YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2010

Dünyanın Yeni Umudu: Petrol Yiyen Bakteri

  • 25.08.2010 Radikal

    Petrol şirketi BP'ye ait bir kuyudan sızan petrolün kirlettiği Meksika Körfezi'nde, denize yayılan petrolü yiyen bir mikrop keşfedildi.

    WASHINGTON - Bilimadamları, petrol platformundaki patlamadan sonra okyanusa yayılan milyonlarca galon petrolle ilgili suyun derinliklerinde araştırma yaparken bu yeni mikrobu buldular.

    Bu yeni tür mikrobun, Manhattan büyüklüğündeki bir alandaki petrolü hızla ayrıştırdığı belirlendi.

    Lawrence Berkeley Milli Laboratuvarı’ndan Kerry Hazen başkanlığındaki araştırmacılar, mikrobun hidrokarbonları ayrıştırırken, sudaki oksijeni bilinen diğer petrol yiyen bakteriler gibi fazla tüketmediğini saptadılar.

    Araştırmacıların bulguları, 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında denizin derinliklerindeki 17 noktadan alınan 200 örneğin analizine dayandı. Petrolle kirlenmiş sudaki egemen mikrobun "Oceanospirillales" familyasına yakın yeni bir tür olduğu belirlendi.

    Bilimadamları, mikropların "petrol yeme faaliyetlerinin" sudaki oksijeni büyük ölçüde tüketeceği ve denizdeki diğer canlıların hayatını tehlikeye atacak bir "ölü bölgenin" oluşmasına yol açacağından endişe ediyordu. Ancak araştırmada, petrolün kirlettiği bölgenin dışında oksijen yoğunluğunun yüzde 67, kirlilik bölgesinde ise yüzde 59 olduğu belirlendi. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu