YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Aralık 2010

Gelecekten gelmiş gibi

  • 13 Aralık 2010 Milliyet

    Güneş enerjisiyle çalışan dünyanın en büyük teknesi bir yandan dünyayı dolaşırken, diğer yandan rekor kıracak.

    Gelecekten gelmiş gibi

    Birleşmiş Milletler iklim görüşmeleri Meksika'nın doğu kıyısı Cancun'da sürdüğü sırada dev bir tekne sessiz sedasız limana yaklaştı.
    Bu, 31 metre uzunluğu, 15 metre genişliği ve 7.5 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük güneş enerjisiyle çalışan deniz aracı olan "Tûranor Solar Planet" (Tûranor, J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'nde 'Güneşin Gücü' olarak geçiyor) teknesiydi.
    50 metrekare alan üzerinde 500 yüksek verimli güneş birimi ve 200 kişiyi taşıyabilen kapasitesiyle solar planet sessiz çalışan ve çevreyi kirletmeyen bir araç. Saatte 8 deniz mili yani 14 km bir hızla seyredebiliyor.
    Beş yıl önce iddialı bir proje olarak ortaya koyulan ve Cancun'daki iklim zirvesinde “Planet Solar Boat”, Alman Kiel tersanesinde inşa edilen dünyanın en büyük güneş enerjili teknesi unvanına sahip. Teknenin inşası martta tamamlandı.
    Yapılması yaklaşık 16 milyon dolara mal olan ve sürdürülübeliri enerjiyi teşvik amacı da taşıyan teknenin dünyayı dolaşırken bir dizi rekora da imza atması bekleniyor.
    27 Eylül'de Monako'dan dünya zeyahatine çıktı, her şey planlandığı gibi giderse yolculuğunu 2012 baharında tamamlayacak.
    50 bin kilometrelik yolculukta şu rekorlar kırılacak: Güneş enerjisiyle dünyanın etrafını dolaşan ilk deniz aracı, Hint Okyanusu'nu geçen Güneş enerjisiyle çalışan ilk tekne, Kızıl Deniz'i geçen Güneş enerjisiyle çalışan ilk tekne.
    LOMOcean Design tarafından tasarlanan tekne, 5 bin 780 fotovoltaik solar panel kullanıyor ve bunlar iki elektrikli motorlara bağlanıyor.
    Teknenin sahibi Immo Ströher, "Bu Güneş enerjisiyle hareket anlamında bir dönüm noktası. Ben Güneş enerjisine haklı yerinin verilmesi gerektiğini düşünüyorum, sadece çatılarda değil, yollarda, denizlerde ve gökyüzünde de, Amaç sürdürülebilir ve çevreye duyarlı hareket kabiliyeti ve yaşam sağlayan çözümler yaratmak" diyor. Meraklısı için ayrıntılı bilgi http://planetsolar.org'da.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu