09-08-2007 - Milliyet IK
Tetra Pak 2007 Çevre ve Sosyal Sorumluluk Raporu yayınlandı. Raporda, çevre konusundaki sorumlu tutumunu uzun yıllardır sürdüren Tetra Pak’ın bu alandaki taahhütleri ve aldığı kararlar kamuoyuyla paylaşıldı.
Rapora göre Tetra Pak, dünyanın her tarafında sürdürdüğü etkin geri dönüşüm kampanyaları ile rekor bir katılıma ulaşarak, 21 milyar adet içecek kartonunun geri dönüşümünü sağladı. Ayrıca, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) “İklim Koruyucuları Programı”nı destekleyen 12 şirketten biri olan Tetra Pak, 2005’te 390 bin ton olan karbondioksit salınımını 2006’da 373 bin tona düşürerek bir yılda yüzde 4 azalttı. Tetra Pak 2010 yılına kadar toplam karbondioksit salınımını yüzde 10 oranında azaltmayı hedefliyor.
Tetra Pak Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Yasemin Ayginin, 2007 Çevre ve Sosyal Sorumluluk Raporuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada firmanın çevre konusundaki hassasiyetini uzun yıllardır koruduğunu belirtti: “Tetra Pak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, üretim ve dağıtım süreçlerinin çevre üzerindeki etkilerini asgari düzeye indirmeyi hedefleyerek bu alanda örnek bir tutum sergiliyor. Çevrenin ve doğal kaynakların korunması konusunda başta Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) olmak üzere pek çok küresel sivil toplum kuruluşu ile işbirlikleri geliştiriyoruz. 2007 Çevre ve Sosyal Sorumluluk Raporu aldığımız sonuçları, gösterdiğimiz yüksek performansı ortaya koyuyor. Ülkemizde de gerek çevreyle ilgili, gerek toplumsal sorumluluklarımızı aynı hassasiyet ve kararlılıkla yerine getiriyoruz. Doğal kaynaklarımızı korumak ve tüketmeden gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalarımızı aynı yoğunlukta sürdüreceğiz.”
GERİ KAZANIMDA REKOR ARTIŞ
2007 Çevre ve Sosyal Sorumluluk Raporu’nda kuruluşun geri kazanım alanındaki performansı da aktarıldı. Buna göre, dünya çapında yürütülen etkin kampanyalar sonucunda Tetra Pak’ın geri kazandırdığı içecek karton miktarı 2006 yılı itibarıyla rekor düzeye ulaşarak 21 milyar adet oldu. Bu miktar geri kazanımda ton olarak yüzde 27’lik bir artışa karşılık geliyor.
Tetra Pak son yıllarda çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak önemli çevre projelerine de girişti. Aralık 2005’te Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile yakın bir işbirliği kuran Tetra Pak, WWF’nin İklim Koruyucuları Programı’nı destekleyen dünyadaki 12 şirketten biri oldu. Bu program CO2 salınımını 2010’a kadar her yıl 10 milyon ton azaltmayı amaçlıyor. Ayrıca bu yıl Tetra Pak WWF’nin yasadışı ağaç kesimini durdurmak ve değerli ve tehdit altındaki ormanların işletilmesini iyileştirmek amacıyla yürüttüğü Küresel Orman ve Ticaret Ağı’na da katıldı.
İKLİM DEĞİŞİMİNE KARŞI DAHA AZ ENERJİ KULLANIYOR
Rapora göre Tetra Pak 2006’da CO2 salınımlarını mutlak değerlerle yüzde 4 azaltırken, aynı zamanda enerji verimliliğini de yüzde 6,6 (üretilen her standart ambalaj için) artırdı. Ambalaj üretimindeki yüzde 23’lük artışa rağmen, 2006’daki enerji kullanımı 2002’dekinden daha düşük bir seviyede kaldı. Aynı dönemde Tetra Pak’ın üç fabrikası daha yeşil enerjiye geçti.
Tetra Pak’ın kullandığı kağıt hammaddesinin tamamının bilinen ve kabul edilebilir kaynaklardan geldiğini vurgulayan Tetra Pak 2007 Çevre ve Sosyal Sorumluluk Raporu’nda, şirketin nihai hedefinin kağıt hammaddesinde en yüksek standartları öngören Orman İdaresi Konseyi (Forest Stewardship Council - FSC) sertifikasına ulaşmak olduğu belirtildi.
Tetra Pak’ın toplumsal projelerine de yer verilen raporda, bir yılda 45 ülkedeki okullarda toplam 40 milyondan fazla çocuğa Kalkınma için Gıda programı ile bir milyar litreyi aşkın süt ve soya fasulyesi, pirinç, bezelye gibi diğer besin temelli içecekler verildiği açıklandı. Tetra Pak, bu çalışmalarından ötürü Birleşmiş Milletler tarafından 2006’da “Dünya İş Ödülü”ne layık görüldü.
http://www.insankaynaklari.com/ikdotnet/IcerikDetay.aspx?BLM=Sosyal%20Sorumluluk&KayitNo=8284
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013