06 Ekim 2011 Ntvmsnbc
Belgrad Ormanı tıbbın çaresiz kaldığı, insandan bulaşan bir hastalıkla boğuşuyor: Canlı türlerini düşünmeden ormana plastik poşet atma sendromu...
Prof. Dr. Alper Çolak ve Araştırma Görevlisi Simay Kırca'nın Radikal Gazetesi'nde yayınlanan yazısı şöyle; Belgrad Ormanı’nda gezdiğinizde megakent İstanbul’un göbeğinde şaşırtıcı doğa manzaralarıyla karşılaşırsınız. Ormanın bilge sakinleri ağaçlar, çiçekli bitkiler, sincaplar, köstebekler, kertenkeleler, mantarlar kendi dünyalarını sunar. Ancak tasvir etmeye çalıştığımız bu muhteşem uyum içindeki güzellikler bir rüyadan öteye geçememekte.
Aynı gezintiyi pazartesiden itibaren yaptığınızda kâbusun içine düşersiniz: Zemini kaplayan beyaz bir örtüdür gördüğünüz. Kar yağmamıştır veya bir ışık oyunu da değildir sebep… Binlerce hektarlık orman alanı ‘PŞT’ hastalığına yakalanmıştır! Üstelik hastalık hafta sonu piknik yapmaya gelen on binlerce ziyaretçiden bulaşmaktadır. Yalnızca ülkemize ait olan bu hastalığa ‘PŞT’ adını verdik. PŞT kısaca şu şekilde tanımlanabilir: ‘Doğadaki hiçbir canlıyı düşünmeden ormana plastik poşet (PŞT) atma sendromu.’ Belgrad Ormanı’nın ekolojik ve fonksiyonel önemi 16. yüzyılın sonlarında anlaşılmış, 1575’te ‘su nazırının’ emrinde koruma örgütü kurularak, orman şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere korumaya alınmıştır. Ancak 18. yy’daki yanlış iskân politikaları ve ormanın mesire olarak kullanımı nedeniyle orman üzerindeki baskı artmıştır. 19. yüzyılın sonlarındaysa orman varlığındaki çarpıcı azalma ve yerleşimlerin yarattığı çevre kirliliğinin fark edilmesiyle çevreyi kirletenlere cezalar uygulanmış, orman içindeki Belgrad Köyü kaldırılmış ve ormanda her türlü kesim yasaklanmıştır. Bugün ormanda toprak topraklıktan çıkmış, betonlaşmış ve hayvanlar bile doğallıklarını yitirmiş durumda. Yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükçe yapraklarla kaplanmaya başlayan bu poşet yığınları ekosistemin parçası olmaya başladı. Artık köstebekler uçsuz bucaksız bir poşet örtüsünü aşarak toprağı kazabilecek, bunu başarabilseler bile toprağın o güzel kokusu içinde tünellerini açamayacaklar. Mantarlar her yıl aynı noktadan çıkmayacak. Ağaçlar köklerini saran betonlaşmış toprak ve poşet yığınlarıyla giriştikleri savaşı kaybedecek.
Buranın gerçek sahipleri olan canlılar kaybolup gidecek. Bizler korkunç manzaraya sırtımızı dönerek hayatımıza devam edebiliriz belki. Ya onların gerçek sahipleri ‘PŞT’den nasıl kurtulacak? Bu hastalık yalnızca ülkemizde görüldüğünden uluslararası tıp camiası da kayıtsız... Hastalığı yenmek adına Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği elemanlarıyla Belgrad Ormanı’nda hafta içerisinde çöp toplamak için adeta seferberlik ilan ediyor. Ama nafile! Her hafta on binlerce poşet, yüzlerce çöp poşetine doldurulup yol kenarına diziliyor. Belediyelerin çöp kamyonları da ‘poşetlenmiş poşetleri’ toplayarak bu amansız savaşa destek olmaya çalışıyor. Ancak tüm poşetleri toplamak imkânsız ve kalanlar sonraki haftaya miras kalıyor. Daha da acısı, insanların bir önceki hafta bıraktıkları poşetlerin yanına örtü serip hiçbir şey yokmuş gibi davranmaları.
Okullar öğrencilerini Kemerburgaz’a giden yol üstündeki canlı ağaç müzesi Atatürk Arboretumu’na getirir. Çocuklarımızı birkaç kilometre daha götürünüz. Gerçeklerle yüz yüze gelsinler ve PŞT hastalığını tanısınlar!
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013