09/09/2007 Radikal
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir, gümüş tehdidi altında. Gümüşbalığı, gölde levreklerin üremesine engel. Levrek yumurtalarını yiyen gümüşbalığı, Beyşehir'de balıkçılığı bitirdi. Balıkları işleyen 17 işletmenin 15'i kapandı, 1000 olan balıkçı sayısı 150'ye düştü
AA - KONYA - Su seviyesi düşen ve kirliliğin had safhaya ulaştığı Beyşehir Gölü'ne son darbeyi gümüşbalığı vurdu. Gümüş, göldeki levreklerin yumurtalarını yedi bitirdi, sazanlar da yok denecek kadar azaldı. 1 Eylül'de başlayan av sezonunda ağlarını göle bırakan balıkçılar, çok az sayıda sazanla eve dönüyor. Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin azalması, gölün kirlenmesi ve göle bırakılan gümüşbalığı nedeniyle balıkçılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.
Sazanlar kaldı Gölde balıkçılığın son birkaç yıldır can çekiştiğini ifade eden Erdoğan, göl çevresinde balık işleyen 17 işletmenin teker teker kapandığını, şu anda sadece iki işletmenin faaliyet gösterdiğini; onların da kapanmamak için direndiğini söyledi: "Büyük ekonomik değeri bulunan levrek, göle bırakılan gümüşbalığının yumurtalarını yemesi nedeniyle tükendi. Gölden şu anda sazan ve az sayıda kadifebalığı çıkıyor. Balıkçılar, hemen her gölde bulunduğundan, çok fazla ekonomik değeri olmayan sazanla yetinmek zorunda kalıyor. Zaten tutulan sazanlar da iç piyasada tükenecek kadar." Erdoğan'ın anlatımına göre balıkçılar bu sezondan da ümitsiz ancak mecburen ağ sallıyorlar: "Birkaç yıl öncesine kadar 1000 olan balıkçı sayısı, geçen yıl 150'ye kadar düştü. Bu av sezonunda ise sadece 50 kadar balıkçı bu işi profesyonel olarak yapıyor. Bir bu kadar da amatör olarak, zaman zaman balığa çıkanlar var. Önceden balıkçılık yapan birçok kişi, Antalya'ya giderek seracılıkla uğraşmaya başladı. Birçoğu da asgari ücrete razı olup, çeşitli işlere girdi. Zaten gümüşbalığı sorunu çözülemiyor. Artık gölde levreği hayal olarak görüyoruz. Ancak gölün çözülebilecek sorunlarıyla da ilgilenilmezse, birkaç yıla kadar gölde balıkçı kalmayacak."
Kadifebalığı kurtarmıyor Gölde işletmesi bulunan balıkçı Erol Dana, gölün çok kirli olduğunu, su seviyesinin düşmesi nedeniyle bazı kısımlarda dibinin görüldüğünü belirterek, "Gölden artık az sayıda sazan alabiliyoruz. Biraz da kadifebalığı çıkıyor. Kadifebalığını fabrikamızda işliyoruz. Ama onun da tadı yok, kurtarmıyor. Kadifebalığının yetmemesi ve levreğin tükenmesi, bizim de umutlarımızı tüketti" diye konuştu.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=232425
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013