YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2008

Honda ve Çevreci Arabalar


  • *Bu yazı Honda’nın tanıtım yazısından derlenmiştir.

    Honda kurulduğu günden bugüne çevre bilincine önem vermiş ve bu doğrultuda geliştirilmiş teknolojilerle birçok ilke imza atmıştır. Ürünlerinde CO2 azaltma hedefini duyuran dünyadaki ilk otomobil üreticisi olan Honda, 2010 yılında araçlarından açığa çıkan CO2 miktarının 2000 yılına göre %10 daha düşük olmasını hedeflemektedir.

    Honda, çevreye ve topluma olan sorumluluk bilinci ile faaliyet gösterdiği her bölgede toplum ve çevre yararına projeler gerçekleştirilmektedir. Kamu yararına yaptığı çalışmalarını Honda şu anahtar cümle ile tanımlamaktadır: “Yarın için hep beraber” (Together for tomorrow).

    Honda’nın global felsefesinin bir parçası olarak Honda Türkiye de bu bilincin getirdiği sorumluluğu taşımakta ve bu doğrultuda hareket etmektedir. Çevre koşullarının her geçen gün kötüye gittiği ülkemizde, teknolojisi ile çevreye olan duyarlılığını kanıtlamış olan Civic Hybrid’i ilk olarak Türkiye’de kullanıma sunmak Honda Türkiye için haklı bir gurur kaynağıdır. Tüm dünyadaki satışları 200 bin üzerinde olan Honda’nın hibrid modelleri (Civic Hybrid, Accord Hybrid, Insight) düşük yakıt tüketimi ve düşük emisyon değerleri ile çevre bilinci yüksek kişilerin tercihi olmaktadır. Hibrid teknolojisine sahip otomobillerin satıldığı bütün ülkelerde bu araçlara hükümetler vergi indirimi uygulamaktadır. Türkiye’de henüz böyle bir uygulamaya bulunmasa da bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda devletimiz tarafından da destek göreceğini düşünülmektedir.

    Tüm bunların yanı sıra Honda çevrenin koruması için farklı teknolojiler üzerinde de çalışmaktadır. Hidrojenle çalışan ve emisyon değerleri sıfır olan Honda FCX Clarity dünyada kullanımda olan ilk hidrojen yakıt hücreli araçtır.

    Honda Civic Hybrid

    Türkiye’de ilk kez satışa sunulan, “geleceğin otomobili” Honda Civic Hybrid ile dışarı sızan gazlar, atık miktarı ve çevre kirliliği azaltılmaktadır. Hybrid teknolojisi araçlar elektrik ve sıvı yakıtın aynı anda kullanımına imkan verir. Sıvı yakıtı en etkili biçimde kullanarak tasarruf sağlamayı amaçlayan hybrid sistemi, gaz emisyonlarını da mümkün olduğunca düşürür.

    Yeni Honda Hybrid Sistemi sürtünmeyi azaltan bileşenler, 1,5 kat daha fazla güç sağlayan elektrik motoru ve valf kontrol sisteminin üç aşaması arasında geçiş yapan ve sürüş koşullarına bağlı olarak motor destek derecesini belirleyen akıllı yönetim sistemine sahiptir. Bu özellikleri ile Honda Hybrid Sistemi, mevcut sisteme göre yaklaşık %20 daha fazla güç sağlar.

    Yeni Honda Hybrid Sistemi’nde mevcut sisteme göre yaklaşık %20 oranında daha fazla güç sağlayan etkinliği arttırılmış bir IMA (Integrated Motor Assist- Entegre Motor Desteği-Elektrik Motoru) sistemi bulunur. Boyutları %5 oranında küçültülen bu sistem, 1.8 litrelik motor performansı sunarken, otomobili emisyon performansı açısından dünyanın bir numarası haline getirir ve yakıt tasarrufu sağlar.

    Aracın, beşli külbütör donanımını kavrayıp bırakmak üzere üç hidrolik bağlantısı kullanılan 3 kademeli i-VTEC motoru, sürücünün isteklerine anında cevap verecek ve yakıt tasarrufu sağlayacak şekilde, sürüş şartlarına bağlı olarak üç kademeli supap kontrolü özelliğine sahip. Silindirlerin rölantide olduğu yavaşlama sırasında, dört silindirin tamamında ateşleme işlemi durur ve silindirler tamamen kapanır. Böylece, silindirlerin sadece üçünün kapatıldığı mevcut Civic IMA’ya göre pompalama kayıpları %10 oranında azalır ve frenleme performansı daha iyi hale gelir. Mevcut modelde silindirlerin kapatılmasını sağlayan VCM (Değişken Silindir Yönetimi) sistem, aynı zamanda daha az torkun gerektiği düşük hızlı seyirlerde dört silindirin tamamının kapatılmasını da sağlarr. Araç bu modda çalışırken sadece elektrik motorundan güç alarak pistonlar rölanti durumuna geçirir. Yüksek sıcaklıklarda daha az sürtünme için ısıl genleşmeyi azaltan alüminyum döküm pistonlar, iyon kaplama piston bilezikleri ve daha pürüzsüz silindir çeperleri de dahil olmak üzere, sürtünmenin azaltılabilmesi için mümkün olan her şey yapılmış. 

    Honda’nın bağımsız olarak geliştirilen elektrik motorunda, boyutları aynı kalmak üzere mevcut modele göre 1.5 kat daha fazla güç elde edilmesini sağlayan yüksek yoğunluklu sargılardan ve yüksek performanslı mıknatıslardan oluşan bobinler kullanılmıştır. Honda tarafından geliştirilen ve motor hızının kontrol edilmesinde kullanılan redresör, daha hassas dijital kontrol için motorun ECU’suna entegre edilmiştir. Böylece motorun daha verimli olmasına ve yakıt tasarrufuna katkıda bulunur. Akünün gücü, mevcut modele kıyasla yaklaşık %30 oranında arttırılmıştır. Üstelik, daha küçük hale getirilen akü bölmesi, soğutma performansını ve titreşim direncini yükselterek, uzun vadede çok daha güvenilir kılınmıştır. Otomobilin motorunda Honda’nın silindir başına iki buji kullanılan ve sürüş şartlarına bağlı olarak iki bujiyi aynı anda veya sıralı ateşleyerek yakıtın tam olarak yakılmasını sağlayan i-DSI (akıllı İkili ve Sıralı Ateşleme) sistemini yer alır.

    Dünya’nın İlk Üretim Hidrojen Yakıt Hücreli Aracı: FCX Clarity

    FCX Clarity tamamen yeni Honda V Flow yakıt hücresi platformuna dayanan çok kompakt, verimli ve güçlü bir araç olup, yeni jenerasyon, sıfır emisyonlu, hidrojenle çalışan özellikleri ile öne çıkmaktadır. FCX Clarity bu alanda önemli bir dönüm noktasıdır.

    FCX Clarity’nin aerodinamik olarak düzenlenmiş yapısıyla, Cenevre’de tanıtılacak olan Insight Concept’in tasarımını etkilemektedir. Honda, otomobilin geleceğinin yakıt hücresine bağlı olduğunu göstermektedir. Honda hidrojen yakıt hücrelerinin, sıfır egzoz emisyonlu otomobiller için en iyi teknolojiyi sunduğuna kesin olarak inanmaktadır.

    Kolay kullanılabilir bir araç sağlamayı arzulayan Honda, Ev Enerji İstasyonu’nu (Home Energy Station) geliştirmektedir. Bu çok verimli ünite, güç, ısı ve FCX Clarity’ye yakıt ikmali için hidrojen üretmektedir. Ev Enerji İstasyonu, yerel olarak güç üreterek merkezi güç üretim yerlerinde doğan dev kaçakları önlemekte ve dolayısıyla daha verimli bir şekilde elektrik üretmektedir. 

                               

    Honda’nın yaptığı araştırmalar kapsamında tek kaynak olarak güneş enerjisini kullanan bir hidrojen dönüştürücü çalıştırması, yakıt hücreli otomobillerin gelecekte karbon yakıtsız çalışabilecekleri anlamına gelmektedir. Hidrojen yakıt hücreli aracın emisyonu, doğal gazdan dönüştürülmüş hidrojenle çalıştırıldığında, eşdeğer bir benzinle çalışan aracınkinin sadece %50’si kadardır. Hidrojenin yakıt olarak esnekliği, FCX Clarity’nin Ev Enerji İstasyonu’ndan veya ticari bir istasyondan 5 dakikadan az bir süre içinde yakıt ikmali yapmasına imkan sağlayacaktır.

    Honda Hibridlerin Geleceğine Yeni bir Anlayış Kazandırıyor: INSIGHT

    Honda her zaman hibrid araçların, hidrojenle çalışan araçlara doğru bir köprü olmasını amaçlamıştır.

    Insight Concept, 2009’da satışa sunulacak olan üretim versiyonu için stilistik bir ilham kaynağıdır. Yeni müşteri jenerasyonuna hibrid teknolojisini açacak olan Insight, maliyetini ve ağırlığını azaltmak üzere kapsamlı şekilde modifiye edilmiş, Honda’nın beğenilen IMA sistemi ile çalışır. Anahtar bileşenlerin titiz mühendisliği ve üretim işlemlerinin geliştirilmesiyle, hibrid sistemin maliyeti yaklaşık %50 azaltılmıştır. Bu, Insight’ın güç, kalite, çevresel performans ve karlılıktan ödün verilmeden çok rekabetçi bir fiyattan satılabilmesini sağlamaktadır.

    Bu özel hibrid araç, 5 kapılı hatchback olarak sunulacak ve yeni geliştirilmiş bir platform üzerine inşa edilecektir. Mühendisler, Insight'a alçak bir ağırlık merkezi tasarlamışlar ve bilinen şekilde çalıştırılan hatchback’in pratikliğini kazandırmak amacıyla kompakt kontrol ünitesini ve aküyü bagaj boşluğunun altına monte etmişlerdir.

    Üretimde maliyetin düşürülmesi, Insight’ın kalitesinden ödün verilmeden gerçekleştirilmiştir. Program yöneticisi Yasunari Seki’nin bu durumu şöyle açıklamaktadır:

    “Araştırmalarımız, insanları bir hibrid araç almaktan alıkoyan en önemli faktörlerden birinin fiyat olduğunu göstermektedir. Görevimiz, kalitesini etkilemeden müşterilerimize daha uygun fiyat sunan bir aracı piyasaya getirmekti. Baştan beri, Insight’ı daha düşük maliyetli bir araç haline getirmeyi amaçladık; çünkü sadece çevresel etkisi düşük araçların geniş çapta benimsenmesiyle CO2.emisyonlarında önemli ölçüde azalma olabilir.””

    Insight çeşitli teknolojilerden yararlanacaktır. Bunların arasında yakıt tüketiminin azaltılması için, yakıt randımanlı sürüşe destek olan bir fonksiyon da bulunmaktadır. Civic Hybrid’le birlikte bu yeni araç, hibrid motor üretim serisini yeni genişletmiş olan Honda’nın Japonya’daki Suzuka fabrikasında üretilecektir.

    CO2 salımının ve yakıt tasarrufunun, mevcut Civic Hybrid’le benzer seviyede olması hedeflenmektedir. Beklenen fiyat noktasında, Insight yolcu yeri, bagaj kapasitesi, emisyon ve tasarrufun eşsiz bir kombinasyonuna sahip olacaktır.

    Honda Motor Co., Ltd.’nin CEO’su Takeo Fukui Honda’nın yaklaşımını şu şekilde açıklamaktadır: “Mühendislerimiz Insight’ın üretim maliyetlerini azaltmamıza imkan sağlamak amacıyla IMA sistemimizin maliyetini %50 düşürmek için büyük azim ve beceri göstermişlerdir. Biz kurum içinde üretilen pek çok bileşeni kullanarak, dışarıdan bir tedarikçinin yapamayacağı şekilde işlemlerimizi sürekli olarak geliştirme yeteneğine sahibiz.”
     
    Insight, Honda’nın yeni hibrid stratejisinin ilk bölümünü oluşturacaktır. Strateji, hibridleri farklı müşteri tipleri için daha ulaşılabilir ve daha cazip hale getirecektir. Insight üretimi araç, Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika’da  2009’un ilk yarısı süresince satışa sunulacaktır.

    HONDA CR-Z

    Honda hybrid teknolojisi, günümüzde düşük yakıt tüketimi teknolojisinin en etkili şeklidir. Honda’nın hafif hybrid sistemi sayesinde CR-Z, Honda’nın yeşil teknolojisine spor bir unsur eklemektedir. Alçak cam kapak ile birlikte sert kama tarzı kuyruk, yeni CR-Z ile 1980’lerdeki atası arasında bağlantı kuran, Honda stilinin belirgin bir özelliğidir. CR-Z’nin stili, LED ışıkları, ortada bulunan çıkış egzozu ve panoramik tam açılan cam tavan ile nostaljik dokunuşlara sahiptir.

    CR-Z, diğer küçük araç modelleri arasında çevre üzerinde daha az olumsuz etkisi olan bir hybrid model sunarak Honda’nın çevreci duruşunu örnekliyor. CR-Z konseptine dayanan bir araç yakın gelecekte Honda üretim hattına katılacak ve firmanın 2010 yılına kadar satılan araçlarının %10’unun hybrid olmasını sağlama yönünde bir dönüm noktası olacaktır.

     

     


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu