YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2008

Rüzgâr Türbini İçin Üç Yıl Sonraya Gün Verilince, Türbin Üretmeye Karar Verdi

  • 10.09.2008 Radikal

    ANKARA - Kurmak istediği rüzgar santralı için 36 ay sonraya türbin siparişi kabul edilmesi üzerine kendi türbinini üretmeye soyunan tekstilci aile, rüzgâr türbini üretimine soyundu. Nett Enerji Yönetim Kurulu Üyesi İlkem Şahin, ilk etapta küçük türbin üreterek işe başlayıp ardından büyük türbin üretimine geçeceklerini söyledi. Nett Enerji böylece Türkiye’nin ilk rüzgâr türbinini üretmeye hazırlanıyor.

    Enerjiyi önerdi

    Ailenin ikinci kuşağı olan ve 12 yıl ABD’de yaşayarak ekonomi eğitimi alan oğul İlkem Şahin, tekstil sektörünün artık tıkandığını dikkate alarak aileye yeni yatırım alternatifi olarak enerji sektörünü önerdi. Bir süre önce Nett Enerji’yi kuran aile, enerji alanında 400 milyon dolarlık yatırım yapmayı kararlaştırdı. Bu amaçla öncelikle 8 hidroelektrik santralı için lisans alındı. Artvin Murgul’da inşa edilmekte olan 10 megavatlık ilk santral şubat ayında üretime geçecek.

    WindTürk adlı şirket aracılığıyla da rüzgâr santralı yatırımına yönelerek Ödemiş ve Tire’de toplam 227.5 megavatlık iki lisans başvurusu yaptıklarını belirten İlkem Şahin, rüzgâr santralı için türbin yapımcısı İspanya, Danimarka, Hindistan gibi ülkelere yaptıkları sipariş başvurularından elleri boş döndüğünü anlattı. Türbin üreticilerinin en erken 36-40 ay sonrasına sipariş kabul ettiklerini görünce kendi türbinlerini üretme kararı aldıklarını ve seri üretim yapacaklarını kaydeden Şahin, türbinleri Adapazarı Akyazı’daki fabrikalarında üreteceklerini bildirdi.

    Başbakan'dan destek

    Yaptıkları araştırmada rüzgâr türbininin çok komplike bir şey olmadığını görerek yatırım kararı aldıktan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’dan açık destek gördüklerini belirten İlkem Şahin, ilk etapta 225, 500 ve 600 kilovat gücünde türbin üreteceklerini, daha sonra 1.5 megavat ve 3 megavatlık büyük türbinlerin imalatını hedeflediklerini anlattı.

    Her köye rüzgâr santralı

    Rüzgâr santralının gövde, pervane ve jeneratörden oluştuğunu, Türkiye’de şu an gövde ve pervanenin yapılabildiğini aktaran Şahin, jeneratör konusunda ise çok sayıda alternatif bulunduğunu belirtti. İlkem Şahin, 60 kişi istihdam ederek ilk türbini gelecek yıl Nisan ayında üretim bandından çıkartacaklarını söyledi.

    Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına sağlanan teşvik çerçevesinde 500 kilovatın altındaki santrallara devlet tarafından teşvik verildiğini ve bu büyüklükteki bir yatırım için lisans da gerekmediğini anımsatan Nett Enerji Yönetim Kurulu Üyesi İlkem Şahin, şöyle konuştu: “1-1.5 megavatlık santralların maliyeti 2 milyon avro. Bu yatırımı da ancak büyük yatırımcılar yapabilir. Ama 225 kilovatlık santralları çok ucuza üretip bir beldenin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unun karşılanması mümkün. Böyle bir santralın toplam maliyeti 400-500 bin YTL civarında değişiyor. İnanılmaz bir talep olacağına inanıyoruz. Bu büyüklükteki bir santralı 7-8 köy biraraya gelip yaptırabilirler. Sadece Ege Bölgesinde değil Türkiye’nin her bölgesinde bu tür santrallar kurulabilir. Çünkü bu santrallar düşük hızdaki rüzgârlarda da çalışabilmektedir. Bu şekildeki küçük santrallar için toplamda 600 megavatlık bir potansiyel görüyoruz.”

    Yerli katkı artacak

    Şahin, bir hata yapmamak için başlangıçta malzemelerin büyük kısmını yurt dışından getireceklerini, yerli katkı payının ilk etapta yüzde 30 olacağını ama giderek artarak yüzde 90’a kadar çıkacağını belirtti. Yabancı bir ürünün lisansını alarak üretim yapma kolaycılığına kaçmadıklarını, çünkü o zaman Türkiye’nin para kazanamayacağını vurgulayan Şahin, “Zor bir yolu seçtiğimizin farkındayız ama nasıl Hintliler kendi türbinlerini geliştirmişlerse biz de önce küçük türbinlerle başlayıp giderek kendi büyük türbinlerimizi üreteceğiz” diye konuştu.

    20 milyar dolarlık pazar

    Türkiye’de 2020 yılına kadar 15-20 bin megavatlık rüzgâr santralı kurulması planlanıyor. Bu yatırımlar dolayısıyla Türkiye’de yaklaşık 20 milyar dolarlık rüzgâr türbini pazarının oluşması bekleniyor. Rüzgâr santrallarına yönelimin artması dolayısıyla büyük yatırımlarda daha çok 1.5-3 megavat arasındaki türbinler tercih ediliyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, bazı büyük grupların da rüzgâr türbini üretimi konusunda arayışta olduklarını belirtti.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=897897&Date=10.09.2008&CategoryID=101

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu