YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2012

"Cemre yürüyüşü"

  • 22 Şubat 2012 Ntvmsnbc
    Neredeyse tamamen unutulan cemreleri yeniden hatırlamak ve baharı karşılamak için Doğa Derneği bir doğa yürüyüşü düzenliyor...

    İlki 2008 yılında yine Çamlıdere Yaylası’na düzenlenen cemre yürüyüşü bu yıl, üçüncü cemrenin toprakla buluştuğu bir dönemde gerçekleşecek. Doğa yürüyüşü 4 Mart günü Kızılcahamam Çamlıdere Yaylası'na yapılacak.

    Cemre nedir?
    Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına kısaca "cemre" deniliyor. Halk arasında cemrelere "cemile kadın" da denir.

    Eskiler seneyi Kasım (kış) ve Hızır (yaz) olmak üzere yılı ikiye ayırmışlar. Kasım 180, Hızır 186 gün sürermiş. Kasım günleri 8 Kasım'da başlar. Kasım'ın kırk altısında, kırk gün anlamına gelen erbain, seksen altısında elli gün anlamına gelen hamsin girer ve böylece kışın en soğuk zamanları sayılan doksan gün geçmiş olurmuş. Kasım'ın 105'inde (19-20 Şubat) birinci cemre havaya; 112'sinde (26-27 Şubat) ikinci cemre suya, 119'unda (5-6 Mart, Şubat'ın 29 çektiği dört senede bir 5 Mart'ta) üçüncü cemre toprağa düşer. Buna göre de önce havanın, sonra suyun, sonra da yerin ısındığı kabul edilirmiş.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu