YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Aralık 2010

Peribacası dış etkenlerden çöktü

  • 25 Aralık 2010 Cumhuriyet

    Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, dün çöken peribacasıyla ilgili olarak, ''Peribacaları ancak içinde insanların yaşanmasına izin verilirse korunabilir. Peribacaları kaderine terk edildi, çökeceği günü bekliyor'' dedi.

    Nevşehir'in peribacalarıyla ünlü Göreme beldesi Aydınlı Mahallesi Çakmaklı Sokak'taki bir butik otelin yanında bulunan peribacasının çökmesi ile ilgili açıklama yapan Durmaz, peribacasının yağmur, kar gibi dış etkenler nedeniyle çöktüğünü söyledi.

    Bu olayın beklenen bir durum olduğunu belirten Durmaz, bölgede üzerinde çatlaklar oluşan ve çökmeye yüz tutmuş peribacalarının olduğunu anlattı.

    Bir an önce tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Durmaz, ''Bu peribacasında çatlaklar vardı. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmurla birlikte çatlaklardan içeri su sızdı ve çökmeye neden oldu. Zaten 4-5 yıl önce de incelenmiş ve riskli olduğu konusunda rapor hazırlanmış. O zaman neden tedbir alınmamış?'' diye konuştu.

    Peribacalarının içinde insan yaşamına izin verilmediği için bu çökmelerin yaşandığına dikkat çeken Durmaz, 1960-1970'li yıllarda içinde yaşayan insanların peribacalarından çıkarıldığını, daha sonra da bu gibi çökmelerin başladığını belirtti.

    Bölgede üzerinde çatlaklar oluşan başka peribacaları da olduğunu ve onların da kaderine terk edildiğini ileri süren Durmaz, ''Peribacalarını insanların elinden aldılar, böyle oldu. Halbuki içinde insanlar yaşasaydı, peribacalarında oluşan çatlaklar kapatılır, tamir edilir ve peribacaları yıkılmazdı. Peribacalarını Milli Emlak sahipleniyor, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu sahipleniyor ama koruyamıyorlar. Peribacalarını gerçek sahiplerine versinler, biz koruruz'' dedi.

    Başkan Cingil

    Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de peribacalarının yıkılmasının, çökmesinin önüne geçecek tek çözümün, içinde insan yaşamına izin verilmesi olduğunu söyledi.
    Peribacalarının bulunduğu bölgelerin sit alanı içinde olduğu için belediye olarak ellerinden bir şey gelmediğini ifade eden Cingil, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun peribacalarını korumaya çalıştığını, ancak uygulamada bir sıkıntı yaşandığını, bunun tek çözümünün, içinde insan yaşamına izin verilmesinden geçtiğini kaydetti.

    Cingil, ''Peribacalarını vatandaşlara teslim edersek onlar korurlar. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve hazine ile birlikte vatandaşa gidelim ve peribacalarını teslim edelim. 'Korumazsan, aksi bir şey yaparsan, şu cezayı alırsın' diyelim. Ben inanıyorum ki, böyle yaparsak peribacalarını kurtarırız'' diye konuştu.

    Cingil, Göreme'de üzerinde çatlak oluşmuş, riskli, aynı durumda peribacalarının olduğunu da bildirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu