YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2013

"Yılanlarla dost olun" çağrısı

  • 15 Nisan 2013 Cumhuriyet
    Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, yılanların besin zinciri içinde önemli yer tuttuğunu belirterek, "Daha sağlıklı bir çevre için yılanların öldürülmemesi, dostane ilişki içinde bulunulması gerekiyor" dedi.

    Türkiye Herpetoloji Derneği Başkanı, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte kış uykusundan kalkan hayvanların da doğada görülmeye başladığını söyledi.

    Kış uykusundan uyanan ve en çok korkulan hayvanlar arasında yılanların bulunduğunu ifade eden Olgun, dünyada yaklaşık 3 bin 400 yılan türü olduğunu, bunlardan 56'sının Türkiye'de yaşadığını kaydetti.

    İnsanoğlunun yılanlara hiçbir zaman dost olarak yaklaşmadığını, öldürmeye, zarar vermeye kalkıştığını belirten Prof. Dr. Olgun, "Kış uykusundan uyanan yılanlar beslenme ve üremek için yer ararken, insanlarla karşılaşma olasılığı yükseliyor. Yılanlar besin zinciri içinde önemli bir yer tutuyor. Yaşadıkları bölgelerde insanlara zarar değil fayda sağlıyor" diye konuştu.

    "Yılanlar insanlardan korkar"
    Yılanların tehlike hissetmediği sürece saldırmasına çok nadir rastlanılabileceğini bildiren Prof. Dr. Olgun, bu hayvanların aslında insanlardan korktuklarını ve karşılaştıklarında da uzaklaştıklarını belirtti.

    Prof. Dr. Olgun şöyle devam etti:
    "Bağ, bahçe, tarla işlerinin başladığı bugünlerde yılanlarla sıkça karşılaşılabilir. Yapılması gereken onları rahatsız etmemek, hatta görmezlikten gelmek. Tarlalara zarar veren farelerin ve diğer kemiricilerin yok edilmesini sağlayan yılanların öldürülmesi doğru değil. Daha fazla ürün elde etmek, daha sağlıklı bir çevre için yılanların öldürülmemesi, dostane ilişki içinde bulunulması gerekiyor. Türkiye'nin değişik bölgelerinde yılanlarla ilgili yıllardır araştırma yaptık, şimdiye kadar da hiçbir zarar görmedik."

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu