YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2008

Çevreci Toyota’nın Hibrid Aracı Toyota Prius

  • Sürekli çevreci üretim teknolojileri geliştirmek üzere çalışan dünyanın lider otomobil üreticisi TOYOTA tarafından dünyada ilk defa seri üretilen ve en çok satılan hibrid aracı Toyota Prius ile dünyamıza 1.426.176 ton daha az karbondioksit (CO2) salımı sağlanıyor.*

    * Bu yazı ToyotaSA’nın 1 Şubat 2008 tarihli basın duyurusundan hazırlanmıştır.

    Temel ilke olarak Teknolojik inovasyonlar ile toplumların yaşam kalitesini geliştirmeye katkıda bulunmayı benimseyen Toyota; üç alanda sürdürülebilirliği ön planda tutuyor: Araştırma ve geliştirme, üretim ve sosyal katkı sağlanması. Toyota, büyüme ve gelişim stratejisini, sürdürülebilir bir toplum ve dünya için çevresel üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, geri dönüşümlü parçalar kullanılması ve araç güvenliğinin artırılması yönünde oluşturuyor. C02 salımının düşürülmesi, zararlı gazların azaltılmasına yönelik önlemler alınması ve bireylerin güvenliğini azami artıracak teknolojiler geliştirilmesini misyonunun bir parçası kabul eden Toyota 2007 yılında hibrid teknolojisinin 10. yılını kutluyor. Böylece 10 seneden beri satılan Toyota Prius ile dünyamıza 1.426.176 ton daha az karbondioksit (CO2)  salımı sağlanmış oldu.

    Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon’un Toyota’nın hibrid liderliği hakkında yaptığı açıklamada ‘’Toyota, 2007 yılında hibrid teknolojisinin 10. yılını kutladı. Toyota, bu teknolojinin öncüsü olmanın ve ileri görüşlülüğünün gururunu yaşıyor. Bundan 10 yıl önce Toyota, hibrid teknolojisini geliştirip seri üretime geçtiğinde,  herkes bu teknolojiye şüpheyle yaklaşmıştı. Ancak bugün önemli uluslararası fuarlarda da gördüğümüz gibi diğer otomobil üreticileri de hibrid konsept araçlarını tanıtıp, çevreci araçlar üreteceklerini vurguluyor. Pek çok firma hibrid araçlar üretmek için henüz yeni yeni çalışmaya başlarken, Toyota bugün dünyada 1 milyon 295 bin adet hibrid araç satışıyla lider durumda yer alıyor. Gelecekte, piyasada bulunan tüm Toyota modellerinin hibrid versiyonlarının satılması hedefleniyor. Hibrid teknolojisinde öncü ve lider durumda bulunan Toyota, çevreye saygılı araçlar üretmek için sürekli yeni teknolojiler geliştiriyor’’ diye belirtiyor. Avrupa ve Amerika'da hibrid araçların teşvik edildiğini ve kullanımının arttığını belirten Orhon, Türkiye'de de hibrid teknolojili araçların yaygınlaşabilmesi için teşviklerin gerekli olduğunu vurguluyor ve ayrıca Türkiye’de otomotiv ürünlerine uygulanan vergi mantığının CO2 (karbondioksit) atıkları ve/veya yakıt sarfiyatına göre yeniden düzenlenmesinin çevre açısından çok önemli’ olduğunu belirtiyor.

    Toyota Prius

    Dünyanın ilk seri üretim hibrid otomobili olan Toyota Prius, hem elektrikli hem de benzinli motoru aynı anda kullanıyor. İlk kez Toyota Prius'ta kullanılan yeni hibrid sistem, Hybrid Synergy Drive® kavramına göre geliştirilen ilk sistem. Toyota'nın Hybrid Synergy Drive® teknolojisinin kullanıldığı yeni Prius, yüksek performans, düşük yakıt tüketimi, çevre duyarlılığı ve şık tasarımı bir arada sunuyor. Alman otomobil kulübü ADAC tarafından yapılan ADAC ECO Testi’nde 2004 ve 2005 yıllarında birinci seçilen Toyota Prius, CO2 (karbondioksit) ve diğer emisyon ölçümlerinde en düşük değeri alarak çevre dostu olduğunu bir kez daha tescilledi.  “2007 yılının en iyi motorları ödülleri” kapsamında da Toyota Prius “En İyi Yakıt Ekonomisi Sağlayan Motor” seçildi. İngiltere’de 2007 yılında J.D.Power tarafından yapılan Müşteri Memnuniyeti araştırması sonucunda Toyota Prius 1 numara seçildi. Amerika’da da özellikle hibrid otomobil Prius’un bilinirliği çok yüksek.

    Toyota, süreklilik prensibi doğrultusunda, hibrid sistem ile beraber çalışan alternatif yakıt türleri ve yakıt tüketimini düşüren teknolojiler üzerine de çalışmalarını sürdüyor.
        

                    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu