YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2008

Çevre Eylemciliğinden 'Yılın En Etik İşkadınlığa' Uzanan Yol

  • 06.11.2008 Atlas

    '2008'in En Etik İş Kadını' ödülü 'Susie Hewson' a verildi. Bu ödül tüm dünyada 'çevreci sosyal iskan, alternatif, yenilebilir enerji, çiftçilik ve ekolojik üretim yapan şirket fonlarını yöneten' Triodos Bank, tarafından veriliyor.

    2006 yılından beri her yıl düzenli olarak verilen ödül, doğayı ve çevreyi koruyan, üretim ve satış aşamasında etik bir iş yaptığını tüm dünyaya ispat etmiş, sosyal ve kültürel kampanyalara destek veren, paraya değil insanlara ve çevreye odaklanan kişilere ve şirketlerine veriliyor.

    İngiliz Susie Hewson'ın işkadınlığına geçişi TV'de izlediği bir belgesel ile oluyor. Hewson, naylon, sentetik, tarım ilaçları, klor ve dioksinin kadınların sağlığındaki kanser yapıcı etkilerinin anlatıldığı bu belgeselden çok etkileniyor. Neler yapabileceğini düşünüyor ve sonunda kadınlar için yepyeni ped ve tamponlar yapılması gerektiğine karar veriyor, bir AR_GE departmanı kurarak işe başlıyor. Bu Ar-Ge ekibi ile tamamen oksijenle beyazlatılan, zehirli tarım ilaçlarının kullanmadığı organik pamuktan üretilen, selülozik iç yapılı ve yumuşak kılıfa sahip nişasta bazlı bioplast sızdırmaz bariyerli, parfüm, plastik, lateks, polipropilen, petrol türevi süper emiciler ve sentetik madde içermeyen rahat ve güvenilir koruma sağlayan ped'ler geliştirmeyi başarıyor. Ekibin en çok uğraştığı konu pedin geridönüşümü oluyor. Sonunda % 98 biyolojik olarak ayrışabilen pedler Susie Hewson'u ikna edebiliyor. Ürünlere en ciddi sertifika kuruluşlarından (Soil Association, Vegan vb) onay alınıyor.

    Geçtiğimiz haftalarda daha tüketiciye ulaşmadan, ürettiği her ped kadar ağaç dikerek karbon salınımını dengeleyerek EPD'den onay aldı. Karbon salınımını gelişigüzel değil profesyonel bir şirket olan PIRA'ya yaptırdı. Uzun araştırmalardan sonra üretimden geridönüşümüne kadar karbon salınımı hesaplandı. PIRA'nın araştırmalarına göre bir kadın hayatı boyunca ortalama 17.000 ped kullanıyor. Sadece organik ped kullandığı sürece bu da 398.888 kg karbondioksit tüketimine denk geliyor. According to The Woodland Trust'a göre 1 ton kare karbon dioksit tüketimini dengelemek için 5 ağaç dikilmesi gerekli. Bu hesaba göre ömürboyu Natracare pedi kullanan bir kişinin ped kullanarak tükettiği karbondioksiti dengelemek için 2 ağaç dikmesi yeterli. Natracare kullananların içleri rahat, artık ormanları var. Natracare, gelecekte üreteceği her ürün için aynı anlaşmayı yapmış. Karbon salımını dünyamız için bu kadar önemliyken Natracare pedlerin çevre için yaşamdöngüsünde göz ardı edilmemesi gereken başka şeylerde var. Mesela organik olarak yetiştirilmiş ve işlenmiş pamuğun kullanılması. Diğer markaların kullanmış olduğu normal olarak üretilen ve işlenen pamuğun çevreye düşük kimyasal etkisi bulunur ancak pamuk üretildikten sonra sentetik ve plastikle karıştırılır. Normal pamuğun üretiminde yoğun olarak kullanılması gereken böcek ilacının üretiminde kullanılan maddelere bir bakalım: endosülfan, gübre, plastik (ham petrolden üretilen), klor… Bu maddeler çevreye hem toksit hem de kimyasalların karışımı olarak hem de ileride gerçekleşecek karbon artışına yük veriyor.

    Ayrıca bu kimyasalların çevreye karışması durumunda, hayvanların ölmesi, ağaçların asitlenmesi, bitkilerin türlerinin kaybolması, vahşi hayatın yok olması, iklim üzerinde negatif etkileri var.

    Tüm bu çalışmalardan sonra 2008 yılında 'Dünyanın En Etik İşkadını Seçilen' Susie Hewson ödül aldıktan sonra şunları söyledi: Bizim ürünümüz için standart belirleyecek bir kurum yoktu, çünkü böyle bir ürün daha önce hiç üretilmemişti. Biz de kendi etik görüşlerimize göre ürünü en yüksek standartlarda tasarladık. Bu standartları belirlerken tüketicinin, çevrenin ve sağlığın en yüksek kıstaslarını baz aldık. Ben yapabileceğimin en iyisi yaptım. Yüksek standartlarda, ekolojiye zarar vermeden işlevsel bir ürün oluşturabilmek için uğraştık. Olabildiğince organik malzemeler kullanmaya çalışıyoruz. Markette böyle bir seçeneğin olabileceğini insanlara göstermek istedik. Hala üretiyoruz, dizayn ediyoruz ve geliştiriyoruz. Bu sadece bir ped ve tampon meselesi değil. Ayrıca dünyadaki okyanus ve deniz kıyılarını kurtarmak için plastikle mücadeleyi, göğüs kanseri ile mücadele eden için düzenlenen kampanyaları destekliyoruz, bayan sporcuların her zaman yanındayız. Natracare kullananların her zaman kadınların ve çevrenin yanında olduğumuzu hissetmelerini istiyoruz. Biz sadece bir ped ve tampon markası değiliz biz alternatif, yaşanılabilir, felsefesi olan bir hayatın temsilcisiyiz. Kazandığımız Ethical Business ödülü ile kendimizi bir kez daha ispat ettiğimizi düşünüyorum. Biz doğru işler yapıyoruz. Dünyada her alanda etik yatırımlar gün geçtikçe artıyor ve daha fazla etik şirkete ihtiyaç var. Etik üretim işi sadece bu şekilde büyüyebilir. Dünyanın en büyük fonları artık bu kuruluşlara yatırım yapıyor. Büyük ya da küçük şirketler diye ayırım yapmadan herkes etik bir şeyler yapmalı. Kadınlar inanılmaz güzel fantastik ürünler üretiyorlar. Bunun için Ethical Award's'ın küçük işkadınları için verdiği ödüle bakmanız yeterli. Hiç kimse etik yatırımlar yaptığı için bugüne kadar zararlı çıkmadı, iflas etmedi. Bu iş de kadınların ya da ürünlerin bilirliğinin artırılması çok önemli.

    http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/08093/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu