YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Ekim 2010

Meclis Çatısında, Beyaz Saray Örnek Alınacak

  • 11.10.2010 Radikal

    ABD Başkanı Obama'nın enerji tasarrufu için Beyaz Saray'ın çatısına güneş panelleri yerleştirme kararı Türkiye'ye de örnek oldu. Bir grup milletvekili Meclis'e güneş paneli istedi

    ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’a güneş panelleri yerleştirme kararı, AKP milletvekillerine de ilham verdi. AKP’liler, Meclis çatısına güneş panelleri konulması için TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e başvurdu.

    ABD’de iklim değişikliği ve küresel ısınma reform paketi tartışmaları sürerken Başkan Obama, yenilenebilir enerji konusunda öncü olma kararı alarak Beyaz Saray’a güner enerjisi panelleri yerleştirilmesi talimatı vermişti. Obama’nın bu kararının ardından AKP milletvekilleri de Meclis’in örnek olup öncülük yapabileceği görüşüyle harekete geçti. TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mutsa Öztürk, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen, Adana Milletvekili, Prof. Dr Necdet Ünüvar, Ankara Milletvekili Doç. Dr. Aşkın Asan ve Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e bir yazıyla başvurdu.

    Sera gazına dikkat

    Yeryüzünün aşırı sera gazı salımından dolayı sürekli ısındığına dikkati çeken AKP’li vekiller, dünyada insanoğlu faaliyetleri sonucu 1990 ila 2005 yılları arasında sera gazı salımının yüzde 26 arttığını ve artmaya devam ettiğini hatırlattı. AKP’li milletvekilleri, son 10 yılın global ısınma trendinin, son 30 yılın rakamlarının üstüne çıktığını da vurguladı.

    Diğer kurumlara örnek olur

    Milletvekilleri, bu çerçevede TBMM binası çatısına güneş panelleri konularak, Türkiye’de sera gazı salımının azaltılmasında, çevreci yeşil enerji kaynaklarının kullanılmasında, yaygınlaştırılmasında ve temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesinde öncülük yapılabileceğini belirtti.

    TBMM öncülüğünde yapılan bu örnek uygulamayla tüm resmi ve özel kurum binalarının ve vatandaşa ait konut çatılarının çevreyle uyumlu enerji üretim merkezleri haline dönüştürülmesinin mümkün olduğunu anlatan AKP’li milletvekilleri, başvurularında, “Bu örnek uygulama çalışması, TBMM binası çatısının estetiğini bozmadan yapılabilir. Güneş panellerinden elde edilen elektrik enerjisi TBMM binasının aydınlatılmasında kullanılabilir. Bu tür sembol çalışmalar diğer gelişmiş ülkelerde de uygulanmaktadır” dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu