YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Kasım 2012

Yeşil elektrik gazlaşacak

  • 2 Kasım 2012 Ntvmsnbc
    Yenilenebilir enerjilere geçişin önündeki en önemli problemlerden biri de yeşil enerjinin depolanması. Rüzgârdan elde edilen elektrik enerjisi özel tesislerde depolanmaya elverişli metan gazına dönüştürülebiliyor.

    Almanya’da havanın güneşli ya da rüzgârlı olduğu hafta sonları ve resmi tatil günlerinde fosil enerji santrallerini devreden çıkarmak artık mümkün. Almanya, güneş ve rüzgârdan yeterli miktarda elektrik üretebilecek düzeye geldi. Tek sorun güneş ve rüzgârın hesaplanabilir olmamasında yatıyor.

    Rüzgâr dinince ya da güneş bulutların arkasında kaybolunca ne olur? Yağmurlu kasım ayında ve geceleri elektrik nereden sağlanır? Doğanın enerjisi güvenilmez olduğundan, uzun süre depolanabilmesi önem kazanıyor. Asıl zorluk da burada yatıyor: Şimdiye kadar elektrik enerjisini en az kayıpla, ekonomik şekilde ve uzun süre depolayacak teknoloji yoktu.

    Almanya da, suyun elektrik enerjisiyle yüksekteki baraj göllerine pompalanıp ihtiyaç halinde yeniden elektrik enerjisine dönüştürüldüğü pompalı baraj santralleri için elverişli coğrafya açısından oldukça fakir. Dev akümülatör gibi diğer depolama teknikleri ise ekonomik değil.

    Çözümler arasında ‘power-to-gas’ teknolojisi gelecek vaat ediyor. Dünyanın en büyük deneme amaçlı elektriği gaza dönüştürme istasyonu Stuttgart’ta faaliyete geçti. Stuttgart Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırmaları Merkezi ile Fraunhofer Rüzgâr Enerjisi ve Enerji Sistem Tekniği Enstitüsü çözümü kimyevi depolama teknolojisinde görüyor.

    Bu teknik rüzgâr ve güneşten elde edilen elektriğin gaza dönüştürülüp depolanmasını sağlıyor. Stuttgart'taki dev deneme tesisinde iki klasik yöntem, hidrojen elektrolizi ile metanizasyon kombine edilmiş. Metanizasyon 1906 yılında Paul Sebatier tarafından icat edilmişti. Bu yöntemde elektrik enerjisinin yardımıyla su, hidrojen ve oksijene ayrıştırılıyor. Metanizasyon aşamasında hidrojen karbondioksit gazının yardımıyla metan gazına dönüştürülüyor. Metan gazı da doğalgaz şebekesinde depolanabiliyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu