YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Kasım 2010

Kaz Dağları'nda yine altın aranıyor!

  • 05 Kasım 2010 cnnturk.com

    Tepkilere rağmen Kaz Dağları'nda altın arama çalışmalarına bir yıl aradan sonra yeniden başlandı. Oksijen deposu Kaz Dağları'nda yeniden sondaj sesleri yükselirken, aramalara karşı bölge halkı ve çevreciler hem tepkili hem de tedirgin. 
        

    Mitolojideki adı 'İda' olan ve zengin yeraltı suyu kaynakları nedeniyle Homeros'un 'bin pınarlı' diye bahsettiği oksijen deposu Kaz Dağları'nda yine sondaj makinaları çalıştı. Bir yıl aradan sonra altın arama faliyetleri yeniden başladı.

    Kaz Dağları'nda 250-300 ton altın rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzden geniş bir alanı kapsayan bölgede altın arama faliyeti var. Ancak  aramalara yoğun bir muhalefet var. Çünkü çevreciler ve bölge halkı aramaların çevreye ve bölge ekonomisine zarar vereceğini düşünüyor.

    Bölge halkının ve çevrecilerin yogun muhalefetine rağmen altın arama çalışmalarının önü kesilmiş değil. Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi sınırlarındaki 5 köyü içine alan bölgede, 11 maden şirketi 1 yıl aradan sonra yeniden harekete geçti. Firmalar tespit edilen altının miktarını belirlemek için yeniden sondaj makinalarını çalıştırdı.

    Firmalar faaliyete geçince bölge halkı ve çevreciler de harekete geçti. Sivil toplum örgütleri ve köylüler önce altın madeni çalışmalarının sürdüğü bölgelere inceleme gezisi düzenledi. Sonra neden karşı oldukları bir kez daha anlattı:

    "Bölge ekonomisi zarar görüyor."

    Maden şirket şirketleri ise bölge halkının aksine düşünüyor. Altın aramalarının çevreye zarar vermediğini savunuyor:

    "Siyanürle arama yaptığımız şeklinde yorumlar var. Altın, bakır ya da herhangi bir metalik cevherin aranması sırasında su sondajıyla bentonik veya kilden başka malzeme kullanılmaz."

    Herşeyin yasa ve yönetmelikler çevresinde yürütüldüğünü savunan şirket sözcüleri sosyal ve çevresel projelerle bölge halkına destek sağlayacaklarını belirtiyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu