YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2007

HP, Globalde de Yerelde de Çevreci!

  • HP, global çapta içinde bulunduğu teknoloji topluluğuna, faaliyet gösterdiği ve yaşadığı topluma ve hiç kuşkusuz çevreye her zaman katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu yönde yaptığı çalışmalardan bazı örnekler şöyle sıralanabilir:
    • Global operasyonlarını çevreye zarar vermeden yürütmek
    • İklim değişimini önlemeye yönelik enerji çözümleri üretmek
    • Geri dönüşümlü ürünler ve baskı çözümleri geliştirmek
    • Benimsediği çevreci yaklaşımı sadece kendi bünyesinde değil, tedarikçilerinde de uygulamak
    Kısa süre önce, dünyaca ünlü Fortune dergisi tarafından Dünyanın En Yeşil 10 Şirketi’nden biri seçilen HP, çevreye olan duyarlılığını, ürünlerinin yanı sıra uzun vadeli hedefleriyle de kanıtlıyor.
    HP, mürekkep, toner ve ambalajlarında yaptığı düzenlemelerle sera gazı etkisini azaltan uygulamalara geçiş yaptığını açıklamıştı. Fakat şirketin çevreye bakış açısı ürün tasarımlarıyla sınırlı kalmıyor.
    Yaklaşık 20 yıldır çevre konusunda çalışmalar yapan HP, özellikle enerjinin verimli kullanılması konusuna odaklanıyor. HP’nin uyguladığı çevre programının ayrılmaz bir parçası olan enerji verimliliği, sürdürülebilir bir çevre politikasının da temelini oluşturuyor.

    Enerji tasarrufu
    Çevre konusunda bugüne dek pek çok çalışma yapan HP, özellikle enerji tasarrufuna odaklanarak, kendisine bu yönde çok anlamlı bir hedef koyuyor: HP, 2010 yılına kadar dünya genelindeki enerji tüketimini %20 oranında azaltmayı amaçlıyor. Bu hedefe ulaşabilmek için de, enerji tasarrufu sağlayan ürün ve hizmetler sunmayı ve dünya genelindeki tüm tesislerinde enerji tasarrufuna yönelik operasyonlar geliştirmeyi planlıyor.

    Enerji verimliliği sağlamak için, ürün, operasyon ve dağıtım süreçlerinde tüketilen enerjinin azaltılması gerekiyor. Özellikle ürünlerinde enerji verimliliğini artırarak, HP de
    dünyanın geleceğine yatırım yapıyor.

    HP’nin bazı kurumsal masaüstü bilgisayarlarının güç kaynakları, enerji tüketiminde %80 oranında tasarruf sağlıyor. Bu güç kaynakları, bir önceki nesil modellere oranla %33 daha enerji verimli çalışıyor. Ayrıca bu güç kaynaklarının kullanıldığı bilgisayarlar, ABD Çevre Koruma Kuruluşu’nun yeni EnergyStar® 4.0 koşullarına sahip ilk ürünler olarak sektöre öncülük ediyor.

    HP’nin veri merkezlerine yönelik Dinamik Akıllı Soğutma (Dynamic Smart Cooling) birimleri, soğutma sırasında harcanan enerjiyi %20-45 oranında azaltıyor.

    HP’nin yeni sunucu ve iş istasyonu sistemleri, son derece verimli çalışırken aynı zamanda da enerji tasarrufu sağlıyor.

    Çevreye duyarlı yaklaşım zinciri
    HP, benimsediği çevreci yaklaşımını sadece kendi bünyesinde değil, tedarikçilerinde de uyguluyor. Dünya genelinde yaklaşık 600 tedarikçiyle çalışan HP, bu şirketlerin de HP çevre politikalarına ve zararlı madde kullanımına ilişkin yasaklarına uymalarını zorunlu kılıyor. Bu anlamda, kendi çevre politikalarını tedarikçilerine de yansıtmış ilk elektronik şirketi olan HP, sadece bire bir temasta olduğu birincil tedarikçilerini değil, ikinci ve üçüncü dereceden tedarikçilerini de aynı sisteme dahil ediyor.

    HP’den “altın” bir ürün
    HP, Avrupa Birliği’nin Tehlikeli Madde Kullanımını Kısıtlama Yönergesi’nde (EPEAT) yer alan yaptırımları sadece Avrupa’da değil, dünya genelinde uygulamayı hedefliyordu. 1 Ocak 2007 itibarıyla şirket, tüm HP markalı ürünlerinde bu hedefini gerçekleştirmeyi başardı.

    Bu başarıya ek olarak, Green Electronics Council, HP rp5700 kurumsal masaüstü bilgisayarına, Elektronik Ürünlerin Çevresel Etkilerini Değerlendirme Metodu (EPEAT) kriterlerine uygunluğu nedeniyle “altın” ürün statüsü verdi. HP rp5700, Green Electronics Council’ın geliştirdiği EPEAT’ın son derece sıkı kriterlerine tam uygunluk sağlayarak “altın” ürün statüsünü alan ilk bilgisayar olma unvanını da taşıyor.

    Çevreye dost tasarımlar
    “Çevreye dost” kavramı HP için yeni değil. HP, 1992 yılında başlattığı “Çevreye Dost Tasarım” programıyla enerji verimliliği sağlamayı, ürünlerde kullandığı malzemelerin sayısını azaltmayı, çevreye duyarlı materyaller geliştirmeyi ve geri dönüştürülebilir tasarımlar yapmayı hedefliyor.

    WWF ile işbirliği
    HP ve WWF (World Wildlife Fund) ABD, 8 Kasım 2006 itibarıyla, HP’nin dünya genelindeki tesislerindeki operasyonlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak üzere işbirliği yapmaya başladı. Bu işbirliği çerçevesinde, tüm dünyada HP’ye ait olan ya da HP’nin kullandığı tesislerdeki karbondioksit emisyonlarının 2010 yılına kadar, 2006 seviyesinin %15 altına düşürülmesi hedefleniyor. HP, ayrıca yenilenebilir enerji ve iklim değişimi konularında da çeşitli girişimlerde bulunuyor. HP, WWF ABD ile birlikte, hissedarlarını da çevre ve enerji verimliliği konusunda bilinçlendirmeye yönelik çalışmalara imza atmayı amaçlıyor. 

    Görüntüleme ve baskıda çevreci yaklaşım
    HP’nin önemli faaliyet alanlarından biri olan görüntüleme ve baskıda, çevreye duyarlı yaklaşımlar uzun süredir sergileniyor. HP markalı yazıcıların kağıt ve mürekkep tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanması ve tonerlerin çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek biçimde hazırlanması, çevreyi koruyan önemli adımlar olarak dikkat çekiyor.


        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu