YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Şubat 2012

Cudi'de zeytin ağacı

  • 02 Şubat 2012 Ntvmsnbc

    Şırnak'daki 'Cudi' ve 'Küpeli' dağlarının zirvelerinde, meyve veren ve kültür bitkisi olduğu açıklanan zeytin ağaçları keşfedildi...

    Devlet Planlama Teşkilatı’ndan 300 bin lira destek alan 'GAP ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde Zeytin Çeşit ve Tiplerinin Belirlenmesi ve Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Genetik Tanımlanması' adlı proje kapsamında, GAP ve Doğu Akdeniz Bölgeleri’nde gruplar halinde çeşitli araştırmalar yapıldı. Şırnak’ın yüksek rakımlı dağlarında araştırma yapan Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Mücahit Taha Özkaya, araştırma sırasında Cudi ve Küpeli dağlarının 1157 rakımlı bölgesinde meyve veren zeytin ağaçları buldu.

    Mehmet Ulaş, bu yükseklikte meyve veren zeytin ağacına rastlanmasının 'şaşırtıcı' olduğunu söyledi. Ulaş şöyle dedi:

    "12 araştırma görevlisiyle yürüttüğümüz proje kapsamında Türkiye’nin zeytin yetiştirmeye elverişli alanlarını ortaya çıkarmayı hedefledik. İncelemelerimiz sırasında bulduğumuz zeytin ağacı, bizleri şaşırttı. Çünkü 700- 800 metreden sonra meyve veren zeytin ağacına çok rastlanmaz.Ancak bizim bulduğumuz ağaçlar, yetiştiriciliği yapılan kültür bitkileri. O iklim ve sıcaklık değerlerinde, böyle zeytin ağaçlarının yetişmiş olması gerçekten şaşırtıcı. Bu ağaçlar tamamen farklı ırk ve türe ait. Yükseklik ve iklim koşulları, bitkilerin yayılımını en çok sınırlayan koşullardır. Bu kadar yüksek rakımlarda bu ağaçlar yetişiyorsa, dağların zirvesinde yeni bahçeler oluşturulabilir."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu