30 Kasım 2010 Milliyet
Çalışmayla, halen silindir hacmi ve yaşı esasına göre olan Motorlu Taşıtlar Vergisi sisteminin, yeni değerlendirmeye tabi tutulacağı belirtiliyor. Gelir İdaresi’nin başlattığı çalışmada, 17 AB ülkesinde uygulanan emisyona dayalı vergilemeler de incelenecek.
“Kirlettiğin kadar öde”Avrupa ülkelerinde halen uygulanmakta olan vergi sistemlerinde, “kirlettiğin kadar öde” olarak da nitelenen ve araçların kilometre başına açığa çıkarttıkları karbondioksit değerine göre vergi hesaplanmakta.Halen 27 AB üyesi ülkeden 17’si (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere) binek otomobillerde bu sistemi uyguluyor. 15 ülke de elektrikli araç alımlarında vergi teşvikleri sunuyor. Vergiye esas olan gram/km değerleri, genelde fabrika verilerinden ya da ölçümlemelerden alınıyor.Türkiye’deyse MTV, araçların “silindir hacmi” ve “yaş” esasına göre alınıyor. Otomotiv sektörünün temsilcileri, yıllardır ÖTV ve MTV’de çevreyi kirletme düzeyine göre bir düzenleme yapılması konusunu savunuyordu.
İşte Avrupa örnekleriAvrupa Birliği ülkelerinde vergilendirme, 2000’li yılların başından bu yana araçların emisyon oranlarına göre işliyor. AB’de araç alımında ÖTV uygulaması yok ve sadece KDV alınıyor. Ancak AB’nin kararıyla üye ülkelerin çoğunda her iki vergilendirme de emisyon değerleri üzerinden yapılıyor.Avusturya: 120 ile 160 g/km arasında emisyona sahip benzinli ve dizel araçlar 300 euro’ya yakın ödül alırken, bunun üzerindekiler her gram için ekstra ödüyor. İngiltere: Motorlu taşıtlar 2001’den bu yana karbondioksit emisyonuna göre vergilendiriyor.İrlanda: MTV, CO2 emisyonuna göre tespit ediliyor. Eski sisteme tabi araçların motor gücüne göre vergilendirilmesine de devam ediliyor. Çevre dostu araçlarda yıllık vergi 104 euro’dan başlarken, yüksek emisyonlu araçlarda 2 bin 100 euro’yu buluyor.Fransa: Ödül-cezalandırma sistemiyle düşük çevre kirliliğine neden olan yeni araç alımlarına fiyat indirimi sağlanıyor, yüksek karbon emisyonuna sahip araçlardaysa ödenen miktar artıyor.Danimarka: Yıllık vergiler, benzinli ve dizel araçlar için yakıt tüketimine göre hesaplanıyor. Almanya: 2009’un sonundan bu yana yaydıkları CO2 miktarına göre vergilendiriliyor.Hollanda: Az CO2 yayan araçlardan düşük plaka vergisi alıyor.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013