YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2011

Son laleyi kaçıranlara 56 bin 980 lira ceza

  • 09 Ağustos 2011 Radikal

    Bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını da sökerek yurt dışına götürmeye çalışırken yakalanan 2 Hollandalı'ya toplam 56 bin 980 lira para cezası verildi

    Edirne Çevre Orman Müdürlüğü, çoğu sadece Türkiye'de yetişen 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu ile dünyada sadece Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını da sökerek yurt dışına götürmeye çalışırken yakalanan 2 Hollandalı'ya toplam 56 bin 980 lira para cezası verdi.

    Kapıkule Gümrük Muhafaza ekipleri, yaklaşık 2 ay önce Kapıkule sınır Kapısından yurt dışına çıkış yapmak isteyen Hollandalı Franciscus Johannes Linschoten'in (60) kullandığı 78 BKGF plakalı araçta arama yapmış, aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirilmişti.

    Ayrıca Hollandalı kaçakçıların dünyada sadece Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalıştıkları ortaya çıkmıştı.

    Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Hollandalı Johannes Linschoten ve yanında yolcu olarak bulunan Micheal Hubertus Klok (29) ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı.

    Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, endemik bitkileri yurt dışına kaçırmak isterken yakalanan Linschoten ve Klok'a 2872 Sayılı Çevre Kanunu'na muhalefet suçundan kişi başına 28 bin 490 lira para cezası verildiğini belirtti.

    Edirne'nin sınır kent olması nedeniyle zaman zaman bu tür kaçakçılık olaylarıyla karşılaştıklarını ifade eden Bülbül, yakalanan kişilere verilen idari para cezalarının 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiğini bildirdi.

    ‘ENDEMİK BİTKİLERİN DEĞERİ PARAYLA ÖLÇÜLMEZ’
    Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Necmettin Güler ise endemik bitkilerin değerinin parayla ölçülemeyeceğini belirtti.

    Hollandalı 2 turiste verilen toplam 56 bin 980 liralık para cezasının caydırıcı olmadığını ifade eden Güler, “Bu kaçakçılar dünyada sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde olan 57 adet ters lale soğanının tamamını yerinden sökerek ülkelerine kaçırmak istemiştir. Bunun cezası para ile ölçülemez. Biyolojik zenginliklerin maddi karşılığı, değeri olamaz. Hele endemik bitkilerin değeri parayla ölçülmez. Ülkemiz bitki türleri açısından çok zengin bir ülke. Türkiye'deki tür sayısı tüm Avrupa'daki tür sayısıyla hemen hemen eş değer. Bu nedenle bitkilerimizi çok iyi korumalıyız. Bu tür bitkileri kaçıran kişilere de en yüksek cezalar verilmeli” dedi.

    BİTKİ TOPLAMAK İÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İZİN LAZIM
    Yabancı bilim adamlarının ülkemizde bitki toplayabilmeleri için Dışişleri Bakanlığından izin almaları gerektiğini anımsatan Güler, bitki kaçakçılarına karşı vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini ve bu konuda vatandaşlara büyük görevler düştüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

    “Yabancılar, turist, gözlemci, doğasever adı altında ülkemize geliyorlar. Hangi bölgede hangi bitki türünü alacakları konusunda önceden bilgi sahibi oluyorlar. O bitkileri toplayarak yurt dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmek, verilen cezalardan daha önemli aslında. Nerede olursa olsun dışardan bir insan o yöreye geldiğinde mutlaka dikkat çeker. Bu kişilere de ihbar etmek vatandaşlarımıza düşüyor. Eğer bölgelerinde bitki veya böcek toplayan birini görürlerse ya izin belgelerine baksınlar yada yetkililere ihbar etsinler. Ülkemizdeki bitkileri ancak bu şekilde koruyabiliriz.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu