YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Kasım 2011

Hamsi nüfus sayımı başladı!

  • 29 Kasım 2011 Radikal

    Türk balıkçılığı için önemli bir adım atıldı. Karadeniz'deki hamsi varlığını belirlemek için çalışma başlatıldı. Akustik cihazlarla donanmış bir gemi 'nüfus sayımı' üzere sefere çıktı.
     
    ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına başlattığı proje kapsamında, akustik izleme cihazlarıyla donatılmış gemiyle Karadeniz seferine çıktı. 1 ay boyunca denizde kalacak araştırmacılar, İğneada’dan Hopa’ya kadar tüm sahili tarayacak ve Türkiye’nin Karadeniz kıta sahanlığındaki hamsi stoğunun durumu hakkında bilimsel veriler toplayacak.
    Araştırmacılar, sefer sonunda verileri değerlendirerek bakanlığa iletecek. Ne zaman, nerede ve ne miktarda hamsi avlanması gerektiğiyle ilgili balıkçılık kuralları bu veriler ışığında belirlenecek. Çalışma, bakanlığın yeni başlattığı ‘Ulusal Balıkçılık Veri Toplama’ programının bir parçası. Programın oluşumunda Avrupa Birliği (AB) de itici bir güç. x

    Türkiye’nin ‘elini kuvvetlendirilecek’

    ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, “Romanya ve Bulgaristan’ın AB’ye katılmasıyla Karadeniz’de AB ülkeleri ve Türkiye arasında balık stoklarının paylaşımı konusu gündeme geldi. Bu projeyle balık stokları konusunda Türkiye’nin elini kuvvetlendirecek bilimsel çalışmaları başlatıyoruz” dedi.
    ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü izleyecekleri rotayı açıkladı.
    Gemi İstanbul Boğazı’ndan başlayarak kıyıya dik hatlar boyunca doğuya doğru ilerleyecek; ayrıca kıta sahanlığı dışındaki olası hamsi kümelerini görmek amacıyla batı (Sakarya açıkları), orta (Kızılırmak, Yeşilırmak açıkları) ve doğu (Batum döngüsü) Karadeniz’de seçilmiş her biri 100 millik uzun hatlarda da akustik gözlemler yapacak. Bu çalışmanın tamamlanmasının peşi sıra Hopa’dan başlayarak yine kıyıya dik hatları izleyerek İğneada’ya kadar çalışmasını sürdürecek. Hamsinin Türkiye kıyısındaki kışlama süresi dikkate alınarak çalışmanın 30 günde tamamlanması planlanıyor.  Hamsi stoğunun belirlenmesi ‘doğru yer, doğru zaman ve doğru miktar’da av için veri sağlayacak

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu