18 Ocak 2013 NtvmsnbcYapay resifler deniz altındaki yaşam için hayat kaynağı oldu...
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Acarlı, bir dalgıçla, Erdek'in Ocaklar koyunda 1 Temmuz 2011'de bırakılan resifleri ve canlı türlerini denizin altında inceledi.
Acarlı, incelemenin ardından Ocaklar'da 1 Temmuz 2011'de bırakılan her biri 1 metreküplük 180 resifin meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.
Biyoçeşitliliği artırmak amacıyla atılmış resiflere, aylık periyotlarla gelip dalış yaptıklarını ifade eden Acarlı, bu dalışlar sırasında farklı gördükleri tüm balıkları kayıt altına aldıklarını anlattı. Resiflerin 1'er metreküplük beton bloklar olduğunu vurgulayan Acarlı, şöyle devam etti:''Daha önce bulunduğumuz yerde canlı yoktu. Kar ve yağmur suyunun etkisiyle sular soğuduğu için resiflerin bulunduğu bölgede canlı türü azalmış durumda. Önümüzdeki mart-nisan aylarında bu canlılık biraz daha artacaktır. Yaptığımız aylık kontrollere göre, Ocaklar koyunda eskiden çok az olan balık türü, 50 çeşide ulaştı. Bunların içinde 25'i ekonomik değeri olan balıklar yani bizim için tezgahta gördüğümüz para değeri olan balıklar. Bu arada oltayla yakalanan balıklar da var. Bunlar çinekop ve lüfer gibi çeşitler. Çevreye atılan ağlardan da lüfer yakalandığını biliyoruz.''
Acarlı, resifler atılmadan önce Ocaklar bölgesinin çöl gibi kumluk bir alan olduğuna dikkati çekerek, ''Resiflerle, çölde bir vaha oluşturmaya çalışıyoruz. Resiflerin atılmasıyla balıklar, buralarını yuvası olarak benimseyip yerleşiyorlar. Balıklar burada evlenmiş oluyorlar. Önce yosunlar resiflerin üzerinde oluşmaya başlıyor. 24 saat içinde yengeç türlerinin resifleri mekan edindiklerini gözlemledik'' dedi. Balıkların katı cisimlere yönelme davranışının bulunduğunu dile getiren Acarlı, şunları kaydetti:''Dalgıçlar bilirler en çok balık taşlık kayalık yerlerde görünür. 2012'nin ekim-kasım döneminde ıstakozlarda yumurta gördük, kabuk değiştirdiklerini tespit ettik. Çünkü kendilerini evinde hissediyorlar. Bunlar balık gelişimi açısından önemli şeyler. Yengeçlerin de aşağıda suyun 20 metre altında üreme dansı yaptıklarını hep gözlemledik. İstavritleri, gümüşleri, sürü halinde izlediğimiz aylar oldu. İzmarit ve mercanların sürü oluşturduklarına şahit olduk.''
Her ay resiflere bir kez daldıklarını belirten Deniz, ''Aşağıda yemleme sistemi kuruyoruz. Sepetlere hangi türler girip beslenecek bunları inceleyeceğiz. Balık türleri, 50'den 75'lere 80'lere çıkabilir'' diye konuştu.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013