YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Şubat 2011

'Caretta'lar bu golü yiyecek mi?

  • 11 Şubat 2011 Radikal

    Karataş Belediye Başkanlığı'na aday olacağını açıklayan Hasan Şaş'ın carettalarla ilgili açıklamasına tepki yağdı: Yavaş yavaş Hasan Şaş

    Galatasaray’ın eski futbolcusu Hasan Şaş’ın, belediye başkanı adayı olacağını ve caretta carettaların yuvalama alanına 5 yıldızlı otel yapacağını açıklaması tepki topladı. Caretta caretta üzerine yıllardır çalışan Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Yakup Kaska, nesli tehdit altında olan deniz kaplumbağaları için en büyük tehdidin turizm olduğunu söyledi. Şaş’ın açıklamaları da dün Ekşisözlük’te en çok elştirilen ve yorum yapılan konulardan biri oldu.

    Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nen verilerine göre, Adana Karataş ilçesindeki Yumurtalık Lagünü, 2008’de milli parkı ilan edildi. Karataş ilçesi sınırlarındaki Akyatan bölgesi de 1. derece doğal sit alanı. Bu bölgedeki sahillere tehlike altındaki 2 tür deniz kaplumbağası caretta caretta ve chelonia mydas yumurta bırakıyor. Bu sahiller caretta carettaların korunabildiği ve yumurta bırakabildiği Türkiye’deki son 17 alandan biri.

    Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kaska, Şaş’ın açıklamaları ile ilgili şunları söyledi: “Karataş ilçesindeki Akyatan bölgesi caretta carettaların Türkiye’deki önemli yuvalama alanlarından biri. Turizm caretta carettaların yuvalama yerlerini tehdit eden en önemli faktörlerin başında geliyor. Yuvalama alanı dolarsa kaplumbağa da oraya gelmez. Bu da oradaki zenginliğin yok olması anlamına gelir. Kumsalın direkt üzerine yapılmayıp, geriye yapılırsa ve kumsalın kullanımı da, İztusu sahilinde olduğu gibi yapılandırılırsa, zarar en aza indirilebilir. Ancak insanın girdiği her yerde mutlaka bir zararı olacaktır. Belek bölgesi tamamen yarı turist yarı kaplumbağalı alan. Ancak giderek kaplumbağalara zarar verilir hale geldi.”

    Ekşisözlük’te ise Şaş’ın görüşleri ile ilgili şu yorumlar yapıldı:

    * Garibim caretta carettalar konuşamıyor. Ama kendisine cevap ayaklanıp meydanlara dökülmüş Mısır halkından geliyor: Yavaş yavaş Hasan Şaş (geven)

    * Gerekirse gelsin Galatasaray’ımda sahanın ortasında koşmadan dursun. 10 kişi oynayalım. Ama lütfen carettaları rahat bıraksın. (iskenderkebap)

    * Birisi Hasan Şaş’a, caretta carettanın ‘2 caretta’ demek olmadığını anlatmalı. (star is tired)

    * “Zaten evleri sırtlarında, gitsinler başka yerde yuvalansınlar, bizim Karataş’ımızı rahat bıraksınlar” şeklinde sözlerine devam etmesini beklediğim futbolcu eskisi. (butcher weather report)

    * Zaytung haberi gibi açıklama yapan insan... (lullaby)

    2014’te yapılacak yerel seçimlerde memleketi Adana’nın Karataş ilçesinden belediye başkanı adayı olacağını açıklayan Şaş, “Başkan olduğum ilk gün de Karataş’ı Adana’nın merkez ilçesi yapacağım. Karataş’ta 60 km sahil var. Ama iki tane caretta kaplumbağası doğuracak diye burada hiçbir şey yapılmasına izin verilmiyor. Bir beş yıldızlı otel yapılsa en az 500 kişi işe girer” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu