11.07.2008 CNN Türk
Hyundai'nin, dünyanın ilk LPG'li hibrid otomobilini 2009'da satışa sunmaya hazırlandığı, Elantra LPI HEV modelindeki hibrid araçta hem LPG ile çalışan motor, hem de elektrikli motor kullanılarak yakıt tüketimi ve zararlı gazların salınımının düşürüldüğü bildirildi.
Hyundai'den yapılan yazılı açıklamada, ilk etapta Kore'de satışa sunulacak Elantra LPI HEV (hybrid alectric vehicle - hibrid elektrikliaraç), dünyanın ilk likit petrol gazı (LPG) ile çalışan ve lityum polimer bataryalarını kullanan ilk hibrid otomobili olma özelliğini taşıyor. Araçta likit petrol enjeksiyonlu (LPI) 1.6 litre hacimli gamma serisi motor ile birlikte 15 kilowatt gücünde elektrikli motor ve sürekli değişken şanzıman (CVT) bulunuyor. Bu sayede Elantra LPI HEV'nin yakıt tüketiminde oldukça düşük rakamlar elde ediliyor.
"Kullanım maliyeti düşük araç"
Hyundai Elantra LPI HEV'in şu an pazarda bulunan hibrid araçlar arasında en düşük kullanım maliyetine sahip hibrid araç olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:
"Pazardaki rakiplerine göre yüzde 40 gibi ciddi bir oranda maliyet düşüren Elantra HPI HEV, benzinli motora sahip olan Elantra modeline göre de maliyetleri tam yüzde 50 oranında düşürüyor. Elantra LPI HEV, düşük yakıt tüketiminin yanı sıra 103 g/km'lik karbondioksit salınımı ve benzinli Elantra'ya göre sağladığı yüzde 90 oranında azaltılmış emisyon değerleriyle tam bir SULEV (Super Ultra Low Emission Vehicle - Süper Ultra Düşük Emisyonlu Araç) olarak kabul ediliyor.
Elantra LPI, satışa sunulacağı Temmuz 2009'da, kullandığı lityum polimer batarya, elektrikli motor ve kontrol sistemi gibi yüksek maliyetli ekipmanlar nedeniyle güncel Elantra modeline göre biraz daha yüksek fiyata sahip olacak. Ancak elde edilecek yakıt tasarrufu sayesinde ödenen fark sadece iki yıl içinde kendini amorti edecek."
Lityum polimer batarya kullanan ilk araç
Elantra LPI HEV'nin, dünya çapında yeniden şarj edilebilen lityum polimer bataryalarını kullanan ilk araç olacağı ifade edilen açıklamada, bu bataryaların şu an pazardaki hibrid araçlarda kullanılan lityum iyon bataryalarına göre daha yüksek enerji yoğunluğu sağladığı, düşük üretim maliyetine ve fiziksel darbelere karşı daha dayanıklı bir yapıya sahip, dolum kullanım ömürlerinin daha uzun olduğu bildirildi.
http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=224&HID=1&haberID=480056
EY’nin raporuna göre; şirketlerin hedeflere dayalı geçiş planlarını uygulamaya koymak için hızlı...
Dünya Ekonomik Forumu CEO İklim Liderleri İttifakı’na üye 100’den fazla CEO ve üst düzey yönetici,...
Trendyol, BÜYEM iş birliğiyle e-ticaret sektörünün ilk Sürdürülebilirlik Akademisi’ni hayata...
Şişecam Global Tedarikçi Zirvesi'nde Şişecam’ın sürdürülebilirlik temelinde inşa edilen yeni iş...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013