olarak ofis alışkanlıklarını değiştirme yönüne gittiklerini ifade ediyorlar. Nokia bu anlayışla kurduğu ofislerle doğayı korumanın yollarını aramaya devam ediyor.
Nokia yetkilileri Greenpeace’in, yaptığı şirket sıralamalarında, çevreci uygulamalarının altını çizdiğini; ürünlerini geri dönüştürme, enerji verimliliğini artırma, yenilenebilir enerji kullanma ve ürünlerden zararlı maddeleri çıkarma yönündeki çabalarını övdüğünü belirtiyorlar. Ayrıca Nokia’nın Dünya çapında geri toplama ve geri dönüştürme programları için yaptıklar yatırımları da örnek gösteriliyor.
EY’nin raporuna göre; şirketlerin hedeflere dayalı geçiş planlarını uygulamaya koymak için hızlı...
Dünya Ekonomik Forumu CEO İklim Liderleri İttifakı’na üye 100’den fazla CEO ve üst düzey yönetici,...
Trendyol, BÜYEM iş birliğiyle e-ticaret sektörünün ilk Sürdürülebilirlik Akademisi’ni hayata...
Şişecam Global Tedarikçi Zirvesi'nde Şişecam’ın sürdürülebilirlik temelinde inşa edilen yeni iş...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013