YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2013

Resifler hayat veriyor

  • 18 Ocak 2013 Ntvmsnbc
    Yapay resifler deniz altındaki yaşam için hayat kaynağı oldu...

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Acarlı, bir dalgıçla, Erdek'in Ocaklar koyunda 1 Temmuz 2011'de bırakılan resifleri ve canlı türlerini denizin altında inceledi.

    Acarlı, incelemenin ardından Ocaklar'da 1 Temmuz 2011'de bırakılan her biri 1 metreküplük 180 resifin meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.

    Biyoçeşitliliği artırmak amacıyla atılmış resiflere, aylık periyotlarla gelip dalış yaptıklarını ifade eden Acarlı, bu dalışlar sırasında farklı gördükleri tüm balıkları kayıt altına aldıklarını anlattı. Resiflerin 1'er metreküplük beton bloklar olduğunu vurgulayan Acarlı, şöyle devam etti:''Daha önce bulunduğumuz yerde canlı yoktu. Kar ve yağmur suyunun etkisiyle sular soğuduğu için resiflerin bulunduğu bölgede canlı türü azalmış durumda. Önümüzdeki mart-nisan aylarında bu canlılık biraz daha artacaktır. Yaptığımız aylık kontrollere göre, Ocaklar koyunda eskiden çok az olan balık türü, 50 çeşide ulaştı. Bunların içinde 25'i ekonomik değeri olan balıklar yani bizim için tezgahta gördüğümüz para değeri olan balıklar. Bu arada oltayla yakalanan balıklar da var. Bunlar çinekop ve lüfer gibi çeşitler. Çevreye atılan ağlardan da lüfer yakalandığını biliyoruz.''

    Acarlı, resifler atılmadan önce Ocaklar bölgesinin çöl gibi kumluk bir alan olduğuna dikkati çekerek, ''Resiflerle, çölde bir vaha oluşturmaya çalışıyoruz. Resiflerin atılmasıyla balıklar, buralarını yuvası olarak benimseyip yerleşiyorlar. Balıklar burada evlenmiş oluyorlar. Önce yosunlar resiflerin üzerinde oluşmaya başlıyor. 24 saat içinde yengeç türlerinin resifleri mekan edindiklerini gözlemledik'' dedi. Balıkların katı cisimlere yönelme davranışının bulunduğunu dile getiren Acarlı, şunları kaydetti:''Dalgıçlar bilirler en çok balık taşlık kayalık yerlerde görünür. 2012'nin ekim-kasım döneminde ıstakozlarda yumurta gördük, kabuk değiştirdiklerini tespit ettik. Çünkü kendilerini evinde hissediyorlar. Bunlar balık gelişimi açısından önemli şeyler. Yengeçlerin de aşağıda suyun 20 metre altında üreme dansı yaptıklarını hep gözlemledik. İstavritleri, gümüşleri, sürü halinde izlediğimiz aylar oldu. İzmarit ve mercanların sürü oluşturduklarına şahit olduk.''

    Her ay resiflere bir kez daldıklarını belirten Deniz, ''Aşağıda yemleme sistemi kuruyoruz. Sepetlere hangi türler girip beslenecek bunları inceleyeceğiz. Balık türleri, 50'den 75'lere 80'lere çıkabilir'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu