YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2011

Çamurdan elektrik üretecekler

  • 28 Aralık 2011 Ntvmsnbc

    Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi, Türkiye'de ilk kez atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru kurutup, yakarak bertaraf edecek ve çamurun yakılması sırasında da elektrik üretecek.

    GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, bütün şehirlerin probleminin atık suyu arıtıldıktan sonra geriye kalan çamurun imhası olduğunu ifade etti.

    Gaziantep'te 2 tane atık su arıtma tesisi bulunduğunu ifade eden Uslusoy, ''Şu anda arıtma tesislerimizin günlük kapasitesi 240 bin metreküp. Bu kadar suyu arıtıyoruz ve şehre içme suyu veriyoruz. Oğuzeli ilçesinde inşaatı devam eden üçüncü tesis bittiğinde bu miktar 250 bin metreküpe çıkacak'' dedi.

    Arıtma tesislerinden çıkan çamuru şu anda çöp depolama alanına döktüklerini, bunun tamamen bertarafı için 2 yıldır çalışma yaptıklarını ve çeşitli ülkelerde incelemelerde bulunduklarını belirten Uslusoy, şunları anlattı:

    ''Kendi imkanlarımızla ve şehrimize en uygun modelin çamuru belli bir dereceye kadar kurutup, arkasından yakma yöntemi olduğunu tespit ettik. Bunu projelendirerek, ihaleye çıktık. İhaleyi kazanan Gaziantepli firma şu anda fabrikasında fırınların imalatına devam ediyor, ocak ayında çamur yakma tesisinde montaj başlayacak. Şubat veya mart ayında tesis işletmeye hazır hale gelecek.''

    Atık su arıtma tesislerinden günlük 100 ton civarında çamur çıktığını, çamuru kurutup yaktıktan sonra geriye kalan kısmın 4 tona düşeceğine ve yüzde 96'sının tamamen bertaraf edilmiş olacağına dikkati çeken Uslusoy, çevreye zarar vermemek için gerekli tedbiri aldıklarını vurguladı.

    Arıtma tesisinin yanında şu anda bir elektrik santrali olduğunu, çamurun içindeki gazı alarak 1 megavatlık elektrik ürettiklerini belirten Uslusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Daha da önemlisi çamuru yakarken elde ettiğimiz ısı ile çamuru kurutacağız. 2012 yılı planlarımızda yakma tesisinin bacasına bir tribün yerleştirerek 2-2,5 megavat elektrik üretimini de planlıyoruz. Bunu TEDAŞ'a satacağız. Yılda 4 milyon lira gelir sağlamayı planlıyoruz. 2-2,5 yılda yatırımı amorti edeceğiz.''

    Fahrettin Uslusoy, çamur yakma tesisinin maliyetinin 9 milyon lira olduğunu ve finansmanını tamamen GASKİ bütçesinden karşıladıklarını bildirdi.

    Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler dahil hiçbir belediyede böyle bir tesis bulunmadığını bildiren Uslusoy, tesisin tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından yapıldığını vurguladı.

    Uslusoy, ''Bu proje çok enteresan ve önemli bir proje. Ankara, İzmir, Sakarya, Konya gibi bazı belediyeler, bizim projemizin neticesini bekliyor'' dedi.

    Uslusoy, tesiste organize sanayi bölgesinin atık çamurunu da yakmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu