YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2012

Rüzgarın rekabet gücü artmaya devam ediyor

  • 19 Nisan 2012 Yeşil Ekonomi
    Rüzgar türbini fiyatlarındaki düşüş sürüyor.

    Bloomberg New Energy Finance tarafından yapılan bir çalışma 2011'in ikinci yarısında rüzgar türbini fiyatlarının bir önceki yarıya göre yüzde 4 düştüğünü gösteriyor.

    Şirketin yılda iki sefer hazırladığı ve altıncısı yayınlanan çalışmadaki verilere göre 2011'in ikinci yarısında imzalanan 2013 teslim tarihli türbin tedariği anlaşmalarındaki türbinlerin MW başına maliyetleri 0.91 milyon avroya kadar geriledi. Bu rakam 2009'da son beş yılın en yüksek seviyesi olarak MW başına 1.21 milyon avro olarak gerçekleşmişti.

    Çalışma ile ilgili yapılan açıklamada özellikle eski modelli türbinlerde fiyat düşüşlerinin yılın bir önceki yarısına göre yüzde 10'a ulaşarak 0.85 milyon avroya gerilediği belirtildi. Bununla beraber çok daha yüksek verimlilik ve kapasite faktörü sağlayan yeni türbinlerdeki fiyat düşüşleride devam ediyor.

    Çinli türbin üreticilerinin Brezilya, Şili, Ekvador, Pakistan, Etiyopya ve Avustralya gibi gelişmekte olan bir çok farklı coğrafyada batılı rakipleri ile güçlü şekilde rekabet ettikleri de çalışmada dikkat çekilen diğer bir nokta.

    BNEF tarafından çalışma kapsamında türbin üreticileri ve tedarikçileri arasında yapılan bir araştırma ise sektördeki fiyat düşüşlerinin 2012-2013 döneminde devam edeceği ve 2014'te ise fiyatlarda toparlanma görüleceğinin öngörüldüğünü gösteriyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu