YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2010

Hani, Dereler Kurumuyordu?

  • 25.08.2010 Birgün
       
    Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Rize İkizdere’de bir hidroelektrik santralınin açılışı sırasında Hidro Elektrik Santralları (HES) sonucunda derelerin kurumadığını, bunun ‘çevreci tiplerin’ uydurduğu bir yalan olduğunu iddia etmesine karşın santrallar sonucu kuruyan derelere sürekli yenileri ekleniyor. Son olarak Karadeniz’in en büyük ırmaklarından Melet ırmağının 11 km’lik bölümü ırmağın üzerine kurulan ve 30 Ekim 2009’da faaliyete geçen Yapısan-Bilgin enerji grubuna ait Darıca-1 HES nedeniyle tamamen kurudu.

    Santral tarafından dere yatağına bırakılan ‘can suyu’ döküldüğü yerde kururken yatak boyunca bir çöl görüntüsü ortaya çıktı. Derenin çevresindeki yeşillikler önemli oranda kururken yatakta birçok kurbağa, kunduz iskeletleri göze çarpıyor. Ordu’da HES’lere karşı mücadele eden Temiz Enerji Platformu’nun sözcüsü Coşkun Türkeli, Darıca-1 HES dışında ırmak üzerine kurulacak Közbükü HES faaliyete geçtiğinde derenin 55 km’lik bölümü, Ordu HES faaliyete geçtiğindeyse 12 km’lik bölümünün yok olacağını, bunun da milyonlarca yıldır var olan Melet ırmağının yok olması anlamına geleceğiniz söyledi.

    Erdoğan'ın köyündeki de kurumuştu

    HES projeleri nedeniyle dere yataklarının kuruması özellikle Doğu Karadeniz’de sık rastlanan bir durum. Daha önce de Başbakan’ın köyünün yer aldığı Rize Güneysu’da inşa edilen Kale Hidroelektrik Santralı’nın deneme üretimine başlaması nedeniyle Gürgen deresinin de dört kilometrelik bölümü tamamen kurumuştu. Olayın basına yansımasına karşın Başbakan konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmıştı. Güneysu’da biri Başbakan’ın dünürünün sahibi olduğu Çalık grubuna ait olmak üzere yeni HES projelerinin inşaatları da son hızla sürüyor.

    ‘Çevreci tipler’ hedefte

    Başbakan Erdoğan geçtiğimiz haftasonu Rize İkizdere’de çevreciler tarafından yargıya taşınan Cevizlik HES’in açılışını yapmış ve burada yaptığı konuşmada HES’lerle ilgili ‘çevreci tiplerin’ yalan bilgilerle halkı yanılttığını öne sürmüştü. Derelerin satılmadığını savunan Erdoğan derelerin kurumasının da uydurulan bir yalan olduğunu söylemişti. Erdoğan yazın suların azaldığı dönemde HES’lerin çalışmayarak suyu kullanmadığını da iddia etmişti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu