YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2008

Dost, Rüzgara 52 Milyon Euro Yatırdı, Siftahı Ayda 1 Milyon Euro’yla Yaptı

  • 13.07.2008 Hürriyet

    Dost Enerji, rüzgár enerjisi üretimi için ilk yatırımını dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de katıldığı törenle hizmete açtı.

    İzmir Bergama’da 52 milyon Euro’ya kurulan rüzgar santralı tam kapasiteli üretime geçen ay başlamıştı. Santral haziran ayında 1 milyon Euro ciro elde etti.

    MURAT Vargı (MV) Holding, Muzaffer Akpınar ve Ruhi Doğusoy ortaklığıyla 2006 yılı aralık ayında kurulan Dost Enerji, rüzgar enerjisine dönük 52 milyon Euro’luk ilk yatırımını dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katıldığı törenle devreye aldı. Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar ile Genel Müdürü Ruhi Doğusoy, mart ayından beri elektrik ürettikleri İzmir Bergama Yuntdağı’ndaki 17 türbinden oluşan santralın tam kapasiteli ilk üretimini geçen ay gerçekleştirdiğini bildirdi. Akpınar, santralın haziran cirosunun 1 milyon Euro olduğunu söyledi.

    En yüksek kapasiteli

    Muzaffer Akpınar, Türkiye’de halen rüzgar enerjisinde toplam kurulu gücün 333 megavat olduğunua dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Yuntdağı Rüzgar Enerji Sanralı, 42.5 MW ile en yüksek kapasiteli santral olarak öne çıktı. Yatırımımızı Alman Nordex firmasının ürettiği her biri 2.5 MW kapasiteli, 17 N90 türbinle gerçekleştirdik. Yatırım bedelinin 11 milyon 250 bin Euro’sunu özsermayeden karşıladık. 40 milyon 750 bin Euro’yu da Garanti Bankası’ndan 10 yıllık proje finansmanı olarak sağladık."

    İkinci santral 2009’da

    Muzaffer Akpınar, yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisine yatırım yapmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Dost Enerji’ye bağlı ikinci santralımız İzmir Çeşme yolu üzerindeki Zeytinler mevkiindeki Kocadağ’da kuruluyor. Kores adlı şirketimizin yürüttüğü bu yatırım çerçevesinde her biri 2.5 MW’lık 6 türbin kullanılacak. 15 MW’lık bu santralımız da 21.8 milyon Euro’ya tamamlanacak. Bu santralımız 2009’un ilk çeyreğinde devreye girecek."

    Hedef 5 yılda 250 MW

    Dost Enerji’nin hedefinin 5 yılda 250 MW elektrik üretecek toplam yatırım büyüklüğüne ulaşmak olduğunu vurgulayan Akpınar, şunları söyledi: "1 Kasım 2007’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) 6 lisans başvurusu yaptık. Bu lisanslarla ilgili kararları bekliyoruz. Dost Enerji olarak yatırımcıya ihtiyacı olan lisans sahipleri ile de işbirliğine hazırız."

    Türkiye’nin rüzgár gücü Avrupa ikincisi

    DOST Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, Türkiye’nin Avrupa’da İngiltere’den sonra en büyük ikinci rüzgar potansiyeline sahip ülke olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Türkiye’nin 2007 ölçümlerine göre rüzgar enerjisi japasitesi 40 bin 777 MW’a ulaşıyor. Bugün itibariyle devreye alınmış bulunan 333 MW’lık toplam üretim, oldukça kısıtlıdır. Özellikle petrol ve doğalgaz bakımından dışa bağımlı olan ve toplam enerji üretiminin yarıdan fazlasını doğalgaz çevrimiyle elde eden ülkemizde rüzgar enerjisi yatırımlarının hızla artırılması gerekmektedir."

    Karbon salmıyoruz diye yılda 1.1 milyon Euro alacağız

    Muzaffer Akpınar, rüzgar enerjisi ile üretilen elektriğin yeşil olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

     Yuntdağı projemiz üreteceği elektrik ile yılda 113 bin ton karbondioksit salımını engellemiş olacak.

     Santralımızı gold sertifika ile akredite ettik. VER sertifikasını Almanya’daki çevreye karbon salan firmalara satıyoruz.

     Sertifikamızı sattığımız kuruluşlardan yılda 1.1 milyon Euro kaynak geri dönüşü olacak.

    Yuntdağı Efsanesi ile 56 bin evin elektriği sağlanacak

    DOST Enerji’nin Yuntdağı yatırım serüveninin aynı zamanda bir ’Yuntdağı Efsanesi’ olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, şöyle konuştu: "Bu kuleleri dikmek, bu tepelere yerleştirmek, bunları çalıştırmak, her biri 45 metre olan kanatçıkları 6 metrelik yollardan geçirerek bu tepelere taşımak muazzam bir mühendislik harikasıdır. İnnores firmasının bu yatırımı ile 56 bin evin elektriği karşılanacak. Yenilenebilir enerji konusunda çok ciddi adımlar attık. "

    Don Kişot sayısı artıyor

    ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yılda yaklaşık 160 milyon kw/saat elektrik enerjisi üretecek olan Yuntdağı Rüzgar Enerji Santrali’nin Türkiye’nin en büyük rüzgar santrali olduğunu vurguladı. Hasan Köktaş, şöyle konuştu: "Bundan çok değil, 10 yıl önce dağbaşlarında esen rüzgardan enerji üreteceğini söyleyen girişimcilere tebessümle bakılıyordu. Bu girişimciler akılları yeldeğirmenlerine takılmış Don Kişotlar olarak görülüyordu. Ne mutludur ki, bugün Yuntdağı’ndaki yatırım gibi büyük eserlere imza atan Don Kişotlarımızın sayısı artıyor."

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/9424176.asp?gid=196&sz=48118

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu