YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Mayıs 2011

Kütahya'da sağanak yağmur başladı, siyanür paniği arttı

  • 11 Mayıs 2011 Milliyet

    KÜTAHYA kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki gümüş üretimi yapılan Eti Gümüş A.Ş.'ye ait tesislerdeki siyanür barajında çöken setin onarımı ve 5 numaralı yeni havuz inşaatının yapım çalışmaları aralıksız sürüyor. Saat 14.20'de sağanak halinde başlayan ve aralıklarla süren yağmur yağışı ise civar köylerde oturanların endişesini artırdı. Yetkililer, herhangi bir sızıntı olmadığını söyledi. Köylülerle toplantı yapan çevreciler ise baraj çevresindeki köylerin derhal boşaltılmasını istedi.

    Eti Gümüş A.Ş.'de geçen cumartesi günü çöken baraj setinin onarımı ve yeni yapımına başlanılan 5 numaralı havuz inşaatının iş makineleriyle yapılan çalışmaları aralıksız sürüyor. Bugün sabah saatlerinde, tesislerde çalışmaların daha da hız kazandığı gözlendi.

    'KÖYLERİ BOŞALTIN'
    Çevre örgütü Greenpeace üyesi Emel Türker, sabah saatlerinde Eti Gümüş A.Ş. yakınındaki Gümüş Köy'e giderek, köy kahvesinde çevre sakinlerini uyardı. Köylerin boşaltılması gerektiğini savunan Türker şunları kaydetti: "Meteoroloji yetkililerinden aldığımız bilgilere göre şiddetli bir yağış geliyor. Tehlike içerisindesiniz. Köyü terk edin. Aldığımız bilgilere göre yağış geldiğinde barajın dayanma olasılığı çok düşük. Defalarca tekrar edildiği üzere çok ciddi bir çevre felaketi yaşanabilir. Burayı terk edip en kısa zamanda güvenli bir yere gitmeniz ve bu çevrede durmamanız gerekir. Biz diğer köylere de gideceğiz ve oraların da boşaltılmasını isteyeceğiz."


    GECE UYUYAMIYORUZ
    Emel Türker'in sözleri üzerine köylülerden bazıları, "Nereye gideceğiz? Burayı bırakıp gidemeyiz. Gidecek başka yerimiz yok" derken, bazı köylüler ise "Tehlike ilk gün vardı. Şirket yetkilileri gereken önlemleri aldı. Şu anda herhangi bir tehlike yokmuş" dedi.

    Tesislere en yakın köy olan Köprüören Köyü'ndeki kadınlar ise korku içerisinde yaşadıklarını ifade ederek, "Gece uyuyamıyoruz. Bir an önce sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" dedi.

    YAĞMUR BAŞLADI, ENDİŞELER ARTTI
     Bu arada Kütahya kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Eti Gümüş A.Ş. tesislerin bulunduğu bölgeye, saat 14.20 sıralarında sağanak halinde yağmur yağışı başladı. Yağmur belirli aralıklarla zaman zaman artıp, azalarak devam etti. Yağmur, zaten diken üstünde olan civar köylerde oturanların endişesini daha da artırdı.

    Öte yandan, yetkililer ise barajdan herhangi bir sızıntı olmadığı bilgisini tekrarladı. Yağan yağmurun da herhangi bir olumsuzluk yaratmadığını söyleyen yetkililer, çevrecilerin ve köylülerin endişelerinin yersiz olduğunu kaydetti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu