YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Mart 2012

Türkiye'nin ayak izi limiti aştı

  • 6 Mart 2012 Cumhuriyet
    WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, Türkiye'nin Ekolojik Ayak İzi Raporu'na ilişkin değerlendirmesinde, "Limit aşımı yapıyoruz. Türkiye'nin tüketim düzeyi, dünya genelinde kişi başına düşen doğal kaynak kapasitesinin yüzde 50 üzerinde," dedi.

    Küresel Ayak İzi Ağı (GFN), MAVA (Foundation Pour la Nature) Vakfı ve Garanti Bankasının desteğiyle WWF-Türkiye tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Ekolojik Ayak İzi Raporu", Salt Galata'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

    Toplantıda konuşan Bayar, 1998 yılından bu yana hazırlanan "Yaşayan Gezegen Raporu"nun WWF'nin doğa stratejisine yön veren bir çalışma olduğunu belirterek, bu çalışmayla dünyanın biyolojik arzını ve insanoğlunun bu kapasiteden yaptığı talebi ölçerek gezegenin durumu hakkında önemli sonuçlara ulaşıldığını söyledi.

    Bayar, ekolojik ayak izi incelemesini Türkiye ölçeğinde gerçekleştiren WWF-Türkiye'nin ülkenin ekolojik bilançosunu çıkardığını ifade eden Bayar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Ekolojik ayak izi, Türkiye için ilk kez hesaplandı. Sonuç olarak limit aşımı yaşıyoruz. Türkiye'nin tüketim düzeyi, dünya genelinde kişi başına düşen doğal kaynak kapasitesinin yüzde 50 üzerinde. Dünyadaki bütün insanlar Türkiye'deki gibi yaşasa, bu tüketim tarzıyla, dünyanın sunduğu arzdan yüzde 50 daha fazla arza ihtiyacı var demektir. Bir Amerikalı'nın yaşadığı gibi yaşamaya devam etsek dünyanın 4,5 yeni gezegene ihtiyacı var. Bu sürdürülebilir bir resim değildir."

    Sanayileşme hamlesinin söz konusu açığın en büyük sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Bayar, "1997-2007 arasındaki yaklaşık 50 yıllık eğilimlerin incelendiği raporumuzda, bu dönemde yaşadığımız nüfus artışı ve sanayileşme hamlesi, söz konusu açığın en önemli nedeni. Ekolojik ayak izimizdeki en önemli paya sahip olan karbon emisyonlarındaki hızlı artış, gelişmekte olan ülke olmasına rağmen Türkiye'nin çözüm üretmesi ve önlem alması gereken en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu