Hülya Kurt - TSKB Çevre TemsilcisiÇevrenin korunması günümüzdeki en önemli konulardan biridir. Çevre sadece ekonomik ve politik yönleriyle değil, aynı zamanda sosyal boyutlar, çevresel faktörler ve oluşan riskler açısından da iş süreçlerini etkilemektedir.
Bankamız, 1980'li yıllardan itibaren yatırım projelerini kredilendirirken, çevresel konuları her zaman göz önünde bulundurmuştur. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, bankacılık sektöründe yükselen çevresel sorumluluğu dikkate alarak, bankacılık faaliyetlerini kapsayan bir Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) kurabilmek için 2005 yılında bir proje başlatmıştır. Bu projenin başlatılması ve yürütülmesinde bize destek veren Alman Kalkınma Bankası KfW'ye çok müteşekkiriz.
Bankacılık faaliyetleri, özellikle sanayi sektörü ile karşılaştırıldığında küçük ölçekte doğrudan çevresel etki yaratmaktadırlar. Bankacılık hizmetlerinden fiziksel olarak bir kirlilik (atıksu veya zararlı gaz emisyonu) çıkmamaktadır, ancak unutulmamalıdır ki, kredilendirilen yatırım projelerinden kaynaklanan dolaylı çevresel riskler bulunmaktadır.
TSKB'de ÇYS çalışmalarımız, çalışmanın kapsamını ve çevre duyarlılığını tüm çalışanlarımızla paylaşmakla başladı. Neden atıksu, zehirli gaz, endüstriyel katı atık gibi hiç bir atığı olmayan bir kurum olarak çevre konusunda bir proje başlatmıştık? Bu konular, tüm boyutlarıyla yapılan bir dizi toplantılarla yönetim kademelerinde ele alındı ve Bankamızdaki ilgili birim temsilcilerinden oluşan ÇYS Ekibi kurularak çalışmalara başlanıldı.
ÇYS Ekibi olarak, bankacılık faaliyetlerimiz gözden geçirilerek ne tür çevresel etkiler olduğunu saptadık ve aşağıdaki sonuçlara ulaştık:
1. TSKB'nin doğrudan çevresel etkileri:
2. TSKB'nin dolaylı çevresel etkileri:
Kredilendirilen yatırım projelerinden kaynaklanan çevresel riskleri ifade etmektedir. Banka olarak kimyadan enerjiye, ambalajdan demir-çelik sektörüne kadar çok geniş bir sektörel dağılımda kredilendirme faaliyeti yapılırken sektörün ve yatırımın teknik dinamiklerine göre farklı risk boyutları oluşmaktadır. Buradaki yaklaşım, yatırımın çevresel boyutun analiz edilmesi ve gerekli çevre yatırımlarının ana yatırımla birlikte eş anlı olarak planlanması ve yapılmasıdır. İki ana başlıktan oluşmaktadır:
ÇYS Ekibi olarak yapılan doğrudan ve dolaylı çevresel etkiler ışığında aşağıda yer alan Deming döngüsü kurulmuştur:
Çevresel risk nedir?
Bir yatırım bankası için çevresel risk, krediye konu yatırım projelerinin uygulanması aşamasında oluşan 3 riskin toplamından oluşmaktadır:
TSKB'nin çevresel etkileri çerçevesinde, Çevre Politikamız oluşturulmuş ve 1 Haziran 2006 tarihinde Bankamız Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. Çevre Politikamız referans alınarak üç seviyede gerekli dökümantasyon yapılandırılmış ve hazırlanmıştır:
Sonuçlar:
Bankamızda doğrudan ve dolaylı çevresel etkilerimiz için ÇYS Projesi kapsamında yapılanlar:
Çevre Riski Değerlendirme Modeli
Modelde çevresel risk analizi, firma ve proje olarak iki kalemde irdelenmektedir. Firma kapsamında, kredilendirilecek kurumun mevcut faaliyetlerinden kaynaklı çevresel riski gözetilmektedir. Proje başlığı altındaysa krediye konu yatırım projesinin çevresel boyutu analiz edilmektedir.
Bu model, firma ve proje bazında oluşacak çevresel, iş ve işçi sağlık ve güvenliğine ilişkin tüm risklerin analizine dayanmaktadır. Banka tarafından belirli büyüklüğün üzerindeki tüm kredi başvurularında kullanılmakta olup, değerlendirme 3 ana başlıktan oluşmaktadır:
Bu başlıklar kapsamında yapılan sorgulamalara 'ilgili değil, 1, 2, 3' olmak üzere 4 farklı puan sistemiyle yanıtlar verilmekte ve bu yanıtların kullanıldığı formülasyonlar sonucu A, B, C şeklinde üç farklı çevresel risk sonucuna ulaşılmaktadır.
Firma bazında yapılan sorgulamalar:
Proje bazında yapılan sorgulamalar:
Yapılan değerlendirme sonucunda, Model o projeye ilişkin olarak genel değerlendirme olmak üzere A, B, C den birini çevresel sınıflandırma sonucu vermektedir:
Sonuçlar
Çevresel Risk Durumu
A
Yüksek
B
Orta
C
Düşük
Çevresel Risk Modeli ile ulaşılan çevresel risk durumu göz önüne alınarak çevresel önlem planları oluşturularak kredilendirme yapılmaktadır.
TSKB olarak, ÇYS kapsamındaki amacımızı, sürekli kendini geliştirme ve iyileştirme olarak özetleyebiliriz. Çevreye daha az etki vermek, kredilendirme ve karar verme süreçlerimizde çevresel durumu dikkate almak, bu çerçevede yaptığımız modeli ve uygulamasını geliştirmek öncelikli konularımızdır. Ayrıca, bir yatırım ve kalkınma bankası olarak bu konudaki tecrübelerimizi tüm paydaşlarımızla paylaşmak ve içinde yaşandığımız dünyayı daha iyi çevresel koşullara taşımak en önemli misyonumuzdur.
Dünya Ekonomik Forumu CEO İklim Liderleri İttifakı’na üye 100’den fazla CEO ve üst düzey yönetici,...
Trendyol, BÜYEM iş birliğiyle e-ticaret sektörünün ilk Sürdürülebilirlik Akademisi’ni hayata...
Şişecam Global Tedarikçi Zirvesi'nde Şişecam’ın sürdürülebilirlik temelinde inşa edilen yeni iş...
Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, CEO’lar taahhütlerini eyleme dönüştürme konusunda ilerleme...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013