13 Mayıs 2013 cevreciyiz.comNobel Barış Ödülü sahibi IPCC başkanı Dr. Rajendra K. Pachauri, Boğaziçi Üniversitesi’nde “İklim Değişikliği: Enerji - Çevre” adlı bir seminer verecek.
Enerji Ekonomisi Derneği tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde İGDAŞ ve BORUSAN desteğinde düzenlenen “İklim Değişikliği: Enerji - Çevre” adlı semineri vermek üzere Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (Intergovernmental Panel on Climate Change; IPCC) Başkanı Dr. Rajendra K. PACHAURI İstanbul’a geliyor.
Dr. Pachauri, seminerinde IPCC son raporuna ilişkin ara sonuçları, küresel ısınmaya ilişkin son bulguları, karbon ekonomisi fırsat ve tehditlerini açıklayacak.
IPCC nedir?IPCC’nin temel hedefi iklim değişikliği ile risklerini değerlendirmek ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) uygulamasına ilişkin raporlar yayınlamaktır. 24 Mayıs 2004 tarihinde ülkemizin de taraf olduğu BMİDÇS taraflara yükümlülükler getirmektedir. IPCC, 1990 yılından bugüne dek dört rapor hazırlayarak iklim değişikliği konusunda en kapsamlı çalışmaları ortaya koydu. Halen hazırlık aşamasında olan beşinci raporun üç çalışma grubunun nihai özet sonuçlarının Haziran ayından sonra hükümetlere gönderilmesi planlanmaktadır.
Dr. Rajendra K. PACHAURI kimdir?1940 yılında doğan Dr. Rajendra Kumar Pachauri, 2002 yılından beri Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı olarak görev yapmaktadır. 2007 yılında Nobel Barış Ödülünü alan IPCC’nin Başkanlığının yanı sıra, Dr. Pachauri 2001 yılından beri Hindistan’nın en etkin araştırma ve siyaset örgütlerinden olan TERI’nin (The Energy and Resources Institute) Genel Müdürlüğünü yapmaktadır. Kendisi aynı zamanda Amerikan Ulusal Tarım Kuruluşu Yönetici Konseyi Başkanı ve Kolombiya Üniversitesi’nin İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü Kurul Başkanı görevlerini yürütmektedir. Dr. Pachauri Temmuz 2009- Haziran 2012 tarihleri arasında Yale Üniversitesi İklim ve Enerji Enstitüsü kurucu yöneticisi görevini takiben Temmuz 2012’den itibaren kıdemli danışman olarak görev yapmaktadır. Pek çok uluslararası ödül kazanan Dr. Pachauri’nin 26 kitabı ve çok sayıda akademik makalesi bulunmaktadır.
Konferans BilgisiYer: Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long HallTarih: 20 Mayıs 2013Saat: 10:00-12:30Konferans Dili: İngilizce (simültane tercüme yapılacaktır)Kayıt: eed@boun.edu.tr
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013